De Engelse premier David Cameron en zijn vrouw Samantha kregen deze week een vierde kind, met de ultiem romantische naam Florence Rose Endellion. Ze is vernoemd naar de plek waar het gezin vlak voor de bevalling vakantie vierde.
Het stel was al ouders van Ivan Reginald Ian (op 6-jarige leeftijd overleden), Arthur Elwen en Nancy Gwen. De premier had eerder onthuld dat ze graag een verwijzing wilden naar de geboorteplaats van de nieuwste aanwinst, maar dat zijn vrouw de ‘final say’ had. Het duurde daarom even voordat Florence’s volledige naam bekend werd gemaakt.
St Endellion is een dorpje in Cornwall – de heilige Endelienta zou in de vijfde eeuw verantwoordelijk zijn geweest voor het bekeren van het gebied. De gallische versie betekent ‘vuur’.
Ik vind het wel een charmante vernoeming, dit in tegenstelling tot de vaker gehoorde verwijzing naar de plaats van verwekking, dat hoef ik eigenlijk niet te weten. Dat de eerste soort voornaam vaker voorkomt zal er wel aan liggen dat kinderen op allerlei prettige plekken gemaakt worden, maar over het algemeen nogal prozaisch in een ziekenhuis ter wereld komen.
Ken jij mensen die vernoemd zijn naar een plaats? Waren hun ouders er op vakantie? Mocht je grote zus een plek op de wereldbol aanwijzen en heet je daarom Paris? Vind je het een romantisch gebruik, of juist nogal smakeloos?
Zou hun oudere dochter naar de Noordfranse stad zijn vernoemd? Ik zelf iig niet, maar je weet het niet, he, bij zo’n stel. Persoonlijk vind ik ‘Endellion’ een gemiste kans, ze hadden haar beter ‘gewoon’ Endelienta kunnen noemen.
En wat zal ik verder zeggen over de prettig plekken waar kinderen worden gemaakt? Wij hebben toch maar niet gekozen voor ‘petrischaaltje’ als tweede naam.
Maar Wilhelmina was dan wel weer leuk geweest, toch? 😀
Ja, als tweede naam.
Ik vind het ook wel leuk voor een tweede naam. In het geval dat het inderdaad een romantische of grappige plaats is. Petrischaaltje hoeft er van mij niet bij 😉 Ik kan me ook niet voorstellen dat je graag aan die onderzoeken terugdenkt…
Ik vind het vernoemen naar een plaatsnaam wel leuk, maar alleen als er een leuk of romantische verhaal bij hoort.
Mijn vriend zijn oudste zoon heet Maurice, zijn ouders waren met vakantie in de Franse plaats Bourg Saint Maurice. Hij is daar niet verwekt hoor, maar ze hadden die vakantie wel besloten dat ze kinderen wilden hebben, dus vandaar.
Een vriendin van mij heeft een dochter, die inderdaad op een petrischaaltje is verwekt, toen kon dat alleen nog in Wenen. Hun dochter heet Viënna. Zij hebben er helemaal geen probleem mee, dat die naam verwijst naar de plaats. want zij zijn allang blij dat ze een kind, via deze weg hebben gekregen.
Ik vind het inderdaad ook nogal afhankelijk van het verhaal dat erbij hoort… Je kind gewoon vernoemen naar de plaats waar het verwekt is vind ik een beetje plat.
Florence is trouwens een mooie naam. Misschien hadden ze naar Italie moeten gaan.
Ik vind het idee van deze manier van vernoemen wel leuk. Zoals bovengenoemde Maurice naar de plaats waar pa en ma besloten ervoor te gaan. Petri komt niet in aanmerking, hoewel Mariken best had gekund (onze zoon is in het ziekenhuis in Nijmegen ‘verwekt’). Als het maar wel een ‘bruikbare’ naam is. Florence, Nancy, Viënna en dergelijke. Waarom eigenlijk niet??
@San mv2: Ik heb het eens nagekeken in de SVBlijsten van de afgelopen jaren. En wat denk je? Zowel in 2007 als in 2009 is er een meisje Petri genoemd en in 2008 was er een Petrie. Serieus waar.
