Belgen houden van Emma – al zes jaar de populairste meisjesnaam

Al zes jaar is Emma de populairste meisjesnaam in België, terwijl Noah na een korte afwezigheid de jongenslijst weer aanvoert. Vandaag publiceerde de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie de cijfers over 2008.

rang meisjes jongens
1 Emma Noah
2 Louise Nathan
3 Léa Lucas
4 Marie Thomas
5 Julie Louis
6 Sarah Arthur
7 Elise Mohamed
8 Manon Mathis
9 Clara Maxime
10 Laura Simon
11 Lore Adam
12 Camille Victor
13 Luna Hugo
14 Charlotte Milan
15 Noor Théo
16 Lotte Jules
17 Jade Robbe
18 Chloé Kobe
19 Ella Tom
20 Eva Liam

.

Vlaanderen versus Wallonië versus Brussels Gewest

Er zijn grote regionale verschillen, wat niet zo gek is in een land waar drie officiële talen zijn: Frans, Nederlands en Duits. Zo staat geen enkele naam uit de Vlaamse top 10 ook in die van het Brussels Gewest. In Vlaanderen zijn vooral Emma en Noah in trek, namen die het ook in Wallonië aardig doen. In dat laatste gewest worden Léa en Nathan het meest gegeven.

De grote populariteit van Sarah en Mohammed in het Brussels Gewest verraadt de aanwezigheid van een relatief grote groep Marokkaanse Belgen. Ook in Antwerpen staan deze twee namen bovenaan de lijst.

Bijzonder opvallend is de grote populariteit van de meisjesnaam Marie Grace in West- en Oost-Vlaanderen. In de andere provincies staat deze naam zelfs niet eens in de top 100.

Trends

In vergelijking met 2007 zijn er enkele verschuivingen bij de populairste namen. In Vlaanderen staan meisjesnamen Noor en Ella nu in de top 10, net als jongensnamen Thomas en Lucas. In Wallonië zijn alleen jongensnamen Maxime en Mathéo nieuw in de lijst.

In het Brussels Gewest is de Arabische evenknie van Noor populairder geworden: Nour hoort nu tot de tien populairste meisjesnamen, net als Inès. Bij de jongens kwamen Hamza en Alexandre erbij.

Opvallende namen

België publiceert vanuit privacyoogpunt alleen de namen die dat jaar minstens twee keer werden gegeven. Daarmee vallen ‘eenmalige’ juweeltjes in de gruwelijkste spellingen natuurlijk af, maar het zal geen verbazing wekken dat zelfs in de openbare lijst wat opvallends zat.

Ik heb niet alles goed doorgespit, maar als altijd zijn zeker bij de meisjes de Engelse en Franse ‘woordnamen’ weer goed vertegenwoordigd: Bienvenue, Blessing, Favour, Miracle en de niet te vermijden Princess, Princesse en Queen. Dat wordt een moeizaam bestaan op Nanny Jo’s time-out matje.

Leuk voor een kwartet zusjes: Fynne, Francoise, Germaine en Pola. Of voor een drieling: Rubis, Saphira en Scarlett. Ook Calypso, Fanta, Finke, Harte en Vanille zijn vermeldenswaardig, toch? En gelukkig voor mij toch nog een paar tongbrekers: Clhoé en Sophya bijvoorbeeld. Maar de mooiste zijn Shelsey en Tchelsy.

Bij de jongens ook een aantal deugdelijke namen, zoals Chance, Destiny, Heaven, Precious en Prince. Succes! Aardiger nog zijn Ax (bijl), Blend (mix), Dauw, Hélder, Jephthé, Lowys, Sooi, Tibet en Tisse (waar ik ’t is er? lees). Timotei is een legitieme afleiding van Timoteus, maar ik zie alleen die dame met wapperend blond haar in een weiland voor me.

Het opvallendst zijn hier de vernoemingen naar bekende personen en het gebruik van achternamen als voornaam: Amadeus, Armani, Drenthe, Faust, Haider, Harrison, Jones, Lennon, Miro, Mohamed-Ali, Mylow, Perceval, Pharrell en Travis.

Nu maar hopen dat als kleine Travis op school zit de band nog bestaat, want anders ziet het er wat vreemd uit, vrees ik.

6 antwoorden op “Belgen houden van Emma – al zes jaar de populairste meisjesnaam”

  1. Ik vind dat de belgen altijd een goede smaak hebben qua meisjesnamen. Alle namen vind ik leuk, niet zo geslaagd vind ik Chloe, Clara, Lea en Marie.
    Het rijtje jongensnamen vind ik oke, maar spreekt me minder aan dan de meisjesnamen.

  2. Belgen hebben qua namen toch veel meer smaak vind ik, ik zie hier toch meer namen die bij mij in de smaak vallen. Favorieten (lees potentiele kanshebbers hier) uit de top 20 zijn: Marie, Arthur, Simon, Hugo, Victor, Jules en Kobe. Louise, Laura, Ella, Eva, Lucas, Louis, Adam en Milan zouden weliswaar de keuring niet doorkomen, maar zijn nog steeds best mooi.

    De aparte namen blijven altijd leuk om door te lezen, Bienvenue en Tchelsy/Shelsy zijn weer nieuwe dieptepunten bij de dames, Tisse doet mij trouwens aan tissue denken, ook niet echt positief, ik vermoed trouwens dat het een afkorting van Matisse is (dus een variant op Ties).

    Haider/Haidar is overigens een Arabische naam die leeuw betekent, heeft waarschijnlijk niks met de Oostenrijkse politicus te maken.
    Travis is ook een bestaande naam, de tractor bij Bob de Bouwer heet zo in de Engelse versie. En natuurlijk ook Travis Barker (drummer van Blink 182, bekend van reality soap op MTV).

    Haidar, Travis en Lennon vind ik zelfs nog wel wat hebben hoewel ik ze zelf hier in Nederland ook niet zou geven.

  3. @Roos: Lennon zou ik hier best durven geven. Die vind ik als voornaam goed klinken. Ook al kent iedereen natuurlijk ook de achternaam, waar hij vandaan komt. Bovendien vind ik hem mooi.

  4. Bienvenue is geen woordnaam, er is een helige Bienvenue, (van de Middeleeuwen). In Spanje hebben we deze naam ook Bienvenido (j) Bienvenida (m) maar ik zou heel erg verbaasd zijn als ik een baby met deze naam tegenkomt.
    Léa, Lore, Jade, Chloe, Mohamed, Robbe en Kobe vind ik niets. De rest zijn echt mooi.

  5. Lowys of Lowijs is toch geen vreemde naam? Een oude vernederlandsing van het Franse “Louis”, denk aan historische personen als Lodewijk “Lowijs” van Nassau-Beverweerd en Lowijs Guicciardijn.

    Hélder is vermoedelijk naar dom Hélder Câmara, aartsbisschop van Olinda and Recife (Brazilië), die op zijn beurt weer naar de stad Den Helder was vernoemd (vond zijn vader een mooi woord).

Reacties zijn gesloten.