(Mijn dt-artikel was niet zo’n succes geloof ik, maar toch val ik jullie er nog even mee lastig)
Zoals je met een gebroken been ineens allemaal andere mensen in het gips ziet, zo kwam ik vandaag een Merijn tegen die liever IJsbrand had geheten. In Het Parool stond bovendien een serie foto’s van Eberhard van der Laan.
De burgemeester van Amsterdam trok vandaag met zijn gezin in de hoofdstedelijke ambtswoning aan de Herengracht en dat was een fotomomentje waard. Zijn echtgenote Femke en zijn drie kinderen Lieve (6), Eline (4) en Edze (2) speelden in de enorme tuin achter het grachtenpand.
Ik ken meer families waarbij alle kinderen (en dit geval dus ook de moeder) een eh-naam hebben. Lieke en Maartje, Eefje en Noortje, Renske en Bregje, Veerle en Linde, Bente en Silke. Kennen jullie gezinnen met min-of-meer rijmende namen?
Ik ken/kende de zussen Sietske en Renske; Meike en Lieke; Jolke en Drieke;
Maar ook eentje met -ia: Wictoria en Rozalia
Ja, ik ken ze zeer zeker!
Ik vind het vaak juist erg leuk om de namen van zusjes/broertjes “in dezelfde lijn” door te voeren. Dat het echt bij elkaar past!!
Ik ken de volgende broers/zussen combi’s: Wiebe, Jelle en Hidde, Douwe en Silke, Indy en Elvy, Laura en Julia, Eva en Noa, Mirthe en Imre, Anna, Rosa en Nina, Stella en Emma, Channa en Sarah, Thirza en Sara, Lieke en Veerle, Ilsa en Lotta, Melle, Inze en Femke en zo kan ik nog wel even door gaan… en vergeet onze koningskinderen niet ! Amalia&Alexia.
Hoorde laatst dat Lente en Melle een broertje Jibbe hebben gekregen.
En, op andere plek ook al gepost op deze site: ik las via via op een hyves over het broertje en zusje Guillaume en Guillaine (!)
Pas geleden geboren: Nanne, broertje van Babette. Een beetje te veel zachte klanken naar mijn smaak.
Verder ken ik nog:
Sandra en Laura
Suzanne en Lisette
Roberto en Leonardo
Lauren en Steven (ook met een achternaam die op -en eindigt: vind ik wel stijlvol)
Julia en Jona (tweeling)
Maaike en Tonke
Zelf wilde ik juist andere eindklanken voor de namen van mijn twee dochters. De naam van de oudste eindigt op een a en die van de jongste op een i. Een derde dochter (die er helaas niet komt) had waarschijnlijk een naam op een -e gekregen.
In één gezin uit de jaren 40 van de vorige eeuw: Gerrie (m), Jopie (m), Wimmie (m), Tonnie (m), Annie (v), Trudie (v) en… Ineke (v). Later noemden ze zich Ger, Joop, Wim, Ton, Truud en Ien. Annie is jong overleden, anders was dat ongetwijfeld An geworden.
Dieke, Imke en Siebe
Anne en Lotte
Nienke en Mirte
Jelle en Sjoukje
zo heten mijn nichtjes Yanissa, Melissa en Marissa (en ik Mariska)
Ineke – Renske – Aike (iets te veel -ke naar mijn smaak)
Lida – Ida – Ina – Gitta – Carla (zusjes Els en Truus passen er dan weer niet bij 😉 )
Mijn kinderen (j. en m.) eindigen allebei op de -uhklank. Als er nog een derde zou komen (hoogst onwaarschijnlijk), dan zou dat vast ook weer een -uh zijn. Ik vind het gewoon lief, maar toch ook stoer klinken.
Femke, Silke en Anke
Garence en Laurence
Nathalie en Stephanie (ie…)
Carry en Barry (te erg!)
Ricardo en Armando (nog erger!)
Nou, Carry en Barry is voor mij toch wel een topper! Haha!
