De populairste namen over het eerste kwartaal van 2006 zijn weer bekend gemaakt.
Opmerkelijk is de superstelle stijging van de populariteit van de meisjesnaam Sophie. Nu is dat natuurlijk ook een hele leuke naam, maar waarom er ineens KDV’s vol van zijn? Iemand een idee?
De duikeling die Lotte heeft gemaakt, is wellicht makkelijker aanwijsbaar. Spreekt het suffige personage van de gelijknamige Talpaserie niet iedereen aan?
Bij de jongens was de verdwijning van Nick weliswaar voorspelbaar, en desondanks prettig. Ruimte voor échte nieuwe namen.
Finn is zo’n naam, die werkelijk vanuit het niets sinds enige jaren de toplijsten bestormt. De andere “nieuwkomer”, Jan hangt al jaren in de top 30 rond, van een echte revival is zeker geen sprake.
De trend blijft overigens kort-kort-kort. Slechts een meisjesnaam resteert in het eerder zo romantische meerlettergreepassortiment: Julia. De jaren van klassen vol Suzanne’s, Jessica’s en Naomi’s zijn voorbij.
Zestien namen tellen twee lettergrepen, gewoonlijk eindigend op een -a (Emma, Anna, Lisa), of op een stomme -e (Sanne, Lieke, Lotte).
Drie namen (Fleur, Idols-Maud, Britt) hebben zelfs maar één lettergreep, net als de meeste jongensnamen.
Er zijn maar liefst veertien namen die niet meer af te korten zijn: van het simpele Jan tot het bekaktere Stijn.
Vijf namen zijn iets langer: Thomas is nog altijd een top 3 naam; Milan is de versere oogst.
Klassieker Daniël op plaats 20 zorgt waarschijnlijk enkel en alleen voor nog meer kleine Daantjes in de voetbalelftallen.
Veel jongens krijgen deze naam als doopnaam, maar worden in het dagelijkse leven Daan genoemd.
Om dezelfde reden kun je ook Thomas en Tom met een gerust hart samenvoegen, evenals Lucas en Luuk.
Al met een al een weinig spannende lijst, voor Nederland althans. In het buitenland zal mogelijk verbaasd worden gereageerd op al die kinderen die “korte, stoere” namen krijgen die gewoonlijk voor huisdieren en als koosnaam zijn gereserveerd.
De populairste namen zijn voor jongens: Daan, Sem, Thomas en voor meisjes: Sanne, Sophie en -hoe kon het ook anders – Emma.
Je vindt de hele lijst ook op Voornamelijk.nl.