Vorige week schreef ik dit artikel voor Gemeente.nu, een portal voor gemeenteambtenaren (waarvan ik er een ben).
In Haarlemmermeer worden meer kinderen geboren dan ooit
10 MEI 2006
Alhoewel de Nederlandse polders in hun algemeenheid bekend staan om de relatief hoge geboortecijfers, spande Haarlemmermeer in 2005 zonder meer de kroon met maar liefst 2.315 kinderen.
In dit specifieke geval heeft dat alles te maken met de opening van een nieuw ziekenhuis in de Hoofddorpse Vinex-wijk Floriande. Op 29 december 2004 werd daar de eerste baby geboren: Jan, die echter meteen weer mee werd genomen naar zijn ouderlijk huis in Haarlem. Datzelfde overkwam ongeveer een kwart van de in het Spaarneziekenhuis geboren nieuwe wereldburgers.
Voorheen werd juist een groot deel van de Haarlemmermeerse kinderen in een Haarlems, Amsterdams of Amstelveens ziekenhuis geboren. Tot en met 2004 werden maar liefst 1.200 van de 1.800 Haarlemmermeerse baby’s buiten de polder ter wereld gebracht, terwijl dat er in 2005 slechts enkele tientallen waren.
De 2.316 kinderen die in 2005 in Haarlemmermeer werden geboren, dragen deels bijzondere namen, maar vaker nogal doorsnee namen. Opvallend is dat er maar weinig namen nodig zijn om een groot deel van de kinderen een naam te geven.
De helft van de in Haarlemmermeer geboren kinderen deelt slechts honderd verschillende voornamen (per geslacht). In totaal zijn er per geslacht zo’n 700 verschillende namen gegeven.
De kinderen die na de geboorte in de polder met hun ouders in Haarlem gaan wonen, hebben wat vaker een allochtone naam dan de kinderen die in de polder blijven. Dat heeft alles te maken met de bevolkingsopbouw van Haarlemmermeer, waar van oudsher relatief weinig allochtonen wonen.
De populairste namen in de regio zijn voor meisjes Sophie (34 keer), Sara(h), Lisa, Eva, Roos, Anouk, Britt, Sanne, Emma en Julia; voor jongens zijn dat Jesse (25 keer), Max, Sem, Thijs, Daniël, Nick, Quinten, Daan, Jayden en Luuk.
Opvallend was de populariteit van bloemennamen voor de kleine meisjes: veel Fleur, Floor, Floortje, Jasmijn, Lelie, Madelief, Roos, Rosa, Rosalie, Rozemarijn en simpelweg Bloem.
Bij de jongens is de trend minder romantisch: daar moet alles zo kort mogelijk zijn. Jongetjes met namen als Beer, Bo, Bink, Bor, Boy, Jay, Jim, Jip, Job, Joe, Jorn, Jort, Jur, Kai, Kerr, Kick, Kjell, Koen en Kyle bevolken de regionale kinderdagverblijven.
Echt aparte namen waren er ook: Ambassador, L’Oreal, Lotus, Lourdes, Mexx, Sunfish, Zoetje en Zus voor meisjes en Atom, Mik, Neo, Rover (3x), Troy, Tunis, Wolf, Zepp voor jongens.
Uitgebreidere lijsten worden gepubliceerd op www.voornamelijk.nl
© Emma van Nifterick (10 mei 2006), met dank aan Gert Brussen en Dik Cuvelier van de gemeente Haarlemmermeer.
Leuk stuk!