Met welke voornamen kun je naar een topuniversiteit?

Kyle, Cody, Ashley, Brittany: net als in Nederland is in de Verenigde Staten een y in een voornaam een signaal dat een naam niet al te chique chic is.

Gawker zocht uit welke namen uit de landelijke top 25 van 1994 voorkwamen in de top 25 van eerstejaarsstudenten aan Yale, een van Amerika’s topuniversiteiten.

Gawker Yale names versus 1994
Landelijke top 25 (1994) versus Yale undergraduates (2012/2013), afbeelding: Gawker

Klassieke jongensnamen zijn chique

Ouders van Yale-studenten hadden een voorkeur voor klassieke en landelijk veel minder vaak voorkomende jongensnamen, zoals Peter en Charles. De landelijke top 4 van jongensnamen – klassiekers Michael, Christopher, Matthew en Joshua – zijn ook topnamen op Yale.

Nieuwe namen als Tyler en Austin waren juist helemaal niet in trek op deze dure universiteit. Ook Anthony, Brandon, Cody, Joseph, Justin en Kyle bleken geen Ivy League-materiaal.

Yale ouders hebben voorspellende gave

Bij de meisjes waren de verschillen tussen chique en ‘gewoon’ nog groter. Jessica was weliswaar in alle groepen de nummer 1-naam, maar verder kwamen maar liefst zeven van de top 12-namen van 1994 niet op de Yale-lijst voor: Ashley, Samantha, Taylor, Brittany, Amanda, Nicole en Kayla.

Een aantal meisjesnamen die in 1994 nog niet – of al lang niet meer – populair waren in de Verenigde Staten, bleken het op Yale heel goed te doen. Margaret, Caroline en Catherine waren anno 1994 oude-dames-namen, maar keurig genoeg om er in 2012 mee naar de universiteit te kunnen.

En helemaal opvallend: Emma en Julia stonden twintig jaar geleden nog ergens onderin de landelijk top 100, maar staan in de Yale-toplijst bovenaan. Kortom: Yale-ouders zijn er goed in om oude namen modieus te houden én te maken.

PS

Hier nog een paar interessante Venn-diagrammen, waarin voornamen van gevangenen, directeuren, artsen en babyboomers worden vergeleken.

63 antwoorden op “Met welke voornamen kun je naar een topuniversiteit?”

  1. Ik vind vooral de naam Kevin in het rijtje Yale studenten fascinerend. Vooral toen ik in de andere diagrammen (via de link) zag dat Kevin ab-so-luut geen Oxford maar juist football is! Zal de naam in Engeland dan toch meer dezelfde connotatie hebben als in Nederland?

    1. Nu je het zegt. Kevin? Ik bedoel, Keffin? 🙂 Misschien is het in Amerika meer een ‘oude’, klassieke naam en de associatie dus positiever?

      Het is voor mij toch vooral een naam voor vijftigers en zestigers, zoals alle acteurs met die naam, die in de jaren vijftig zijn geboren: Kevin Spacey, Kevin Kline, Kevin Sorbo, Kevin Bacon, Kevin Costner, Kevin Nealon, Kevin Pollak…

  2. Verrassend Dat YALE met Y aan het begin, de namen met Y juist niet zo chique vindt, volgens de statistieken, hoe chique is de naam Yale dan?

    1. Ik vermoed dat mensen die ‘Yale’ als voornaam dragen, zelf niet zo chic zijn. Het is een legitieme voornaam, maar het klinkt voor mij als: ‘Dit is mijn zoon, Nyenrode.’ Ik denk niet dat het veel helpt om een plekje op zo’n instituut te bemachtigen.

  3. Officieel heet ik Emma (vernoemd naar mijn oma). In mijn jeugd was Emma hopeloos ouderwets, en mijn ouders gaven mij dus een vlottere roepnaam. Moet ik nou ook met mijn tijd mee en mij voortaan Emma noemen?
    Je kunt het dus eigenlijk nooit goed doen!

  4. P.S. Gelukkig ben ik, ondanks mijn roepnaam, gewoon tot de universiteit van Utrecht toegelaten en ik heb mijn opleiding ook afgemaakt.

    1. Ik weet er alles van. Mijn naam werd Irma, Emmy, Elma, Ellen – alsof Emma echt het bizarste was wat er in de jaren ’70 op een klassenlijst kon voorkomen. Tot de UU heb ik het niet geschopt, wel tot de UvA, dapper onder mijn eigen naam 🙂

      1. Ook al waren er docenten die dachten dat je EVA heette 🙂

  5. Chique is een bijvoegelijk naamwoord en dat is in de zin: `Het is chique´ niet het geval. Het moet zijn: Het is chic.

    1. Ik kreeg die opmerking ook al per mail, fijn om meelezers te hebben! Ik vind chic wel een erg lelijk woord, jammer dat het de correcte spelling is 🙂

    2. In ‘Het is chic’ is ‘chic’ wel degelijk een bijvoeglijk naamwoord. Maar dat luidt ook gewoon ‘chic’. ‘Chique’ is de verbogen vorm ervan, bijvoorbeeld in ‘een chique hoed’. Tja.

