China Verbiedt “rare” Babynamen

De Australische krant News.com.au maakt melding van de nieuwe voornaampolitiek van de Chinese overheid.

Chinese ouders zijn sinds 1979 gebonden aan een door de overheid bepaald aantal kinderen per gezin (meestal één).

Nu moeten ze zich ook conformeren aan een vastgestelde lijst met mogelijke voornamen.

Deze verordening lijkt niet ingegeven door politieke motieven, maar door het simpele “feit” dat China van plan is burgerlijke stand gegevens voortaan geautomatiseerd te verwerken.

De daarvoor gebruikte databases kunnen zeldzame Chinese karakters niet aan. in de namendatabase van het ministerie van Veiligheid, die de 1,3 miljard nieuwe elektronische identiteitsbewijzen in 2008 moet gaan uitspuwen, zijn duizenden ongebruikte tekens niet opgenomen.

“We kunnen zeldzame karakters niet langer met de hand opschrijven, zoals we eerder deden”, stelt Bao Suixian, een medewerker van het verantwoordelijke ministerie.

Het verzinnen of samenstellen van unieke babynamen is een belangrijke traditie in China. De naam geeft de hoop van ouders voor de toekomst van hun kind weer.

Chinese ouders kiezen vaak simpele woorden als “kracht”, “wijsheid” and “intelligentie” voor jongens en “sereniteit” en “schoonheid” voor meisjes.

Er zijn ook ouders die woorden kiezen uit oude gedichten, die nog maar zelden worden gebruikt in de moderne Chinese taal.

Chinese computerdatabases bevatten vaak minder dan 27.000 Chinese karakters, terwijl het Kangxi Woordenboek, dé autoriteit op het gebied van de Chinese taal er 50.000 bevat.