Mijn leidraad voor namen die in de toekomst populair zullen worden is de zaterdageditie van NRC Handelsblad, waarin rijke Nederlanders de geboorte van hun al dan niet adellijk nageslacht aankondigen.
Tegenwoordig vind je geen kleuterklas meer zonder een Feline, Sterre of Jente (daar is ze weer!); Tycho, Finn of Mees. Ik generaliseer natuurlijk, maar degenen die nieuwe, aansprekende namen het eerst geven, wonen relatief vaak in Laren, Amsterdam-Zuid of Wassenaar.
(Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Kijk maar naar de plotselinge opkomst van Jayden, die geheel zonder de hulp van oud geld werd gerealiseerd.)
Als de massa deze namen oppikt, raken de pioniers er weer op uitgekeken, en komen er weer nieuwe namen in beeld.
In Amerika zie ik een soortgelijke trend, afgaande op een artikel van namengoeroe Pamela Redmond Satran. Er zijn maar een paar namen die in alle klassen populair blijven: klassieke namen als Ava, Ella, Emma en Sophia; Michael, Noah en William.
Zij concludeert dat veel ouders teleurgesteld zijn als blijkt dat hun geweldig unieke naamvondst ineens ook populair blijkt bij andere ouders. Niet dat zo’n naam per se in de top 1.000 hoeft te staan, maar in hun sociale kring zijn er ineens wel meerdere meisjes die Maisie heten, of jongens genaamd Auden. Dan was een standaard Emily of Ethan misschien ineens de enige op de priveschool geweest.
Gelukkig geeft Redmond Satran ons een kijkje achter de schermen: wie weet of er nog iets voor aspirant Gooische Meisjes tussen zit.
Welke namen waren de eerste twee maanden van 2010 het meest in trek bij de Amerikaanse elite?
|
|
Mijn eerste indruk is dat veel van de meisjesnamen hier onbruikbaar zijn. Seraphina, Violet (die Affleck-Garner familie doet het goed), Isla en Imogen zijn niet goed uit te spreken. Charlotte, Olivia, Sophia, Laura en Emma zijn al erg populair. Elizabeth, Caroline, Amelia en Matilda zijn te ouderwets. Alice, Maisie, Scarlett, Grace, Harper en Jane zijn voor veel mensen op of over het randje van ordi. Maar Lucy, Ava, Claire, Lily, Ella en Stella hebben potentie.
Bij de jongens ook wat namen die al te populair zijn: Finn, Jasper, Max, Kai, Noah en vernoemingsnaam Henry. Verschillende namen worden hier als ‘Amerikaans’ gezien en zullen daarom niet snel hockeynamen worden: Liam, Jude, Quinn, Michael, Sawyer, William, Harper, Auden. Atticus en Phineas zijn te aanstellerig. Maar een (verdere) groei van Oliver, James, Asher, Jack, Felix, Owen, Milo, Leo en Silas: ja, dat zit er dik in.
Ik vind Serafina juist mooi. Niet voor een eventueel eigen kind (want die we gaan gewoon keurig vernoemen naar de grootouders), maar wel prachtig!
En klinkt Isla niet juist wat ordi? “Ja, we komen altijd graag in Spanje en we houden zo van de zee en eilanden”.
Isla is een Schotse naam en spreek je uit als “ai-la”.
Voor mij is Matilda absoluut een kanshebber – misschien juíst omdat het een (nog niet herondekte) ouderwetse naam is. En ik heb niks met Dahl – en dus heb ik die associatie niet bij de naam. Charlotte en Olivia vind ik ook heerlijk.
Als niet-Nederlander is het stuk over Nederland voor mij nogal moeilijk, maar goed ik snap de essentie wel.
Hier in Vlaanderen zijn chique namen zelden of nooit Engels, Frans is hier de voertaal van de bourgeoisie.
Voor Vlaanderen even overlopen:
Ik gebruik ook de term hockey, alhoewel dat in Vlaanderen niet echt opgaat, maar het is wel makkelijk.