  6. Inderdaad grappig dat Yale en Ivy League zelf ook een y bevatten.

    Namen die op een y eindigen, klinken al gauw als verkleinwoord (net als -je en -tje in veel Nederlandse meisjesnamen) en ik kan mij voorstellen dat dit (terecht of onterecht) enige invloed heeft op hoe een naam overkomt.

    Ik lees in het bericht trouwens geen enkele naam die met een Y begint.
    Behalve Yale dan…
    Zou ik dan toch nog een kans maken?

  7. Tijdens mijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde in de jaren 1972 tot en met 1978, heb ik een opzet gemaakt voor een scriptie.
    De scriptie ging over de invloed van de klank van de naam van het kind op de geestelijke ontwikkeling van het kind. (Ook voor de geboorte).

    Dit feit is een zijstraatje van het aangedragen onderwerp.

    Verder verbaas ik mij over het aantal taalfouten in het Nederlands in de reacties van de mensen die reageerden.

    1. @Henk, we hebben nou eenmaal niet allemaal een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde gevolgd.

      We doen onze best en zolang er van kennen en kunnen nog juist gebruik wordt gemaakt, valt het nog wel mee.

      Waar ik mij het meest aan erger is het bezittelijke “me” ipv mijn of m’n.

      Maar misschien ligt het wel allemaal aan mijn naam, waar inderdaad een “Y” in voorkomt en ik daardoor niet ben toegelaten op de universiteit.

  8. Misschien zijn namen met een y meer in zwang bij lagere sociale klassen, waarvan de kinderen zich niet kunnen kwalificeren voor de (betere) universiteit. Namen als Roderik en Fleur hoor je bijvoorbeeld vaker bij ‘dure’ mensen.

    1. Fleur bij dure mensen? Mijn inziens is deze naam te populair om nog tot die categorie te behoren, Roderick uiteraard wel.

  9. Als kind heette ik, via Antonia, Tonie ; op de middelbare school vond ik Toni pittiger en tenslotte maakte ik er Tony van.Vlotter en stoerder , want het was ook nog een jongensnaaam. Gelukkig koos ik zelf al voor HBO, of zou ik in de zestiger jaren nog wel een kans op de universiteit hebben gemaakt?

  10. Ik zit op het gymnasium en vrijwel wil na het gymnasium een universitaire opleiding gaan doen. Als ik er even over nadenk, zit er niemand in mijn klas met een ‘y’ in zijn of haar naam.

  11. Verwerpelijk: The Great Fisherman’s Expedition

  12. Ik heb al een tijdje dat ik het haast kindermishandeling vind als een kind een y-naam krijgt als Jayden, Shelley of Davey (zoals kennissen van ons laatst weer presteerden – huuh). Jij mag die naam mooi vinden, denk ik dan, maar bedenk wel dat die naam later ook onder een sollicititatiebrief moet!

    1. Ik vind je reactie wel enigszins kort door de bocht. Prima, het is jouw mening, maar je veroordeelt wel de keuze van een ander.

      Onze zoon heet Skylar, valt dat ook onder jouw rijtje?

    2. Natuurlijk mag men zijn kind, noemen zoals men het wil, maar ik zou toch -als naam bij de Burgelijkestand- niet voor een verklein- of vleivorm kiezen.
      Nicky, wordt ooit misschien wel een oude man of vrouw, en dan klinkt het wel erg raar, dus dan liever Nicolaas of Nicola(è)
      Danny liever Daniël(le)
      Dav(e)y; David
      Shelley; Michelle
      Persoonlijk houd ik niet zo voor namen, die hier in Nederland, op zijn Engels uitgesproken worden.
      Amber blijft bv amber, maar een naam als Jade, wordt dan weer uitgesproken als djeet.

  13. Zijn er y-namen die volgens jullie wel acceptabel zijn? Bijv. Yael?
    Of is het allemaal één pot nat?

    1. Yvette, Ymkje, Yke, … dat kan er allemaal nog wel mee door.
      Het zijn vooral die Amerikaanse namen die ik heel lelijk vind. Of namen die heel geknutseld lijken door een Y te zetten waar oorspronkelijk een J of een I stond. Davey, Kimberley, Sidney… ik vind het allemaal niet erg van klasse getuigen.

