De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gaf tot vorig jaar kentekenbewijzen uit waarop ook eventuele adellijke titels vermeld stonden.
Het nieuwe automatiseringssysteem hield daarmee geen rekening, reden voor Bert baron van Isselmuden een rechtszaak aan te spannen: hij wil als ‘baron’ over ’s lands wegen kunnen rijden.
De RDW stelt zich op het standpunt dat het te veel geld kost om het systeem aan te passen, maar de rechtbank oordeelde vanochtend dat de dienst zich moet houden aan artikel 5 van de Wet op de Adeldom en een Koninklijk Besluit uit 1822.
Dat betekent dat de adellijke titel op alle officiële documenten van de overheid moet staan, tenzij betrokkene vraagt om de vermelding achterwege te laten of te verwijderen.
Maar Bert’s baron-zijn is blijkbaar ook relevant bij zijn werk als Fortismedewerker en als vakantiehuisjesverhuurder.
Koren op de molen van mensen die van mening zijn dat het kastensysteem dat adelstand heet net als in veel andere Europese landen afgeschaft moet worden. Dát kan mij weinig schelen, want ik denk alleen… ‘Baron Bert’ 🙂
Ach, hij ís baron, dus waarom zou hij zich niet zo mogen noemen? Je mag best trots zijn op je afkomst.
Blijkens de ene link zijn baron Berts voorletters E.L.T. Hoe zou hij heten? Ik dacht meteen aan Egbert, maar de Voornamendatabank van Meertens geeft nog een paar meer exotische mogelijkheden:
Ebbert
Ebert
Edelbert
Eembert
Eibert
Eigbert
Eilbert
Eimbert
Einbert
Eisbert
Elbert
Elibert
Elizabert
Embert
Engbert
Engelbert
Englebert
Everbert