Twee boekenseries komen al het hele jaar voorbij: iedereen lijkt op het moment verstrikt in de intriges in de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson (die eigenlijk Karl Stig-Erland Larsson heette). Van de zomer zat ik regelmatig in de koele bossen van het dorpje Forks, samen met de vampieren uit de Twilightreeks van Stephenie Meyer.
Zouden de namen van de hoofdpersonen uit deze boeken van invloed zijn op de namen die aan pasgeborenen worden gegeven? In Amerika en Australie lijkt de stroom baby-Bella’s in ieder geval niet te stoppen. Ik vroeg jullie hier om alternatieven voor Isabella, maar het meisje, dat deze zomer werd geboren is uiteindelijk toch maar zo genoemd.
Millenniumtrilogie
Uit Mannen die vrouwen haten en zijn opvolgers zie ik niet zo snel nieuwe populaire namen ontstaan. De held van de serie, Mikael Blomkvist, draagt een voornaam die hier toch echt ‘geweest’ is. Michael, Mike, Maik, Mikael: allemaal al 15 jaar geleden afgeschreven als hippe namen. Wat niet betekent dat ze niet meer worden gegeven, overigens.
De belangrijkste vrouwen in de reeks heten Cecilia, Erika, Harriet, Lisbeth, Mia en Miriam. Ik vind Harriet en Cecilia geweldig, ook als combinatie, maar ze zullen voor de meeste Nederlandse ouders toch een tikje te zwaar zijn. Mia is een naam die al voor de reeks in opkomst was en die zeker nog populairder zal worden. Lisbeth (Liesbeth) en Erika zijn de namen van de veertigers en vijftigers van nu en zullen dus pas over 20 jaar weer in trek zijn, vermoed ik.
Alexander, Dag, Dirch, Dragan, Hans-Erik, Henrik, Holger, Martin en Nils zijn Larssons mannennamen. Nils (Niels) was hier een paar jaar geleden net zo populair als broertjes Lars, Sven en Bjorn, maar inmiddels al enige tijd op zijn retour. Ik vind Dag een interessante naam, maar ik denk dat ie door de dubbele betekenis in Nederland niet ver zal komen. Over de andere namen hoeven we het niet eens te hebben.
Twilightsaga
Over naar de bakvissenromantiek van de vampieren, weerwolven en quasi-onschuldige maagden in Noord-Amerika. Daar zitten interessantere ‘nieuwe’ namen tussen.
De serie draait om de liefde tussen de menselijke Bella Swan (Isabella Marie) en vampier Edward Cullen (Edward Anthony). De meisjesnaam Isabella is hier al jaren populair (net als Isabel en Isabelle), maar die meisjes worden meestal Isa genoemd. Wellicht dat Bella straks eindelijk niet meer geassocieerd wordt met het nogal hond-achtige Bello?
Sommige namen van Edwards familieleden zijn kanshebbers – Alice en Rosalie bijvoorbeeld – terwijl Carlisle, Emmett, Esme en Jasper al populair zijn, of het nooit zullen worden door hun ‘Amerikaansigheid’.
Bella’s familie is kleiner, alleen haar ouders Renée en Charlie. Renée is al een tijdje uit beeld, terwijl de naam van Edwards ‘moeder’, Esme, in de spelling Esmee al jaren superpopulair is. Hun liefdesbaby gaat overigens Renesmee heten. Ik mag hopen dat ik die nooit in de SVB-lijsten ga aantreffen.
Vampieren
De lijst met vampieren in de vier boeken is eindeloos, maar daarvan zijn er nogal wat ongeschikt als ‘echte’ voornaam in ons land: Amun, Athenodora, Demetri, Didyme, Eleazar, Kachiri, Kebi, Sulpicia, Zafrina.
Bruikbaarder zijn namen als Carmen, Charlotte, Chelsea, Heidi, Irina, Jane, Kate, Maggie, Makenna, Mary, Renata, Senna, Siobhan, Tanya, Tia, Victoria en Alec, Alistair, Aro, Benjamin, Caius, Charles, Felix, Garrett, James, Laurent, Liam, Marcus, Peter, Randall, Riley, Stefan, Vladimir.
Felix, James, Liam en Marcus zijn ‘nieuwe’ jongensnamen die ik steeds vaker zie opduiken. Felix begint van zijn ‘oe dat smaakt’ imago af te komen!
