Vaders zijn gemiddeld drie jaar ouder dan hun partner, als ze voor het eerst ouders worden. Vrouwen krijgen op hun 29e hun eerste kind, mannen op de hun 32e.
Ik was eigenlijk op zoek naar het aantal geboorten per jaar naar sekse, maar raakte zoals wel vaker verstrikt in de CBS website.
Goed, even wat feiten die zijdelings met voornamen te maken hebben, ter leering ende vermaeck.
- Er werden de afgelopen 20 jaar zo’n vier miljoen kinderen geboren in Nederland, ofwel gemiddeld 194.000 per jaar.
- In de jaren 1998-2003 was er sprake van een ware babyboom, toen werden er ruim 200.000 kinderen per jaar geboren. De afgelopen jaren waren dat er ‘maar’ zo’n 184.000 per jaar
- Vorig jaar (2011) telde het laagste aantal geboorten in 25 jaar tijd: 180.000. Onzekere tijden voor jonge stellen leiden tot minder kinderen.
- Er worden altijd wat meer jongens dan meisjes geboren: voor elke 100 meisjes zijn er 105 jongens.
- Vrouwen krijgen gemiddeld 1,8 kind. Dat is gemiddeld hè: moeders krijgen wel eens twee of drie kinderen tegelijk, maar slechts zelden 1,8 kind.
- Mannen krijgen minder kinderen: 1,7 kind. Dat betekent dat moeders vaker kinderen van meerdere mannen krijgen, dan dat mannen bij meerdere vrouwen kinderen verwekken.
- Alle aandacht voor tienermoeders en oude moeders ten spijt, is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt al lange tijd 29 jaar (en mannen 32). Bij een tweede zijn moeders 32, bij een derde kind 33 en bij een vierde of volgend kind 35.
- Van de duizend geboorten zijn er 983 een eenling, 16 een tweeling en minder dan 1 een drieling. In 2011 werden er 2.825 tweelingen geboren (5.650 kinderen) en 45 drie- en vierlingen. Het aantal meerlingen daalt licht, doordat er bij ivf tegenwoordig minder embryo’s per keer worden teruggeplaatst.
- De meest voorkomende combinatie bij tweelingen is een jongen en een meisje, gevolgd door twee jongens, gevolgd door twee meisjes.
En: pas jij in het plaatje? Zijn jullie relatief jonge of oude ouders? En heb jij het gemiddeld kindertal eigenhandig omhoog gekrikt door meer dan één kind te krijgen?
Ik pas in het gemiddelde. Ik was op een maand na nog 29 bij de geboorte van mijn eerste kind. Manlief was trouwens toen 35. Ik was 31 bij de geboorte van mijn 2e kind en 33 bij de geboorte van mijn 3e kind. En een eventuele 4e zit ook nog wel in de planning en zou ik het liefst nog voor mijn 35e krijgen.
Nope, ik pas er niet in. Ik ben 31 en nog kind-loos… Stond er ook iets op de site over verschillende opleidingsniveaus? Ik heb wel eens gelezen dat hoe ‘hoger’ het opleidingsniveau van de ouders is, hoe ouder ze zijn bij het krijgen van hun kindjes. Klopt dat? Leuke feitjes trouwens!
Dat klopt zeker in mijn vrienden- en kennissenkring; ik ken iemand van 34 die er al vier heeft waarvan de oudste al op de middelbare school zit. Zij heeft een laag opleidingsniveau. Een andere vriendin van me, ook 34, heeft HBO en twee kindjes. En twee mensen die ik ken (34 en 35) met universiteit zijn nu pas zwanger van de eerste.
En inderdaad: leuke feitjes! Smullen geblazen 🙂
Hier: ik HBO en mijn man WO en ons eerste zoontje kwam toen ik 22 was en de tweede met 24. Tjonge, als ik het zelf zo teuglees denk ik ‘Wat jong!’. Toch waren we er helemaal klaar voor en het loopt ook als een trein 🙂
Klopt bijna: 1ste kind op mijn 28ste, vriend was toen 31.
Wij halen het gemiddelde wat naar beneden. Ik was (en ben) 28, mijn vriendin was 24.
Leuk om deze feitjes te lezen!
Zelf kán ik er in de toekomst in gaan passen, maar ik ben momenteel nog maar net 19 en helemaal niet met kinderen bezig. Op zich vind ik 29 wel een heel mooie leeftijd voor een eerste. Maar goed; het is voor mij dan nog 10 jaar weg.
