Arme Sint Bernadette. Als jong meisje kreeg ze cholera; haar vader werd onterecht beschuldigd van diefstal; op haar 35e stierf ze in een klooster en als klap op de vuurpijl werd ze dertig jaar na haar dood opgegraven en tentoongesteld.
Waarom zoveel aandacht voor deze onfortuinlijke Française? In 1858, toen Bernadette Soubirous veertien jaar oud was, kreeg ze verschillende keren visioenen van de ‘Onbevlekte Ontvangenis’ (ofwel:de maagd Maria). In het Franse dorp Lourdes geloofde echter niemand haar, de astmatische dochter van een aan lager wal geraakte molenaar.
Uiteindelijk stelde de bisschop van Tarbes een onderzoek in en na enkele jaren riep hij Lourdes uit tot officiële bedevaartplaats. In 1933 werd Bernadette door paus Pius XI heilig verklaard; Sint Bernadettes lichaam ligt nog altijd opgebaard in het klooster van Nevers.
We zouden het bijna vergeten in deze seculiere tijden, maar in de jaren vijftig waren er nog veel mensen praktiserend katholiek in Nederland. In 1958, precies honderd jaar na de eerste Mariaverschijning in Lourdes, werden er in Nederland (en in Frankrijk) ineens heel veel Bernadettes geboren.
De meeste Nederlandse Bernadettes zijn nu tussen de 40 en 65 jaar oud. Heet jouw moeder of tante zo? En is ze vernoemd naar Sint Bernadette, of naar haar grootvader Bernhard?
Die opleving in de jaren 50 en 60 kan ik nog begrijpen, maar wat is er in 1957 of begin 1958 gebeurd dat er ineens meer dan 2x zoveel Bernadettes geboren werden dan in de andere jaren?
100jaar na de (eerste) Mariaverschijning ….
Roos, daar gáát dit artikel toch juist over? Er staat waarom Bernadette in 1958 ineens zo populair was.
Ik kan me niet voorstellen dat die piek echt alleen daar vandaan komt… dat is het meer.
Ik denk dat dat erg uitgebreid herdacht/gevierd is, dan kan dat toch?
Ik ken een Bernadette, maar die is pas 30 of zo. Een beetje een stoffige naam vind ik.
Ik kende vroeger een Bernadette, zal nu achterin de 20 zijn. Zij werd, excusez le mot, Spermaslet genoemd en dat is nog altijd mijn eerste associatie als ik de naam Bernadette hoor.
Ik snap het niet helemaal. Is de naam het probleem of zijzelf?
Is dit wat pestkoppen van haar naam hebben geknutseld of had ze die benoeming aan haar gedrag te wijten?
De naam is het probleem. Soms kunnen bewuste verbasteringen van een naam die naam verpesten.
Op de Antillen zijn in 1958 meerdere meisjes “Lourdes Bernadette” genoemd, zie het krantenarchief op http://kranten.kb.nl.
Dat is inderdaad wel een heel opvallende piek! De reden is dan ook meteen duidelijk inderdaad.
Zelf kende ik maar 1 Bernadette en zij was even oud als ik (nu dus 19 jaar). Ik vond het toen al zo apart om iemand van mijn leeftijd met die naam te zien, aangezien ik hem eerder alleen maar hoorde bij vrouwen van boven de 40.
Ik vind het helemaal geen lelijke naam overigens, al staat hij niet op mijn lijstje.
Ik ken geen enkele Bernadette. Ik vind het ook helemaal geen leuke naam. Wel een erg interessant stukje om te lezen!
Mijn tante heet Bernadette en is inderdaad ut het eind van de jaren ’50.
Ik ken ook nog een Bernadette van 33. Ik vind het wel een leuke naam!
Mijn vriendinnetje van vroeger heet zo, zij is ergens begin 30 nu. Zit me even te bedenken hoe haar zusje ook alweer heet, die had ook zo’n mooie sjieke naam.
De verspreiding van de naam vind ik nog interessanter trouwens, je zou veel Bernadettes verwachten in Brabant en Limburg, maar dat valt relatief mee. Verrasend genoeg vind je er wel veel in delen van Gelderland en Overijssel… (en dan ook niet katholieke delen).
Ik heb een nicht die Bernadette heet, omdat de naam die zij eigenlijk moest hebben, niet door de burgelijke stand wer geaccepteerd. Zij is toen vernoemd naar een grootmoeder.
De naam doet mij ook een beetje stoffig aan. Maar ik vind het wel leuk dat er een Bernadette in de populaire serie “The big bang theory” voorkomt. En ze is nog katholiek ook!
Mijn dochter heet Bernadette. Zij is 20.
En ja: vernoemd naar de beroemde Bernadette Soubirous. Niet dat ik nou zó ontzettend gelovig ben, maar als kind al vond ik het een prachtig levensverhaal. Vandaar.
Vaak wordt gevraagd of we Ierse roots hebben (ook gevoed door het rode haar van mijn Bernadette)
Ik ken een Bernadette die nu begin dertig zal zijn. Ik vind de naam helemaal niet stoffig, best mooi zelfs.
Ik ken een Bernanda, en ik vraag me af of dat een vernoeming is. Zij is ergens midden veertig, komt uit een RK gezin en heeft zelf van haar geloof haar leven en werk gemaakt. Ken jij deze naam, Emma?
Fernanda en Bernadette/Bernard gecombineerd?
Ik ken iemand met Bernadette als derde naam ofzo, naast een reeks ander moois uit de katholieke traditie, en als ik me niet vergis, is zij uit ’58. Jongste dochter van een heel katholiek gezin. Grappig!
Ik ken ook een Bernadette van 23, ze wordt meestal Bernadet genoemd, en het is een hele vlotte meid, de naam voelt dus ook voor mij niet echt stoffig aan.
Grappig dat de associaties met een naam zo sterk kunnen varieren! Ik ken één Bernadette en dat is een pinnige feministe van een jaar of 50, dus geen positieve of vlotte associaties voor mij 😉
Ik doet mij glimlachen al jullie “goed bedoelde” reacties. Mijn roepnaam is Bernadette, niet geheel zonder reden, welke te persoonlijk is om te delen. Maar mijn ouders hebben er goed aan gedaan, het blijft een bijzonder en emotioneel verhaal.
Vroeger als jong volwassen vond ik het alles behalve, een mooie naam en wilde hem veranderen maar wist niet goed welke naam ik dan wel mooi en passend zou vinden. Mensen uit de directe omgeving noemen mij: Det. Andere weer Brenda of Bernie. Het is goed zoals het is 😉