Leuk idee, maar in mijn geval niet echt charmant. “Broek in Waterland, kom je eten?”
Volgens mij is Petri ook gewoon een voornaam.. Ik ken tenminste ook een Petri, ze zal in de 40 zijn en dus waarschijnlijk niets te maken met de functie van het schaaltje.
Ik weet van een gezinnetje met een Milan en een Berlinn (meisje). Kan best hoor, vind ik. Nu nog een Paris 😉 Nee, dat gaat dan weer te ver…
@ Nancy; geweldig dat je dat hebt opgezocht! Ik hoop toch echt dat Petri(e) een oud-hollandse voornaam is 😉
Op de basisschool van mijn dochter de eerste Paris gesignaleerd. Milan is door zijn populariteit niet meer leuk.
@ Jip: Ik denk dat de meeste Milans niet in Milan zijn verwekt…
Toevallig keek ik vanavond naar “Opsporing Verzocht”. Eén van de politieagenten die aan bod kwamen, was een vrouw die Petrie heette.
Ik vind het wel mooi, en romantisch ook wel. Überhaupt vind ik sommige geografische namen wel mooi als naam. India bijvoorbeeld. Vind ik een prachtige naam, maar juist omdát iedereen dan later zal vragen of denken dat je ouders je daar gemaakt hebben, zou ik er dan niet voor kiezen als het niet zo was.
Maar als tweede of derde naam kan het wel.
Overigens komt mijn achternaam op 1 letter na overeen met een Duitse stad. Dat noemen mensen ook wel vaker. Maar goed, da’s een achternaam.
Milan heeft toch niets met Milaan te maken? Wel met het Slavische milo/mila en dat betekent ‘lief’.
En Milano zal de meeste ouders wel weer net te ordi zijn :).
@ Grunn: Ik denk dat de meeste ouders het gewoon leuk vonden klinken…
Ik ken twee broers die Romano en Milano heten. Ik hoef echter aan hun ouders niet te vragen of ze in respectievelijk Rome en Milaan gemaakt dan wel geboren zijn, want het is een tweeling 🙂
Ik kan het niet helpen, maar het was het eerste wat oppopte toen ik de naam van Georgina Verbaans dochter las: Odilia. Odiliapeel…
Onze anonieme bron is wel erg anoniem. Google, Twitter: nergens is Odilia terug te vinden. Dus ik wacht nog even met conclusies…
Vijf minuten terug heeft La Verbaan zelf op Twitter gepost dat hun dochter Odilia Lilibet de 21e is geboren. Nu dus pas. Een goed lek, die anonieme bron 🙂
typisch dan zou ik Kate-Louise Betty Lucy Pittsburgh….. nee dankje!
De mijne zou eventueel nog kunnen: Ede – daar kun je nog de bestaande naam Eden van maken. Alleen niet zeker of dat een jongens- of een meisjesnaam is 😉
Ede is een Groningse jongensnaam; ik vind het een hele mooie naam!
@Kuuk: Ik ben het helemaal met je eens! Jammer genoeg hoor je hem ook in Groningen eigenlijk niet meer. Ik ken alleen de zanger Ede Staal.( 1941-1986)
wij kwamen er achter in de franse stad Dieppe dat ik zwanger was, en eigenlijk vonden we allebei de nederlandse uitspraak erg leuk. dDus mocht het een jongen worden dan zou het Djeppe (met een j dus om de uitspraak in Nederland wat makkelijker te maken) worden, het bleek een tweeling. Helaas ontwikkelde ik erg vroeg in de zwangerschap HELLP en zijn ze overleden, maar onze zoon heeft wel de naam Djeppe gekregen. Bij toeval vonden we ook een andere plaatsnaam erg leuk, we hebben verder niks met deze plaats, maar onze jongste dochter draagt wel de zelfde naam als het plaatsje Veere. We roepen wel eens voor de grap als we er nog 1 krijgen gaat ie Hellevoetsluis heten.
Je zal maar in Eemnes geboren zijn en je heet Esmee. Hussel de letters door elkaar en je zou kunnen concluderen dat je naar de plaats heet…