Ik heb nog geen idee hoe mijn toekomst gaat lopen natuurlijk, maar mijn moeder past ingeval niet in dit plaatje. Bij de eerste was ze 25, bij de tweede 28, bij de derde 32 en bij de vierde 34. Mijn ouders schelen vijf jaar.
Ik pas niet echt in deze cijfers. Mijn man en ik schelen elkaar zo’n kleine 3 weken waarvan ik ouder ben. We hebben onze eerste gekregen met 19 jaar en bij onze tweede waren we 22. En onze tweede is geboren in 2011!!!
Opleidingsniveau speelt een hele grote rol, hoog opgeleide mama’s zijn bij hun 1e kind gemiddeld 34. Zelf ben ik een ‘oude’ hoog opgeleide mama, 1e met 35 en 2e met 37. Zie dat heel veel in mijn omgeving.
dat klopt, bij mij ( ook wo) op het werk werd er op mn 29e bijna gedaan alsof het een tienerschap betrof.
Haha geestig: dat was ook op mijn werk zo. Mijn baas vroeg me vertwijfeld : is het wel gepland???? Ik stikte bijna in mijn koffie, wat een absurde vraag!
… en ik was ook 29, dus ook niet echt een tiener meer….
Heb ooit een overzichtje gemaakt van mijn jaarclub (negen WO-dames van lichting ’92) en bijbehorende kinders: eerste kind op een gemiddelde leeftijd van exact 34 jaar (jongste was 28, oudste was 38 bij eerste kind), gemiddeld 1,8 kind per persoon (dat is: 1×0, 2×1, 4×2 en 2×3 kinderen). Er zitten gemiddeld 26 maanden tussen nummer 1 en 2, en tussen 2 en 3 zitten gemiddeld 28 maanden. Het is deze maand exact 10 jaar terug dat de eerste zwanger raakte; sindsdien zijn er drie periodes geweest (een keer 8 maanden, een keer 1 maand en een keer 2 maanden) dat er niemand zwanger was. Sinds de jongste spruit in december is geboren verwachten we – bij mijn weten 🙂 – geen jaarclubbaby’s op dit moment. Hoewel de jongste moeder net 38 jaar is geworden zou het me niet verbazen als er nog 1 of 2 baby’s bij komen, ooit.
Opvallend is de verdeling naar geslacht van de baby’s: 11 jongens en 5 meisjes is immers niet echt volgens de CBS-statistieken.
Wat leuk Nancy!
In mijn – hoogopgeleide – omgeving is iedereen ook de 30 gepasseerd als ze aan de eerste beginnen. Het zal nog even duren voordat ik ook zo’n mooi overzichtje kan maken. Carrieres zijn nog even belangrijker 😉
O ja, mijn man is vijf jaar jonger dus past wel in het plaatje, haha!
Ooh, dus dat is het geheim: een jongere man! 😉
Leuk dit soort weetjes: Ikzelf was 31 bij de eerste en zal 33 zijn bij de tweede, manlief pas 30 bij de eerste en hij hoopt voor z’n 32e de tweede te krijgen, echter ligt dat er even aan hoe snel de tweede van plan is te komen.
Verrassend dat het gemiddelde 29e de 1e en 32 bij een 2e (dus drie jaar ertussen zeg maar) en dat de 3e dan opeens een jaar later al komt met 33.
Was te snel, manlief was nog net 29 bij de eerste..
Dat viel me ook op ja…maar er zijn natuurlijk veel meer
gezinnen met 2, dan met 3kinderen.
Dus hoe oud moeders van 3 gemiddeld zijn als zíj hun tweede krijgen is hier niet direct uit af te leiden..
Mijn man (WO opgeleid) was 26 jaar bij de 1e en ik (HBO) 28 jaar.
Bij de tweede waren we 28 & 30 jaar.
Wij zijn dus wat jonger gestart dan de gemiddelde NL’er en doen niet aan het standaard principe ‘man ouder dan vrouw’ 🙂
Leuk om te zien of je ‘gemiddeld’ bent volgens de statistiek. Ik (WO+dr) was 28 toen de 1e kwam en 30 toen de tweede kwam. Man (HBO) was 37 toen de 1e kwam en 39 toen de tweede kwam. En ja, mijn man is een stuk ouder dan ik! (we grappen wel eens dat hij in een midlife crisis geen jongere vrouw hoeft te zoeken, omdat ie die al heeft ;-))
Haha ja wij passen wel in man ouder dan vrouw principe, maar dat was t ook wel! Ik was 24, hij 40 bij onze eerste maar hij had er al 3, dus was 29 bij zíjn eerste. Laat daar de statistieken maar is op los. Tenzij er statistieken zijn over “de tweede leg”?
