In 1981 werden 54 meisjes Sophie genoemd. Dertig jaar later zijn dat er rond de 800 en staat ze met stip op 1: we zijn dol op de ph!
Maar wat als je geen zin hebt om de populairste babynaam van het moment te geven en al helemaal niet om voor de alternatieve en ook al zo modieuze spelling ‘Sofie’ te gaan? Je wil gewoon die ph in de voornaam voor je dochter, dus laten we eens naar alternatieven kijken.
Weinig ph-namen
In Nederland hebben zo’n 125.000 vrouwen een ph-naam als eerste voornaam. Er zit opmerkelijk genoeg maar weinig variatie in: er zijn in totaal maar 400 namen met een ph erin. Ongeveer 85 procent van de vrouwen draagt een van de tien populairste ph-namen.
De meest gegeven ph-naam van Nederland is overigens niet Sophie en ook niet Sophia: het is Josephina. Zeker 25.000 Nederlandse vrouwen hebben deze naam in hun paspoort staan. Het gros van deze vrouwen is tussen 1950 en 1960 geboren: het zijn de welbekende collega’s José die nu met de vut gaan.
De eerste nieuwe piek in ph-namen werd in de jaren ’90 veroorzaakt door Stephanie, de tweede rond 2000 door Daphne en de laatste jaren door de exploderende populariteit van Sophie.
Top 10 van ph-namen (hele bevolking in 2006, f-varianten niet meegeteld)
- Josephina, Jozephina
- Sophia
- Sophie
- Daphne
- Stephanie, Stéphanie, Stephany, Stèphanie
- Josephine, Joséphine, Josephien, Jozephine
- Josepha, Jozepha
- Dimphna, Dymphna, Dijmphna, Dimphena, Dymphena, Dimphina, Dymphina
- Philomena
- Euphemia
Onder de hele vrouwelijke bevolking van Nederland zijn het vooral de ph-afgeleiden van Jozef die populair zijn: Josephina, Josephine, Josepha. Namen als Philomena en Euphemia zien we nu nog terug in de top 10, maar zijn in onbruik geraakt onder de jongere meisjes.
Sophia werd ook voor de oorlog al veel gegeven en stijgt na een dip tussen 1950 en 1980 weer gestaag in populariteit. Stephanie, Daphne en – ondanks het retrogevoel – Sophie zijn allemaal naoorlogse namen.
Dimpna, of Dimphna
De opvallendste naam in dit lijstje is Dimphna. Het verhaal van de van oorsprong Engelse Heilige Dimpna van Geel (zonder ‘h’) is niet zo prettig: toen ze niet met haar vader wilde trouwen, onthoofdde hij haar. Haar overblijfselen werden overgebracht naar de Vlaamse stad Geel, een tiental kilometers over de grens van Baarle-Nassau.
Het is toch wel heel bijzonder dat de naam van de patrones van de bezetenen en geesteszieken al 1400 jaar trouw (door)gegeven wordt aan vooral Brabantse baby’s. Zeker 1 op de 10 (!) vrouwen die in de gemeente Rucphen geboren zijn, dragen Dimphna (of een afgeleide) als eerste of tweede voornaam!
Alternatieve ph-namen
Goed, als je Brabantse en/of katholieke roots hebt, is Dimphna, Dimphe of Dymphine natuurlijk een goede ph-naam. Een ander alternatief voor Sophie is bijvoorbeeld het minder populaire Josephine. Ook een prachtige klassieker die het oude-tante-imago goed van zich af heeft weten te schudden. Josephine laat zich bovendien goed afkorten tot dé modenaam van de jaren ’10: Fien of Fiene. In dit verband ook lekker ingewikkeld te schrijven als Phine of Phien natuurlijk!
In diezelfde richting kun je denken aan het ‘piepjonge’ Pheline, Philine of Phileine. Die laatste naam werd in 2003 bekend nadat Ronald Giphart’s roman Phileine zegt sorry werd verfilmd. Hoewel de naam ‘liefhebbend’ schijnt te betekenen, lees ik toch vooral ‘vilijn’ (gemeen). Pheline en Philine zijn afgeleid van Felix: ‘gelukbrengend, vruchtbaar’. Deze namen komen slechts enkele tientallen keren per jaar voor.
Als die -ien/-ine klank je aanstaat, kun je natuurlijk ook kiezen voor ouderwetse namen als Adolphine, Christophine of Rudolphine. Heb je ook meteen opa vernoemd. Franse (of Frans-klinkende) namen doen het altijd goed: is Dauphine, Delphine, Saphine, Seraphine of Sophine wat voor je? Philippa en Philippine zijn natuurlijk prima af te korten tot het hippe Pippa.
