Ze komen de laatste tijd veel te weinig voorbij, baby’s die vernoemd zijn naar de Boeing waarin ze iets te vroeg ter wereld kwamen. Moeders die langs de snelweg bevallen en het kind daarom Atien noemen. Vaders die hun kleine Ajax al het beslissende doelpunt zien scoren.
Maar goed, de afgelopen dagen waren er weer een paar buitenlandse pareltjes. Al eerder moest worden geconstateerd dat de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten niet heeft gezorgd voor een enorme stroom Obaby’s. Maar de BBC heeft toch enkele ouders gevonden die hun zoon hebben vernoemd.
Isha Kallay (35), een Amerikaanse immigrante uit Sierra Leone, besloot al tijdens de verkiezingen dat ze haar kind Obama zou gaan heten:
“Ik hoop dat zijn toekomst gevormd wordt doordat hij naar de president is vernoemd. Ik wil dat hij iets bereikt in zijn leven. De president laat zien dat niets je tegenhoudt om succesvol te worden – je kunt zo ver gaan als je dromen reiken.”
Een iets meer ad hoc vernoeming vond deze week plaats in een Canadees veldhospitaal in Haiti, waar Marie Jean-Jilles en Jean-Charles Pierre ouders werden van een klein meisje. Monique Bartlett en Lucie Rouleau, twee technische medewerkers van het militaire ziekenhuis hielpen bij de bevalling, terwijl de gewond geraakte verloskundige aanwijzingen gaf.
Haar vader is de Canadezen dankbaar en legt uit waarom hij blij is met de namen van zijn dochter Monique-Lucie Marie:
“Ik zal haar op een dag vertellen dat er middenin een natuurramp Canadezen waren in Jacmel en dat ze hun naam draagt.”
En dan is er nog de grootvader uit Tadzjikistan die voor zijn pasgeboren kleinzoon een carriere bij een nog te bouwen nationale waterkrachtcentrale wenst. Hij kocht (wellicht niet geheel vrijwillig) voor 230 dollar aandelen bij de fabriek die evenals het jongetje Rogunshokh heet.
Een meisje dat eveneens op de dag werd geboren dat de aandelenverkoop begon, is Sakhmya genoemd, ofwel ‘aandeel’.
Ach, Rogunshokh en Sakhmya is weer eens iets anders dan het standaard Amina, Zulfiya, Umed en Ozod in Tadzjikistan… 🙂