      1. @ Annelies
        De naam Sidney werd altijd al zo geschreven, Het is de familienaam van Lord Sydney, gouverneur van Australië, naar hem werd de stad vernoemd.
        Kimberley is de naam van een stad in Zuid Afrika, vernoemd naar de Britse lord Kimberley(1870), toen daar tijdens de boerenoorlog een slag werd gewonnen, kozen veel Britse soldaten, deze naam voor hun kroost.

      1. @Annelies en Anoniem:

        bedankt voor de suggesties!
        Ik zat zelf nog te denken aan Yinthe en Yvonne.

        1. Lily, Fay(e), Emily en Kay (dit kwam zo in me op met een y aan het eind ipv het begin)

          1. Layla, Lilly, Yenthe, Yolanthe
            Jongensnamen die ik niet ordi vindt kan ik zo gauw niet verzinnen… Kay is voor mijn idee weer een opkomende populaire jongensnaam. Ik kan het niet helpen steeds aan de uitroep van een hond te denken als hij pijn heeft…

            Yael vindt ik mooi, hoewel ik er gewoon Jael van zou maken.

  14. Skylar is naar mijn mening geen Davey of Wesley nee, maar het blijft wel een Y-naam. ik vind het trouwens vervelend als ik mensen beledig met mijn mening over de Y-namen. (Er zijn overigens hele volksstammen die het niet met me eens zijn; getuige de vele Y-namen die nog steeds gegeven worden.)
    Ik weet alleen dat vele mensen het wél met mee eens zijn, en ook al vind je y-namen gewoon heel mooi en leuk, ík zou daar bij het geven van een naam van mijn kind rekening mee houden. Je wilt toch niet dat je kind wordt veroordeeld om z’n naam nog voordat iemand hem kent?
    Ik vraag me af of ouders van Y-namen daar überhaupt bij stilstaan? (Skylars moeder?!)

    1. Het gekke is dat ik heel andere ervaringen heb (en ik verkeer in HBO/universitaire kringen, niet om te pochen, puur om aan te geven dat het dus niet alleen in een “bepaald milieu” voorkomt.)
      Nogmaals, je mag je mening hebben, waar ik me aan erger is dat je er zo standvastig van uit gaat dat iedereen dat blijkbaar vindt: y = synoniem aan een bepaald milieu.

      De reacties die wij krijgen zijn positief, uiteenlopend van: stoere naam; wat een mooie, bijzondere naam hebben jullie gekozen; heerlijk een originele naam;

      Wij hebben er zeker nagedacht bij het geven van namen aan onze kinderen, aan de “leefbaarheid” om het zo te zeggen en zagen geen enkel bezwaar in deze mooie, stoere en positief opvallende naam!!

      Je zal waarschijnlijk smullen van de andere namen: onze oudste heet Joshua Ryan en Skylar heeft als tweede naam Noah! Om nog harder te lachen, mijn man heet Kevin!!

      Zullen we deze discussie gewoon respectvol naar elkaars mening sluiten?

      1. Prima. ik denk dat ik inderdaad erg bevooroordeeld ben en bied daarvoor mijn excuses aan. (Toch ben ik vast niet de enige die bevooroordeeld is… maar of je daar rekening mee moet houden… ik denk dus dat dat handig is voor je kind, maar misschien toch ook niet.)
        Nogmaals ik vind Skylar absoluut geen Wesley of Davey en wat wel fijn is voor hem is dat hij geen honderdduizend naamgenootjes heeft, zoals mijn dochter Sophie dat dat weer heeft.

    1. Ach Nancy toch… Je bent mijn favoriete uitzondering op de regel. En gelukkig heb je de namen van je kinderen met een i geschreven – die waren met een y meteen van klassiek naar unicqueh gegaan 🙂

  15. Ik weet van vrienden, dat zij met de namenkeuze, rekening houden, met een eventuele universitaire gang. Korte, eenvoudige en tijdloze namen. Het is natuurlijk ook smaakgebonden, maar ik geloof echt wel in een zekere voorspellende waarde van een naam. Het is nou eenmaal zo, dat bepaalde namen, meer bij mensen met een bepaald opleidingsniveau of inkomen wordt gekozen.
    Zelf verwacht ik op de lijst van nieuwe kinderen, in mijn hockeytrainingsgroep, ook eerder, Olivier, Roderic, Leon, Suze, Marthe, Charlotte en Christine…. en niet Djarno, Cychenne, Yaden enz. Nu toevallig 1 meisje met een y-naam. Voor de rest zijn het toch echt de Nederlandse en eventueel wat Franse namen.

    1. wordt wel wennen dan als kinderen naar speciaal onderwijs gaan ipv naar universiteit.

      1. Nee, dat wordt het vast niet. Hele familie, ouders, kinderen hoogbegaafd 😉
        Ook sociaal gaan ze prima, dus Uni lijkt mij zeer waarschijnlijk.

