De populairste voornamen in Europa zijn Emma en Maria voor meisjes en Lucas en Alexander voor jongens.
Namen in Europa voor meisjes
Ook andere meisjesnamen komen in meerdere landen voor, zoals Emilia (in IJsland en Litouwen), dat ook nog eens lijkt op Emma, maar ook op Emily (Ierland), Amelia (Engeland) en Ella (Finland).
In vrijwel heel Europa is Sophie/Sofia in trek – in Rusland, Estland, Letland, Slowakije en Italië is het zelfs dé populairste naam.
Maria mag in Nederland dan allang op de terugweg zijn – in Portugal, Griekenland, Macedonië en Roemenië is men haar nog altijd trouw. En zelfs in het seculiere Duitsland gaat Maria aan kop, maar dan wel in de koosvorm Mia.
Opvallend zijn de lange, vrouwelijke namen in onder meer Wit-Rusland, Oekraïne en Bulgarije: Anastasia, Alexandra, Viktoria. Da’s toch andere koek dan onze Tess.
Namen in Europa voor jongens
In Nederland is Lucas wel over zijn hoogtepunt heen, maar samen met Luuk en Luca nog altijd een top 10-naam. In veel andere Europese landen, zoals Noorwegen, Oostenrijk, België en de meeste landen in voormalig Joegoslavië is Lucas (Lukas, Luka) echter de meest gegeven jongensnaam.
Ook Alexander, een naam die hier al tien jaar op de 150 vernoeming per jaar blijft hangen, doet het buiten ons land goed. In Spanje zien we Alejandro, in Rusland Alexander en in Macedonië Aleksandar.
De derde grote Europese jongensnaam is Jakub (Jacob). In Polen, Tsjechië en Slowakije is deze bijbelse naam erg populair.
Verder is er maar weinig lijn te bekennen: Aron in IJsland, Rodrigo in Portugal, Onni in Finland, Francesco in Italië en Georgi/Georgios in Macedonië en Griekenland.
Opvallend is de populariteit van Nathan in zowel Frankrijk als België. Het lijkt me helemaal geen verkeerde naam voor Nederland, maar misschien schrikt de nare afkorting ‘naat’ af?
Ben in Duitsland en Luxemburg, Leon in Zwitserland en Harry in Engeland komen onmogelijk ouderwets over op de gemiddelde Hollander, maar zijn eigenlijk best aardige retronamen.
PS In Zweden is de namensmaak wat curieus, met Alice en William aan kop.
PS2 De bronnen van dit artikel zijn zeer divers, voornamelijk het Centraal Bureau voor Statistiek van het betreffende land, maar soms ook Wikipedia. Met excuses voor het ontbreken van de lange bronnenlijst.
Wat zijn jullie favoriete namen in Europa?
Namen in Europa in kaart http://t.co/7xIV3OqeBf
Jacqueline Smeijsters-Maschino liked this on Facebook.
Leuk gedaan zo met die kaartjes! Alleen Ierland nog even groen maken bij de meisjesnamen en dan zijn ze perfect 😉
Interessant! Opvallend is Sofia in het Oosten bij de meisjes en Alexander op diverse plekken bij de jongens. Ik vind Nathan een erg mooie naam, trouwens.
Leuk zeg die kaartjes. Nathan vind ik ook erg mooi.
Anna Nifterick Post liked this on Facebook.
Ik ga voor Ierland 🙂 Jack en Emily, leuk! Ook samen.
Ik ben voor Alexander en Julia. Anastasia is ook wel leuk, en op z’n Russisch, met de klemtoon op de si, ook niet zo lijzig als wij het uitspreken. Maar de verkorte vorm is dan Nastja, en dat moet mij dan weer te veel denken aan nasty. Ella vind ik trouwens ook leuk, en wel handig voor Finnen met buitenlandse contacten. Handiger dan veel andere Finse namen (die ik overigens best mooi vind).
Ella en Mia vind ik heel leuk. Maar Victoria, Sophia en Lucia ook. De eerste twee wat korter en pittiger. En de andere drie zijn mooie klassiekers.
Bij de jongensnamen is weinig van mijn gading. Als ik moest kiezen zou ik voor Daan of Leon gaan.
Helga Hilhorst liked this on Facebook.
Julia Van Ooststroom liked this on Facebook.
Bij de meisjes zit er vanalles voor mij tussen ! Ella, Nora, Mia en Viktoria, wauw.
Bij de jongens zit er niet zoveel bij, Ben, Lucas, Daan…. nee daar loop ik niet warm voor. Maxim, Luka, Alexander vind ik wel leuk.
De meisjesnamen zijn leuk, Sofia, Emilia, Emily, Amelia, Nora, Lucia, Emma, Ella, Lena, Eva, Mia, Viktoria, Alexandra ik vind het wel wat. Bij de jongensnamen schieten Leon, Lucas en Maxim er uit. En ik vind Bence wel iets hebben.