Korte ph-namen zijn er ook: Aphra, Orpha, Phae (fee), Phebe (febe), Phia (fia), Phil, Phlox (floks) of Sopha bijvoorbeeld. Ook stoer (maar misschien meer voor je nieuwe hond): Memphis of Phoenix.
Of ga je toch voor ultieme romantiek? Aphrodite, Ophelia, Pharaïlde, Raphaelle, Seraphine, Symphorosa…
- Adolphine
- Alpha
- Alphonse
- Ampharo
- Aphinya
- Aphra
- Aphrodite
- Christophine
- Christophora
- Daphné
- Dauphine
- Delphi
- Delphine
- Dymphe
- Dymphine
- Elphire
- Epiphany
- Euphemie (‘goede spraak, goede naam’)
- Euphrasia (‘welsprekend’)
- Josephine
- Memphis
- Nirphania
- Nymphe
- Ophelia
- Ophélie
- Ophira
- Orpha
- Phae
- Phaedra
- Pham
- Phara
- Pharaïlde
- Phari
- Phebe
- Pheline
- Phelopine
- Phemia
- Phi
- Phia
- Phien
- Phil
- Philana
- Phileine
- Philemien
- Philène
- Philia
- Philine
- Philippa
- Philippine
- Philo
- Philomène
- Philomijn
- Philothea
- Philou
- Phine
- Phlox
- Phoebe
- Phoenix
- Phuong
- Phylicia
- Phyllis
- Raphaëla
- Raphaëlle
- Rudolphine
- Saphine
- Saphira
- Sappho
- Selphire
- Séphora
- Seraphia
- Seraphine
- Silphy
- Siphra
- Sopha
- Sophae
- Sophine
- Steph
- Stephane
- Sylphide
- Symphony
- Symphorosa
- Theophile
- Tiphaine
- Wolphina
- Yuphin
- Zephyr
Op eigen risico zou je kunnen kiezen voor Suphaporn* of Cellophane. Ze bestaan echt!
* Meisjesnamen met ‘porn’ (zoals Amporn, Jiraporn, Siriporn, Somporn, Suraporn, Umaporn, Waraporn) komen uit het Thais, waar ‘porn’ onfortuinlijk genoeg ‘zegening’ betekent.
Hmmm, Sophie, Daphne en Josephine, dat is wel aardig, maar in die lange lijst doen veel namen toch een beetje vergezocht aan. Hoewel ik Phillipine nog wel grappig vind, maar dat komt door de Joop ter Heuls die ik van m’n oma heb gekregen, en de sympathieke vriendin Pien van Joop.
Hm, toch een beetje te hoge Ph-waarde wat mij betreft. En daar komt nog bij dat ik een ex-collega die Josephine heet stiekem Josepientje noemde, waardoor ik nu ph voortdurend als p uitspreek. Alleen de naam Ophelia vind ik nog wel sympathiek.
Sophia en Josephine vind ik beiden heel mooi.
Hier is Sofie trouwens veel populairder dan Sophie.
Ik vind Sophia en Phileine heel mooi.
Josephine vind ik ook wel leuk, maar dan wel met roepnaam Fien inderdaad.
Giphart heeft de naam Phileine toch zelf verzonnen? Inderdaad als afleiding van “vilein”. Ik heb het vast al eens geschreven maar elke keer als ik de naam hoor (en dat is vrij vaak omdat een kind op het kdv van mijn dochters zo heet) dan gruwel ik ervan.
Verder vind ik hier niet veel bij zitten. Veel van deze namen vind ik mooier met een f dan met ph, zoals Sifra, Fébe en Serafine. Ophelia is wel mooi.
Elphire = een variatie op Elvira?
Zit hier nog iets bij voor iemand [veel Franse en mythologische namen] :
– Adelpha – Adelphe – Adelphia – Adelphie [‘zus’]
– Cléophane – Cléophée – Kleopha
– Iphis [naam uit de Griekse mythologie]
– Ludolphina – Ludolphine
– Murphy
– Nephele – Néphéline – Néphélie [naam uit de Griekse mythologie]
– Nephtys – Nephtis [naam uit de Griekse mythologie]
– Nicephora
– Nymphaea – Nymphéa [‘waterlelie’ in het Latijn]
– Ophra
– Orphée
– Orphyre
– Phanélie
– Phania – Phanie
– Phénice – Phénicia [‘feniks’ in het Frans]
– Phiala [Keltisch]
– Philantha – Philanthe [‘liefhebster van bloemen’]
– Philiberte
_ Philca – Philka
– Philida
– Philinna
– Philippona
– Philma
– Philona
– Philonille
– Philot – Philotte – Philotta
– Philotée
– Philyra [‘liefhebster van muziek’]
– Phireau
– Phita – Phitie
– Physalis [‘lampionplant’]
– Ralphina – Ralphine
– Saphia
– Saphala [‘succesvol’ in het Sanskrit]
– Selphie
– Sépharine
– Sephine
– Phonsine
– Sophilia
– Stéphanne – Stéphanelle – Stéphanette
– Theophana – Théophanie
– Thiphanie
– Zepherine – Ziphirine – Zyphirina
Ik vind Iphis mooi! Maar dan vooral geschreven, want uitgesproken klinkt het als Isis terwijl je je mond vol hebt 🙂
Phileine is voor mij ook bekend van de Ronald Giphart roman, met in mijn achterhoofd ook steeds vilein…
Seraphina (liever met een f) vind ik ook mooi, door de His Dark Materials boekenserie van Philip Pullman met daarin het personage van heks Serafina Pekkala.