        1. Een hoogbegaafde autist gaat nog steeds vaak naar speciaal onderwijs hoor 😉

  16. Ach gelukkig wil mijn dochter Jody voetballer worden en daar heb je geen titel voor nodig 😉
    En wat zal er van haar broertje Yorick terecht komen? Zijn naam begint immers met Y!
    Als ze maar gelukkig zijn, toch?

    1. Ook mee eens!
      Ik denk wel dat het goed is om je er bij naamkeuze van bewust te zijn hoe mensen die naam zien/wat voor iemand ze erbij verwachten. Denk persoonlijk dat -y geen doorslaggevende factor zou moeten zijn, mensen kunnen hun verwachtingen natuurlijk wel aanpassen;)

      1. Ik ben opgegroeid in de haren zestig, dat haast iedereen zijn naam met een “y” ging schrijven ipv “ie”, dit onder invloed van de televisie, waardoor je nu vaker Engelse films, bands ed zag. Dus gewoon modern, maken. Op het schoolplein hadden we het allemaal over namen, zoals Dusty(Springfield) Rowdy(Yates, een rol gespeeld door Clint Eastwood in de serie Rawhide)

        Mijn naam is afgeleid van het Frieze Jeltje, maar aangezien ik in Amsterdam woonde, was dat een rare naam en werd het Jellie, later dus Jelly, maar toen ik vaak naar Engeland ging en daar ook een tijdje heb gewoond, werd het Jelley.

        In Engeland zijn veel namen afgeleid van geografische namen, zoals Shirley en Wesley.( betekenissen open plek in het bos en westelijke weide).Ik heb er toen ook maar een extra e tussengeplakt, aangezien jelly in Engeland een andere betekenis heeft en ik vaak opmerkingen hierover kreeg.

        Bovendien verbleef ik in Engeland in het deftige Torquay en terug in Nederland in Het Gooi(Baarn), dus toch meer steden waar de upperclass woont.
        Voel mij totaal niet -met mijn naam- behoren tot de zgn lowersocials.

        Alleen de laatste tijd hoor je vaak de opmerking dat namen met een Y een lagere sociale status hebben. Maar dat komt meer door al dat gescrabbel met letters en dat deze namen ook vaker voorkomen bij mensen van een allochtone afkomst. Kijk in de Amsterdamse Bijlmermeer of Den Helder, waar veel Antillianen wonen. Daar kom je de meest vreemde namen tegen.

        Ik zelf heb ook de associatie met dat soort namen, daar hoort gewoon een buitenlands kind bij. Ik kan mij geen oerhollands kind voorstellen dat bv Cherenety of Shaquille heet. En bij de naam Fleur, past voor mijn gevoel geen kind met een getinte huid. En ja donkere kinderen zitten nou eenmaal vaker op voetbal dan hockey, ook met een EY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    2. Yorick is al een heel oude naam door de Vikingen naar Engeland gebracht , waar zij een stad hadden gesticht, later werd dit York, stad in het graafschap Yorkshire, beroemd door zijn grote kathedraal.
      Ook is Yorick een naam van een figuur uit Shakespeare’s beroemde Hamlet, waarschijnlijk niet bekend bij voetballers, dus hoe zo voetbalnaam??????

      1. Er staat ook niet dat Yorick een voetbal naam is. Er staat dat mijn dochter Jody voetballer wil worden en dat het daarom niet zoveel uit zou maken dat haar naam met een Y geschreven wordt. Ik had zelf overigens graag Jodie geschreven, maar man vond Jody leuker. Bedankt voor de info over de naam Yorick.

  17. Ons zoontje heet Quincy. Ook wij zijn HBO/ universitair. Wij willen absoluut geen Hollandse ‘kaknaam’ voor onze kinderen omdat wij beiden niet Nederlands zijn. Ik vind dit echt een belachelijk onderwerp. Geef je kind gewoon de naam die je mooi vind en doe het niet voor anderen! Wel of geen Y, wat maakt het uit. Zolang ze maar netjes en goed opgevoed worden.

  18. Zou ik, met mijn voornaam, in de jaren ’60, ’70 kans hebben gemaakt op een ‘dure’ universiteit, met mijn naam die ‘Geit’ of ‘Berggeit’ betekent?
    Ik heb mavo gedaan, daarna twee jaar havo en toen HBO. Tot de universiteit van Utrecht ben ik niet toegelaten..

  19. Beetje late reactie, maar ik ontdek nu pas deze site.
    Sinds een paar jaar kom ik op televisie weleens een reclame tegen waarin “ene” Evi van Lanschot wordt genoemd.
    Elke keer verbaas ik me over het feit dat een reclamemaker zoiets heeft kunnen verzinnen.
    Bij de familie van Lanschot zie ik geen Evi rondlopen, vast niet.

Reacties zijn gesloten.