Bizarre Namen In Vinexwijken

Dit verder niet enorm interessante artikel beschrijft een trend die ik in Nederland ook steeds vaker waarneem: het verlangen van projectontwikkelaars om hun locaties übersjieke namen te geven, in de hoop dat het project dan beter verkoopt.

Nieuwe gebouwen in herontwikkelingsgebieden kregen in het verleden al namen mee die (nog) niet echt bij de locatie pasten. Plaza, Place en Court moeten doen denken aan een klassiek woongebouw, maar zijn maar al te vaak uitgewoonde huurcomplexen…

Blijkbaar wordt tegenwoordig alles in Amerika ‘Uptown’ genoemd, als sjieke tegenhanger van het vaak niet eens bestaande Downtown in zo’n gebied.

Ook in Nederland zijn het precies de foute gelegenheden waar ruimhartig met hoogdravende benamingen is gestrooid: Market Plaza in de Center Parksen en La Place bij het bijna ter zielen gegane Vroom & Dreesmann.

Maar in Nederland doen we niet aan Uptown, maar wel aan verregaande nep-oudbouw. Dat gebeurt in nieuwe woongebieden, zoals Eiland 2 in Floriande, Hoofddorp (boven) en in Brandevoort in Helmond (onder).

In die historiserende architectuur kan ik me best vinden: iedere dag Disneyland is voor mij geen straf.

Echter, wat irritanter is zijn die projecten met belachelijk geschreven namen, verwijzend naar een niet bestaand verleden, met spellingen die meestal nergens op slaan.

Een paar favoriete voorbeelden:

  • Schuytgraaf (Arnhem)

Notabene op hun eigen site: “Wie een historische atlas raadpleegt, ziet dat Schuytgraaf vroeger Schutgraaf heette.” In deze wijk komt overigens ook een buurt die Bloesemgaerd heet.

  • Leidsche Rijn (Utrecht)

Leidsche Rijn is een wijk van de gemeente Utrecht. De naam komt van het riviertje de Leidse Rijn, dat door het zuiden van de wijk stroomt.

  • De Groote Wielen (Den Bosch)

Overal leuke woordspelingen op de site: Groote Winst!

  • Buitenplaats Ypenburg (Den Haag)

(ja, die Y zat er al in, maar dat van die buitenplaats is natuurlijk wel erg in het verleden gegraven, gezien de decennialange aanwezigheid van het vliegveld op die plek en de eentonige lelijke bebouwing die ervoor in de plaats is gekomen)

  • Zijdesigt (Leidschendam-Voorburg) in Sijtwende

Denk hier vooral een bijpassend Haags accent bij 🙂

.

Het interessante is dat ouders hetzelfde doen met de namen van hun kinderen. Aangetoond is dat relatief veel ouders uit een lagere inkomensklasse de neiging hebben namen uit hogere inkomensklassen over te nemen, waarmee ze zich opwaarts profileren.

Dit verklaart de opkomst van (voormalige) hockeynamen als Sophie, dat voor de peuters van nu een doorsneenaam is. Notarissen en chirurgen zijn nu into Fien en Jet.