Het Meertens Instituut heeft de Nederlandse Voornamenbank uitgebreid met de populairste voornamen. Voor Nederland, maar ook voor provincies, regio’s en gemeenten worden nu per jaar de topnamen gegeven vanaf 1880 tot 2013.
Bekijk nu de plaatselijke, regionale en landelijke ontwikkelingen op www.meertens.knaw.nl/nvb/topnamen!
Vernieuwing
Tot 1950 worden decennialang dezelfde namen gegeven, maar daarna verandert dat snel. Voor het eerst duikt het fenomeen ‘modenaam‘ op.
In de grote steden, met Amsterdam voorop, zien de populairste voornamen er in 1970 al heel anders uit. In de rest van Nederland blijven Maria en Johannes tot in de jaren negentig de eerste plaats bezetten.
Lokale verschillen
Anno 2013 zijn er nog grote verschillen te zien op lokaal niveau. In Friesland zijn Fenna en Jesse het populairst, maar in Zeeland staan Maria en Cornelis nog steeds bovenaan. Het is in die laatste gemeente provincie overigens vrij gebruikelijk om een heel andere roepnaam te hanteren dan de eerste officiële voornaam (doopnaam).
Amsterdam heeft nog altijd zijn voortrekkersrol: hier gaan ‘nieuwe’ namen als Mila en Adam aan kop, terwijl landelijk Tess en Sem winnen.
Voorbeelden
Turkse/Marokkaanse namen en hockeynamen worden (als verwacht) vooral veel gegeven in de grote steden, terwijl een gemeente als Staphorst nog steeds gaat voor namen als Aaltje, Klaasje, Jentje, Hendrik, Jan en Klaas.
En jullie populairste voornamen?
Welke namen waren in jouw gemeente het populairst in je geboortejaar? Was het je eigen naam?
Bij mij (1974, Den Haag) waren het Dennis, Marco, Patrick en Sandra, Esther, Patricia. Ik zat er inderdaad altijd wel met eentje in de klas, hoewel ik me vooral meerdere vriendinnetjes kan herinneren die Karin, Monique, Linda of Suzanne heetten.
“[I]in Zeeland staan Maria en Cornelis nog steeds bovenaan. Het is in die laatste gemeente overigens vrij gebruikelijk (…)”
Sinds wanneer is Zeeland een gemeente?
Met alle gemeentelijke herindelingen aldaar zal dat vast niet lang meer duren 🙂 (Maar wel even aangepast, dank voor de opmerkzaamheid!)
Er staat nog steeds gemeente
Ik geloof dat er ook een dorp is dat Zeeland heet. In Brabant of zo. Misschien bedoelt ze die? 😉
Nee, dat is trouwens al jaren geen gemeente meer.
Landerd
Even gekeken (Veenendaal, 1973). Ik krijg een enerzijds voorspelbare, anderzijds zeer verrassende lijst. Net als in Zeeland in jouw voorbeeld was het geven van oude oorspronkelijke namen als doopnaam en dan een modernere, soms heel andere roepnaam vrij gewoon. De lijst bevat dus erg veel van die oude namen. Maar tussen 1970 en 1974 maar 10 Jeroens? 11 Esthers? 7 Saskia’s? Nou, die hebben dan toevallig wel allemaal bij mij in de klas of op clubs gezeten door de jaren heen! Of de rest is natuurlijk niet ‘officieel’ Jeroen, Esther en Saskia genoemd…
De naam van mijn broer staat er wel letterlijk tussen; de mijne in een andere versie.
Den Haag 1983: Michael, Dennis, Patrick, Jeroen, Jeffrey, Martijn, Danny, Mark, Richard, Johannes. Alleen met Jeffrey en Danny wel eens in de klas gezeten, op de basisschool. Mijn bassischoolklas was gemêleerd, mijn middelbare school nogal elitair. Daar zag je die toptiennamen écht niet.
Lotte van Dongen liked this on Facebook.
Antoinette Ruitenbeek-van Maanen liked this on Facebook.
(leeuwarden 1995) Sanne, Laura, Nynke, Iris, Femke Anna,Lisa, Ilse, Melissa, Marije.