Ik kom ook steeds in de verleiding om een ph als p uit te spreken, dus geen ph-namen hier!
Josephine, Philippa en Delphine vind ik prachtig! Heerlijk artikel om te lezen!
Vind Josephine zo’n mooie naam ^^ Vind het alleen erg jammer dat ze al snel Josje of Fien(e) zal worden genoemd. Ik hou het denk ik gewoon bij Josefien als roepnaam 🙂
Ik vind Saphira, Sophine, Seraphine, Philo, Phia (liever Fia met een f), Phaedra, Josephine en Daphne wel leuk, maar het zijn geen van allen namen die echt kanshebbers zijn voor een toekomstig kind.
Heb Seraphine ook op mijn lijstje staan, net als Sifra, waar een ph voor mijn gevoel niet staat. Phaedra vind ik ook mooi, maar zo ingewikkeld om te schrijven, dat ik hem zou vernederlandsen.
Elphire en Nymphe zijn mijn favootjes 🙂
Phebe is mijn nummer drie die niet komt :-).
Phaedra vind ik erg mooi, maar afgedankt sinds Wendy van Dijk haar dochter als 2e naam Vedra gaf. Ik heb op Curaçao een Portugees meisje in de klas gehad dat zo heette. (Kattekopje trouwens.)
Ophelia is een nijlpaard in een geweldig prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert.
Pheline is de 3e naam van mijn nichtje. Daphne* de roepnaam van mijn andere nichtje.
Aphrodite, zo noemde mijn geschiedenisleraar mij. (Jij hartenbrekende jonge dame! Met een knipoog, geen vieze vent.)
Sophie; geweldige naam, echt! Voor 10 andere stellen in onze wijk…
Ik heb wel wat met ‘ph’ geloof ik.
Oh, dit zijn echt mijn namen! ‘Onze’ Josephine wordt overigens afgekort tot Nina. Dit is in het buitenland niet ongebruikelijk, maar wordt in NL niet echt logisch gevonden?
We mogen nu weer een naam verzinnen 🙂 Voorlopige favorieten zijn Phileine of Philippa (Pippa). Iemand nog suggesties voor een mooie meidennaam die bij Josephine/Nina past?
ik vind de Philippa/Pippa favoriet wel een passende hoor!
Het gros van deze vrouwen is tussen 1950 en 1960 gebeuren: het zijn de welbekende collega’s José die nu met de vut gaan.
Bedoel je gebOren hierboven? 🙂
Typisch iets waar je na uren schrijven, herschikken en corrigeren overheen leest! Dank je, ik heb het aangepast 🙂
Onze dochter heet Philine. Deze naam kwam in 1700 al voor, dus zo nieuw is deze niet.
Phileine vinden we dan weer totaal niet mooi. Onze andere dochter heeft als derde naam Sophie. Dus we zijn wel ph-liefhebbers.
Mijn dochter heet Seraphina Norah roepnaam: Serah
Ik zelf heb als doopnaam Lucia Dymphna roepnaam: Lobke
Vind de namen Phebe en Philippa (Pippa) super stoer & vrouwelijk klinken.
Mijn zus heet daphne ikzelf stephanie en mijn moeder en oma heten allebij sophia deze site is super handig voor later want ik wil de ph in ere houden
Mijn nichtje heeft als tweede naam Philomena, vernoemd naar haar grootmoeder.
Heb eens een boek gelezen waarin de vrouwelijke hoofdrol was weggelegd voor Thiphène, waar dan later Tiffany van werd gemaakt.
De ph-namen zijn voor mij verpest na de opmerking van stand-up comedian René van Meurs; Mijn ex-vriendin heet DapHne. Met pH, omdat het zo’n zuur wijf is.
🙂
Mis nog de naam Phireau in het lijstje.. Superleuke naam. En nogal uniek.