Alleen Jonas, Emma en Sofia zijn nieuw in Duitsland

In Nederland is Fleur een naam die sommige mensen ‘mooi maar saai’ noemen, maar bij onze oosterburen kijkt men er nog van op als een meisje die naam krijgt. In Duitsland moet je zo je best doen om een niet-standaard naam te geven, dat de meeste mensen het veilig bij dezelfde namen houden. Jaar in, jaar uit.

De afgelopen jaren wisselden de populairste namen hooguit van plaats in de top 10, maar veel nieuws kwam er niet bij. In 2009 waren Maximilian en Marie de populairste namen. Marie nam daarmee de nummer een positie over van Sophie/Sofie.

meisjes

  1. Marie
  2. Sophie/Sofie
  3. Maria
  4. Anna
  5. Emma (nieuw)
  6. Mia
  7. Sophia/Sofia (nieuw)
  8. Leonie
  9. Lena
  10. Johanna

jongens

  1. Maximilian
  2. Alexander
  3. Leon
  4. Paul
  5. Luca/Luka
  6. Elias
  7. Felix
  8. Lukas/Lucas
  9. Jonas
  10. David

Ondanks de strenge wetgeving willen steeds meer Duitsers een unieke(re) nam aan hun kind geven, bijvoorbeeld een plaatsnaam. Zo werden de ouders van Brooklyn op een idee gebracht door de familie Beckham. De voornaam werd in eerste instantie geweigerd door de burgerlijke stand, maar na een rechtszaak kon het kind toch doorlopen met de naam van een wijk in New York.

Ook Cheyenne is inmiddels een doorsnee naam in Duitsland. Een beetje gek is dat wel natuurlijk, aangezien Cheyenne de naam van een Amerikaanse indianenstam (en de daarnaar vernoemde stad) is en dus geen oorspronkelijke meisjesnaam. Borussia daarentegen, de latijnse naam voor Pruisen, mag niet als voornaam worden gebruikt, terwijl ie toch best charmant klinkt.

‘Etnische’ voornamen van immigranten worden overigens veelal probleemloos toegestaan, omdat het om toegestane namen gaat in het oorspronkelijke land.

Veel problemen ontstaan bij in onze ogen ‘normale’ namen als Luka, Andrea en Gabriela. Duitsland staat uniseksnamen alleen toe als die gevolgd worden door een naam waaruit duidelijk wordt of het om een jongetje of meisje gaat. Van de positieve kant bekeken: hoe meer namen je mag verzinnen hoe leuker, toch?

4 antwoorden op “Alleen Jonas, Emma en Sofia zijn nieuw in Duitsland”

  1. Nooit geweten dat de wetgeving in Duitsland strenger was? Dat unisex namen alleen zijn toegestaan als er uit de 2e naam blijkt wat het geslacht is, is ook vreemd eigenlijk maar op zich heb ik daar geen problemen mee, ik hou sowieso niet van unisex namen, geef mij maar meteen duidelijkheid!

    Over de top 10 Jonas heb ik al jaren een zwak voor! Gelukkig is hij in Nederland nog redelijk onontdekt….

  2. Wat is dat toch met die Engelsachtige namen? Ik zie in Nederland een nieuwe trend aankomen. Brooklyn en Cheyenne zijn zó 2010. Volgend jaar noemen de voetbal- en smartlapzangersvrouwen hun zoontjes massaal Alkmaar, Eindhoven en Arnhem. De meisjes heten dan Gouda, Breda en Scheemda.

  3. In Duitsland zijn ze echt heel streng wat namen betreft.
    Als je bijv. voor een unisex-naam kiest dan MOET er een tweede voornaam bij die het geslacht verduidelijkt, anders komt hij niet door de Burgerlijke Stand.
    bijv : Sacha Marie bij een meisje; Sacha Peter bij een jongen.

    Bovendien, als je creatief wilt zijn en met een aparte naam komt aanzetten in Duitsland, moet je kunnen aantonen op papier, dat die voornaam daadwerkelijk ergens ter wereld bestaat en is goed gekeurd.

  4. Ik vind dat er wel veel mooie namen tussen staan:

    Anna, Emma, Sophia, Leonie, Lena, Johanna

    Maximilian, Alexander, Elias, Felix, Lukas/Lucas, Jonas, David

    Traditioneel ja, maar liever dat dan Milan, Liam, Britt,…

Reacties zijn gesloten.