Ik sta in de top 10 🙂 en hoor inderdaad de andere namen in de top 10 ook vaak. Zat altijd wel eentje in de klas
Behalve het Friese Nynke is de top 10 van Leeuwarden zo’n beetje de top 10 voor heel Nederland dat jaar…. Blijkbaar woont er in middelgrote steden erg gemiddeld volk. 🙂
Ik heb een paar weken geleden een achternichtje gekregen dat Nynke genoemd is! (De eerste leuke naam in een gezin van nu zes kinderen met Friese namen…)
Misschien heb ik er (op de telefoon) overheen gekeken maar gaat het wat betreft de gemeente om de plaats van aangifte of de woonplaats van de baby? Dit ivm het feit dat veel dorpen geen ziekenhuis hebben.
Voor de Brabantse gemeente waar ik aangegeven ben wordt er een lijst gegeven voor de periode 1975-1999. De populairste namen in dat tijdvak: Johannes, Cornelis, Adrianus, Antonius, Petrus, Maria, Johanna, Cornelia, Adriana en Anna, de eerste ‘moderne’ namen zijn te vinden op 6 bij de jongens (Martijn) en 9 bij de meisjes (Linda). Hoe zich dat verhoudt tot de namen van klasgenootjes e.d. durf ik niet te zeggen, want ik durf met zekerheid te zeggen dat er daar genoeg tussen zitten met constructies als Johanna X X we noemen haar Lieke.
In Breda waar ik geboren ben zijn de topnamen over de periode 1985-1989: Johannes, Cornelis,Thomas, Jeroen, Adrianus, Maria, Johanna, Kim, Sanne en Laura. Daar zitten al weer een aantal bekendere namen bij.
Agglomeratie Leiden en Bollenstreek, 1987: Maria, Johanna, Linda, Cornelia, Elisabeth, Charlotte, Anne, Wendy, Laura en Chantal.
Behalve Linda en Chantal, heb ik in mijn jeugd niemand om me heen gehad die één van deze top-10 namen had.
Kop van Noord-Holland 1990-1994; naam van mezelf en mijn broertje staan op dezelfde plek in de ranglijst. Beiden plek 15, vond ik wel grappig. Verder zitten er wel namen tussen met wie ik ooit in de klas gezeten heb.
Lia Van Rooden-de Munck liked this on Facebook.
kijk voor de grap is bij Urk, de enige leuke namen zijn daar Thomas, Steven, Matthias, Jonathan en Lukas, en de rest…. klaas, jan, hendrik, en fokke, dat is toch niet normaal??, arme kinderen..
en bij de meiden is t helemaal erg, daar zijn de enige normale namen Emma, Eva, Anne, Sarah en Rebecca daar worden ook nog volop Willempjes en Hendrikjes geboren…
In mijn geboortejaar (1991) stond mijn naam in mijn geboorteplaats niet in de top 100. In mijn schrijfwijze had ik dat ook niet verwacht, mijn schrijfwijze komt maar zelden voor. Maar de twee simpelere schrijfwijzes had ik toch wel in de top 100 verwacht… Maar misschien was mijn naam in 1991 wel al gewoon hopeloos uit de tijd ;-).
Dus, heel geïnteresseerd, ben ik eens gaan kijken bij 10 jaar eerder, 1981. En inderdaad, toen stond mijn naam in de simpelere schrijfwijze op plek 33 in mijn geboorteplaats. Oftewel: mijn naam was in mijn geboortejaar al uit de tijd ;-).
Ik ben in 1983 in Rotterdam geboren, waar de namen Kim en Michael het populairst waren dat jaar. Ik heb inderdaad altijd bij één of meerdere Kims in de klas gezeten, maar een Michael ben ik nooit tegen gekomen!
Ik vind namen die op een A eindigen vaak wat minder mooi!
maar deze namen vind ik wel mooi: Edith, Roos.
maar vroeger kende ik heel veel Lisa`s dus dat was in 1980 wel een populaire naam
1979, Amsterdam, Kim (1 van de 41, staat op 5)
Jeroen, Dennis, Patrick
Esther, Patricia, Chantal
Ik heb op de middelbare school een tijdje met drie Dennissen tegelijk in de klas gezeten, en verder met meerdere Esthers en een Chantal. Op mijn basisschool zat helemaal niemand met deze namen. De meeste van deze namen (Dennis, Patrick, Patricia, Chantal) heb ik altijd als ordi-naam gezien (excuses voor de term; ik vond dat trouwens ook niet perse iets negatiefs). De enige andere Kim op mijn basisschool was een jongen (ik een meisje).
Ik kreeg als Kim van wat oudere mensen als kind vaak te horen dat mijn naam zo bijzonder was. Dat gebeurt nu helaas nooit meer.