Het CBS houdt alleen bij hoe oud een man is bij de geboorte van zijn eerste/tweede/etc. kind, niet van de hoeveelste vrouw dat is. Bij vrouwen ook niet trouwens, althans, ik kon het niet vinden. Je kan alleen iets zien aan het aantal kinderen dat een man vs. een vrouw krijgt, waaruit lijkt te blijken dat vrouwen tegenwoordig (iets) vaker aan een tweede leg beginnen dan mannen, ondanks het omgekeerde beeld dat daarover bestaat. Het verschil is overigens minimaal en kan nog bijtrekken, omdat mannen tot op (veel) hogere leeftijd dan vrouwen kinderen kunnen verwekken die nog in de statistieken terecht gaan komen.
Opmerkelijk is dat van de vijftigers van nu bijna 20 procent van de vrouwen en ruim 25 procent van de mannen kinderloos is gebleven.
Overigens zijn mannen wel trouwlustiger dan vrouwen en ze doen het (trouwen) ook vaker. Voor ruim 23 procent van de bruidegoms in 2010 was het hun tweede of derde huwelijk! Van de dames trouwde 21 procent niet voor de eerste keer.
Wij hebben er twee (meisjes). Bij de eerste waren we 23 (ik) en 27, bij de tweede 25 en 29. Beiden WO – geschoold, dus we passen slecht in het plaatje, m.u.v. Ons leeftijdsverschil.
Momenteel in verwachting van ons eerste kindje.
Vriendlief is 27, ik 24. We zijn een van de weinigen in onze omgeving die er zo ‘vroeg’ bij zijn, maar voor ons voelt het goed, hebben het goed voor elkaar met z’n tweeen dus waarom niet 🙂
Beiden WO waren vroeg, 28 en 30. Bij de tweede was dat 30 en 32, in 2011. Eerder dan gemiddeld dus, maar omdat er nog wel twee of drie kinderen bij mogen wat ons betreft, vonden we het slim alvast wat eerder te beginnen. Hopen eigenhandig dat geminderde dus wat op te krikken 🙂
Daar ben ik nu blij mee, omdat het allemaal keizersneden worden en als je dan een groot gezin wil is het verstandig dat je nog relatief jong bent.
Wauw! Weet je nu al dat je er nog ruimte in je hart, huis en schema hebt voor nog meer? Dat lijkt me zo fijn! Ik twijfel maar en twijfel maar. Ik zou het graag ook zo zeker willen weten, maakt niet uit hoeveel precies, maar gewoon zeker zijn lijkt me een rustig gevoel geven.
Is altijd mijn droom geweest en manlief gaat er gelukkig helemaal in mee 🙂 Ik maak me alleen zorgen of het fysiek allemaal kan. Doordat ik nu dus al 2 keizersnedes gehad heb, wordt elke volgende dat ook. De arts zei dat je alleen per kind kunt kijken of een volgende nog haalbaar is gezien het litteken/risico’s.
In je hart is altijd plek, in je huis maak je plek en in je schema’s is het vast makkelijker in te plannen dan je eerste kind! We zijn als maatschappij ook wel verwend dat elk kind een eigen kamer, nieuwe kleren en clubjes etc. moet hebben. Volgens mij kun je aan wat er op je af komt. Niet teveel nadenken, volg je gevoel!
We hebben nog zoveel leuke namen liggen, we moeten wel 🙂
Ja, wat dawt betreft, heb ik nog een ENORME kinderwens, hahaha!
Wij zijn beiden HBO, ik was 28 bij de eerste en manlief 32, bij de tweede straks in december ben ik 34 en manlief nog net geen 38……..
wij waren 26 en 27 toen we ouders werden. Toen waren we er helemaal klaar voor, nu 12 jaar later denk ik, we waren toen best nog “jong”.
Als ik het vergelijk met andere ouders op school nu , sommige zijn wel 10 jaar ouder dan ons. al de 50 gepasseerd, toen werd mijn moeder al oma! ik hoop ook geen oude oma te worden! al mag ze best nog wel even wachten hoor!