Uit één gezin (wel allemaal al volwassen inmiddels):
Laurens, Florens en Clemens
Aukje en Noortje
Daniël en Marius
Mijn familie komt uit Friesland en daar hebben de meeste meisjesnamen een vrouwelijke vorm van een mannelijke naam, in een klank als je of tje of ke.
Vandaar dat er veel namen zijn die op deze lettergrepen eindigen.
Auke wordt Aukje
Siebe wordt Siepje of Siepke
Jelle wordt Jeltje
Bouke wordt Boukje
Durk wordt Durkje
Wietse wordt Wietske
Zelf vind ik het wel leuk om namen van kinderen uit één gezin dezelfde uitgangsvorm te laten hebben bij voorbeeld ik ken een Larissa en Melissa en een Rianna en Rosanna.
Bij Alexander en Maxima vind ik Arianna uit de boot vallen bij Amalia en Alexia, had dan een andere naam genomen met ia op het eind bv Aurelia, Athalia of Alysia. Wel leuk dat alle namen met een ” A” beginnen.
De jongste heet Ariane (ze noemen haar Ariaan), dus eindigt niet op met -a. Had het mooier gevonden als haar naam ook op -a of -ia was geëindigd.
Nou, ik had het mooier gevonden als ze de kinderen allemaal een eigen voorletter hadden gegeven. Ik vind het nu een heel hoog Kwik, Kwek en Kwak-gehalte hebben dat totaal niet past bij een koninklijke familie.
Ook bij mijn familie Friese invloeden, mijn tantes heten: Pietje, Dirkje en Jantje.
Dochters Bernadette en Juliëtte. Dochter Caroline past er dan weer bij qua uh-klank. Dochter Astrid valt hopeloos uit de toon 😉
Dan ken ik nog de broers Pim en Wim
en de brusjes Maurice en Maureen (mau-rien)
Mijn twee dochters heten Jinte en Fenne. Hebben we expres zo bij elkaar uit gezocht 😉
Ik ken:
Jonny en Ronny
Lena en Mira
Adriaan en Jonathan
Lot en Liv (beginletters in plaats van de laatste lettergreep)
Mascha, Kea en Jona
Ilse en Jesse
Sterre en Linde
Renske en Elke
Luna en Emma
Wij heten ook allemaal met de -uh klank
Der.ske
M.aite
St.ije
Fin.ne
Je hebt ook van die broers en zussen die wel erg gezellig allitereren met z’n tweeen: Mirjam en Michiel, Rianne en Remco, Jaap en Jan. En da’s best onhandig met post enzo, weet ik uit ervaring met mijn broer.
Mijn collega heeft zelfs alle drie de kinderen een naam met de letter S gegeven.
Tsja, die Friese namen… Ik vind ze heel erg leuk (zou zelf mijn kinderen ook graag Friese namen geven), maar als je je met z’n allen tegelijk moet voorstellen:
Aangenaam: Sietske, Yfke, Hylke!
In Vlaanderen is er een echte -e rage, ik heb de indruk dat dat in NL veel minder het geval is. Hierbij enkele voorbeelden in mijn omgeving (buurkindjes, school van mijn kindjes – mijn zoontje noemt trouwens Senne 🙂
– Robbe – Rhune – Ibe – Lomme
– Febe – Myrthe – Jade
– Joppe – Lonne – Jurre
– Seppe – Warre – Minne
– Nette – Mille
– Talle – Jeppe
– Matte – Tibbe – Lokke – Ferre
– Lenke – Jade
– Jade – Hasse – Diede – Kobe
– Bente – Fenne
– Lore – Jesse
– Sabe – Dyte
– Febe – Seppe
Ik kan zo nog wel even doorgaan..
Tja, ik hou hier dus wel heel erg van! Robbe, Myrthe, Jade, Febe, Bente, Fenne, Jesse, Tibbe (liever Tjibbe)…. Helemaal leuk!