Charlotte: Hier populair, met Franse uitspraak
Seraphina: Erg lelijk, klinkt als een grodijnenstof, hier ook geen potentieel
Olivia: Mits Franse uitspraak, hockeynaam
Elizabeth: Als Elisabeth, hockeynaam
Lucy: Zeker geen hockey, Lucie daarentegen weer wel
Isla: Heeft niet echt potentieel denk ik, Ayla misschien wel, maar niet als hockeynaam
Violet: Als Violette, Franse uitspraak, erg hockey
Sophia: Populair en hockey
Alice: Franse uitspraak, populair en hockey
Maisie: Potentieel als ordinaam
Ava: Potentieel, niet als hockeynaam, maar als gewone naam
Scarlett: Te Engels, beetje ordi hier
Laura: Hier de saaiste, normaalste naam die er is, niet hockey, niet ordi
Caroline: Hier erg ouderwets, op z’n Frans natuurlijk
Grace: Potentieel als gewone naam, niet echt ordi denk ik
Claire: Op z’n Frans, erg hockey
Lily: Niet hockey, potentieel als gewone naam
Amelia: Dat soort namen slaat hier niet echt aan, Amalia en Emilia vind ik zelf wel erg mooi
Imogen: Veel te lastig om populair te worden
Harper: Ordinair
Ella: Populair hier, niet hockey
Matilda: Te ouderwets om potentieel te hebben, wel hockey
Stella: Zeker potentieel, vind hem echter niet hockey
Jane: Te ouderwets en Engels
Emma: Al razend populair, niet hockey
Henry: Henri op z’n Frans, erg hockey
Finn: Niet hockey, wel populair
Oliver: Olivier, erg hockey
James: Te Engels om potentieel te hebben
Asher: Potentieel als ordi naam
Jack: Wordt populairder, ook ordi vind ik
Jasper: Niet hockey, wel saai
Max: Vind ik ook niet hockey, Maxim zal beter scoren
Kai: Potentieel als ordi naam
Atticus: Zal hier niet snel opleven
Liam: Reeds erg populair, niet hockey, wel ordi
Jude: Ook te Engels
Felix: Reeds populair, beetje hockey
Owen: Potentieel, wel ordi
Quinn: Idem
Noah: Reeds populair, niet hockey
Michael: Op z’n Engels, erg ordinair hier
Milo: Potentieel, niet hockey
Sawyer: Zie Atticus
Phineas: Idem
William: te ouderwets, wel hockey
Harper: Moeilijk, toch te Engels denk ik
Leo: Te ouderwets denk ik, wel hockey
Auden: Te Engels
Silas: Te speciaal, wel een beetje hockey
Veel namen zijn hier hockey in de Franse versie, anderen zijn juist erg ordinair.
Favorieten: Mathilde (juist leuk!) en Stella bij de meisjes, Silas en Oliver bij de jongens.
Oliver, helemaal geweldig. Zou hier hoge ogen scoren voor een denkbeeldige zoon.
Ik snap die Amerikaanse elite trouwens wel, ik zou zelf ook wat teleurgesteld zijn als “de massa” opeens een van de zorgvuldig uitgezochte namen van mijn dochters zou oppikken…. (even afkloppen maar).
Mijn favorieten zijn Amelia, Imogen, Matilda, Kai en Quinn.
Lucy (liever Lucie), Sophia (liever Sofia), Matilda en Stella zijn potentiele kanshebbers bij mij, voor Lucie en Matilda voorzie ik ook wel stijgende populariteit hier in Nederland. Heb verder een zwak voor Amelia, al zou ik hier toch eerder Emilie, Amelie of Emilia kiezen, ook daar zie ik wel potentieel populaire namen in wording.
Bij de heren zijn Felix en Oliver favoriet, die zijn volgens mij ook al aardig in opmars dus misschien dat ze tzt toch af gaan vallen. Phineas en Henry vind ik beide erg tof, maar eigenlijk net te Engels om hier te gaan gebruiken. Verder vallen James en Asher hier in de smaak, al is James net wat te Engels (en hier in Nederland toch wat ordinair denk ik) en is Asher waarschijnlijk net te exotisch om het echt te gaan maken hier.
OT Vanavond was in DWDD een kanariepiet liefhebber met de naam Dennis Papegaai, geborden in de Vinkstraat te Amsterdam. Te leuke combinatie om onvermeld te laten…!
Hmmm, Lily, Emma en Ella vind ik mooi. Scarlett zou hier in Nl een beetje vreemd zijn maar in een engelstalig land vind ik het wel iets hebben. Bij de jongens vind ik Quinn wel oke. Phineas? Apart.
ooooh ik hoop zo dat Mathilde nog even exclusief kan blijven! Al jaren onze meisjesnaam! Arthur, ons zoontje, is een naam die in Vlaanderen hoog scoort, maar hier gelukkig nog niet zo gangbaar is. Houden zo!
Seraphine vind ik leuk, maar associeer het vaak met vergif/schoonmaakmiddel?!!
Als het aan mij had gelegen, had onze jongste de naam Sawyer gekregen. Arthur vind ik ook geweldig. Helaas mijn man niet. Tweede naam ‘River’ heb ik er gelukkig wel doorgekregen. Zijn voorkeur was Owen, maar dat vond ik in NL ook een beetje ‘voetbal’ klinken.
Heee, Silas! Das de favoriet van mijn lief en mij!
Ik vind het best leuke lijstjes! Bij de meisjes vind ik Jane, Amelia en Alice erg leuk, en bij de jongens zijn dat; William, Asher, James, Oliver en Finn.
Ik ben het er overigens niet mee eens dat de namen Elizabeth, Caroline, Amelia en Matilda te ouderwets zijn. Ik vind het heel tijdloze namen die 20 jaar geleden leuk waren, maar nu ook nog steeds. En Alice, Grace en Jane vind ik ook zeker niet ordinair. Al interpreteert iedereen een naam natuurlijk ook weer heel anders. 😉