Wij passen bijna in het plaatje: ik was 28 toen de eerste werd geboren, mijn partner was toen 29. Bij de tweede was ik 29 en mijn partner 30. En ik herken inderdaad het ” hoog opgeleide vrouw krijgt later kinderen” effect: wij zijn in onze omgeving van veel HBO’ers en WO’ers verreweg de eerste die kinderen hebben gekregen. Ook op de kinderopvang voel ik me vaak een broekie: de meeste moeders zijn 5 tot 10 jaar ouder dan wij en de meeste vaders nog wel meer…
Herkenbaar, mijn vriendinnen zijn allemaal een stuk later. Ook collega’s zijn 5-10 jaar ouder met kinderen van dezelfde leeftijd. Ik ben vooral blij dat ik hierdoor een groter deel van mijn leven moeder kan zijn en van mijn kinderen kan genieten. En dat onze kinderen langer hun ouders zullen hebben dat als we 10 jaar ouder waren geweest bij hun geboorte.
Wat ik wel merk, is dat met vriendinnen daardoor soms een verschil in verwachting ontstaat t.o.v. de vriendschap. Je leven wordt soms wel erg bepaald door slaapritmes en voedingen…
Ik was 33 toen de eerste geboren werd en mijn mam was 36. Bij de tweede en derde (tweeling, jongen/meisje) was ik 35.
Grappig! Mijn (allemaal hogeropgeleide, veel uren werkende) vriendinnen halen het gemiddelde toch wel naar beneden: ergens tussen hun 26ste en 30ste komen de kinders. Wij waren er nog vroeger bij: 22 bij de eerste (vader 24) en 24 bij de tweede (vader 27).
Ik was 27 toen de oudste geboren werd en 39 toen de jongste kwam. In totaal zijn er in die 12 jaar 6 kinderen geboren. En ik heb een HBO-opleiding afgerond.
Wij passen totaal niet in het plaatje.Ik was 24 toen ik moeder werd en mijn man 36.(beide MBO)En als onze tweede komt zal ik 34 zijn en mijn man 46.
Een “jonge” moeder en een “oude”vader,dus.Plus een enorm leeftijdsverschil tussen broer en zus.Tsja.
Mijn man en ik zijn jonger dan gemiddeld. Ik ben 26 en mijn man was bijna 30 toen ik ging bevallen.
Ik ben perfect gemiddeld! 29 bij de eerste en 32 bij de tweede… nummer 3 nog ff afwachten. Ook WO+Dr trouwens. Mijn man is wel wat ouder…
Ik was net 24 bij de eerste, 25 bij de tweede, 26 bij nr 3 en nu ik net 35 ben ik zwanger van nr 4. Ik pas dus wel in het gemiddelde van de laatste maar bij de eerste was ik te “jong”. We hebben trouwens bewust voor nr 4 gekozen, maar soms werkt de natuur helaas niet gelijk mee. Ik heb nu 2 dochters en een zoon. Onze laatste zal ook een meid zijn, ook daar klopt het dus niet helemaal.
Wij zijn trouwens beide hbo+. En mijn man is 4 jaar ouder dan ik ben.
ach ik ben in alles net even anders; moeder op mijn 18e, tweede op mijn 23e, 3e op mijn 28e en vierde op mijn 31e.
hoog opgeleid evenals mijn man..
Bah ik ben gewoontjes. Beide WO. Ik 31, hij 30 bij de eerste. Nu 3 kids (mjj).
Zelf zou ik best eind 20 willen zijn en eerst alles op orde willen hebben voordat ik aan kinderen ga beginnen.
Als ik naar mijn ouders kijk: moeder 25 (1) en 29(2) en vader 27(1) en 31(2). Mijn ouders waren wat vroeger maar zijn wel allebei hoogopgeleid.
Wat grappig, ik zit onder het gemiddelde. In plaats van mijn eerste kind op mijn 29e, heb ik straks mijn derde kind op mijn 29e. (Eerste 26, tweede 28). En het gemiddeld aantal kinderen kunnen wij ook wel even omhoog krikken, want als het aan ons ligt komen nummer 4, 5, (6) hier ook nog wel bij over een tijdje.
Bij de eerste was ik bijna 25 en vriend 24 en nu zwanger van de tweede en ik ben 30 als het kindje geboren wordt en mijn vriend bijna 30. Er zaten twee miskramen tussen en ik heb een mbo opleiding afgerond in de tussentijd.
Ik heb 1 meisje en van de tweede weten we het niet.