Weerwolven
De derde hoofdpersoon, die bijna met Bella was geeindigd, is Jacob. Een bekende jongensnaam natuurlijk, maar in Nederland helemaal niet populair. Zou ie dat (weer) kunnen worden onder invloed van de gelijknamige breedgeschouderde weerwolf?
Andere weerwolven zijn Brady, Collin, Embry, Ephraim, Jared, Paul, Quil, Sam, Seth en de enige vrouw: Leah. Ik geloof niet dat ik ooit eerder van Quil had gehoord. Als ik niet steeds Quin zou lezen, of ‘quilt’, was het best een leuke naam geweest. De enige twee namen die ik nog wel populairder zie worden zijn Seth en Leah. Ze passen beiden in de trend van korte & stoere namen en hebben ook nog eens een prettig retrogevoel.
Gewone mensen
Er komen her en der ook nog wat andere niet-vampieren en -weerwolven voorbij: Billy, Eric, Harry, Jason, Mike, Phil, Tyler en Angela, Emily, Gianna, Jessica, Lauren en Sue. Niks spannends, voor de verandering.
Wat denken jullie van Leah en Mia? Hot or not? En Felix en Jacob?
Jacob vind ik stiekem geweldig en Leah is ook leuk. Mia’s ken ik al teveel en bij Felix denk ik nog steeds oe dat smaakt.
Wat denk je van Lia? Lijkt op Mia en Leah 🙂
Ik moet bij Bella altijd denken aan Bella-beer van Ron Brandsteder, dus die naam zou ik niet zo snel kiezen. Belle -zo heet een meisje op het kdv van mijn zoontje- vind ik overigens weer wel een mooie naam.
.-= Lia schreef op eigen site De Tweets van week 47-2009 =-.
Mia en Jacob zijn oke (niet HOT) en Leah en Felix absoluut NOT !
Bella, hmmm niet zo. Isabel vind ik wel heel mooi. Belle vind ik ook oke.
Leah en Mia vind ik leuk. Hot is wel een groot woord. Mia misschien een beetje.
Felix vind ik persoonlijk niet zo (en dus ook absoluut niet HOT), Jacob wel leuk en van deze tijd, maar zou er zelf niet voor kiezen. ‘Hot’ en ‘Jacob’ vind ik op een bepaalde manier ook weer niet samen gaan. 😉
.-= Denise schreef op eigen site Zweeds Kerstmenu =-.
Er komt een berichtje onder mijn reactie dat ik iets over een kerstmenu schreef, maar dat is van de site waar ik een blog voor bijhoud. Mijn laatste blog was http://www.vrouwonline.nl/weblog/5598/vermist-twee-ijsnijnen
Maar goed, niet zo belangrijk. Dat doet het systeem waarschijnlijk automatisch.
.-= Denise schreef op eigen site Zweeds Kerstmenu =-.
Leah en Mia vind ik mooie namen. Ook ik heb een zwak voor Jacob. Felix doet me te veel denken aan katten.
Mia en Lea (liever zonder h), zou ik zelf niet kiezen, maar ik vind het wel namen die mogelijk heel hip kunnen worden. Jacob vind ik met de Engelse uitspraak best leuk, maar dan weer niet in Nederland, de Nederlandse uitspraak vind ik ronduit stoffig dus dat is een Not. En Felix is natuurlijk mijn eigen favoriet dus die zie ik liever nog even niet Hot worden, dan kan ik hem over 10 jaar tenminste nog geven zonder dat ie populair wordt. Carmen, Kate, Tia en Emily hebben volgens mij ook wel potentieel om hier populair te worden.
Dag is bij ons een absolute kanshebber geweest voor ons eerste kindje. We wisten toen het geslacht niet. Uiteindelijk hebben we er toch vanaf gezien, inderdaad door de dubbele betekenis in Nederland. We hebben uiteindelijk ook geen zoon gekregen, maar een dochter: DAGmar.
Ik vind Dag tot de dag van vandaag (…) nog steeds een prachtige naam. Stoer, sterk. Had ik in Scandinavië gewoond en een zoon gehad, dan had die zeker Dag geheten!
De combi van Dag en Mia (dat is toch het koppel wat de aanleiding geeft om het artikel te plaatsen over vrouwenhandel met alle gevolgen van dien) in het 2e Millenniumboek vind ik ook erg leuk. Mia ook een sterke, mooie naam!
@ Emma
Vond hier ook nog leuke lijsten over namen in de VS:
http://shine.yahoo.com/event/coolmom/babycenters-list-of-most-popular-baby-names-of-the-decade-and-2009-556206/