Zeg ‘Jan Peter’ en je denkt er ‘Balkenende’ achteraan*. Maar als je ‘Mark’ zegt, denk je dan ook ‘Rutte’? En denk je bij ‘Geert’ aan ‘Wilders’, aan ‘Mak’ of sinds gisteravond aan ‘Geile’?
Talentenscout Henkjan Smits (met zelf natuurlijk een heel herkenbare voornaam) zegt in een interview over de vergankelijkheid van roem, dat hij niet zo bang is dat mensen hem al dan niet vergeten:
“Zo zit ik er helemaal niet in. Roem en geld zijn echt de verkeerde doelen om na te streven want het waait allemaal zo weg.
Ik doe wel eens een testje met voornamen tijdens lezingen. Dan roep ik ‘Klaasjan’ (sic) en dan zegt iedereen ‘Huntelaar’. Maar bij ‘Ruud’ kan het om de paar jaar weer andere associaties oproepen; vroeger was het vooral Knuffelruud en tegenwoordig Ruud de Wild, Gullit of Feltkamp. Niemand denkt nog aan ‘knuffelRuud’ en dan blijkt hoe vergankelijk roem is.
Succesvol zijn, gaat erom dat je je doelen haalt. Geld of roem is geen doel, dat zijn eventueel middelen om een doel te bereiken.”
Beroemde voornamen
Dat zette me aan het denken over beroemde voornamen. Moet een naam redelijk zeldzaam zijn om aan maar één persoon gekoppeld te worden? Of is het voldoende dat er maar één ‘beroemdheid met die naam is?
Thekla, Tatum, Carice, Tess en Najib, Fedja, Gordon, Roef bijvoorbeeld zijn helder: daar is er steeds maar één van. Maar beroemde voornamen hoeven niet per sé uniek te zijn.
Anouk bijvoorbeeld kan bijna niemand anders zijn dan zangeres Anouk Teeuwe, terwijl ruim 20.000 meisjes en vrouwen zo heten. Een flink deel daarvan lijkt overigens naar haar ‘vernoemd’, gezien de gigantische populariteitspiek van 1998 tot 2000.
Ook de doorsnee-benaamde Chantal, Wendy en Linda hebben voor mij maar één achternaam. Maar Hanna (Verboom, Bervoets), Kim (Van Kooten, Clijsters, Feenstra), Gerard (Ekdom, Reve, Joling), Jan (Smit, Mulder), Ferri/Ferry (Somogyi, Doedens) dan weer niet. Om van alle bekende Dennissen nog maar niet te spreken.
Voor mannen vind ik het sowieso moeilijker unieke voorbeelden te vinden. Zelfs een vrij zeldzame naam als Winston hoort bij maar liefst drie BN’ers: Post, Bogarde en Gerschtanowitz.
Welke BN’ers hebben genoeg aan hun voornaam? En welke niet?
* Subtiel verschil: bij Jan Peter denken we aan (Jan Pieter) Balkenende en bij Peter Jan aan (Petrus Jan) Rens. Dank Sven!
Bij Peter Jan denk ik aan Rens. Zeker aangezien de voornamen van Balkenende doorgaans een andere volgorde aanhouden.. 😉
Oeps! Ik heb zeker iets te vaak de Privé gelezen. Peter Jan, Jan Peter – ze lijken ook zo op elkaar 🙂
hahaha 🙂
Onno, onze (waarnemend) burgemeester (Hoes) heft tegemwoordig genoeg aan alleen zijn voornaam.
Of dat blijved iis, hangt af, van wat hij hierna gaat doen.
Blijft hij in het nieuws in zijn nieuwe functie of verdwijnt hij naar de achtergrond.?
Bij de doorsnee naam Matthijs, kan ik alleen van Nieuwkerk denken.
Matthijs van de Sande Bakhuijzen
Leuk onderwerp!
Eens kijken of ik er nog een paar weet…
Katja, Bridget, Neelie (wel zo handig bij onthuwelijken dus…), Tooske, Sylvie, Doutzen, Dinand, Filemon, Humberto, Ilse, Angela, Lee, Trijntje, Tygo, Johnny, Sylvana, Waylon (ok, artiestennaam), Ranomi, Lieke, Froukje, Willibrord, Lauren, Jort, Georgina, Youp, Beatrix, Maxima (en de rest van de familie 😉 ).
Toch behoorlijk wat unieke namen.
Waldemar!
Ja! En Yolanthe.
Ik heb dit vooral bij BN’ers die grotendeels bekend zijn met alleen hun voornaam. Bij Irene denk ik onmiddellijk aan Irene Moors, ook al is er daarnaast een prinses Irene. Carlo staat ook op zichzelf. Catherine. Britt (ik weet niet eens wat haar achternaam is). Valerio, natuurlijk. En daarom toch ook Dennis (Storm).
Maar meestal is het zo dat ik de achternaam onmiddellijk koppel aan de voornaam, waardoor iemand in mijn hoofd niet alleen de voornaam is. Toch is er maar één Jeroen (Pauw), één John (Williams), één René (Froger), één Marco (Borsato) etc.
Als iemand Ilse zegt denk ik altijd aan Ilse DeLange! Maar dat kan ook komen omdat ik fan ben van haar 🙂