Vorige week was ik in Frankrijk, waar ik het boek La Cote des Prénoms kocht.
Hét Franstalige boek over voornamen wordt sinds 1983 door Philippe Besnard uitgebracht, en na zijn overlijden in 2003 door zijn dochter Joséphine. De bijna 500 pagina´s tellende uitgave behandelt jaarlijks de laatste ontwikkelingen op voornamengebied.
Populairste namen
In 2007 lijkt het eind van het leiderschap van de meest gegeven naam in Frankrijk, Léa, voorbij.
In de afgelopen jaren stegen Camille, Chloé, Emma, Manon, Marie, Océane en Sarah snel in populariteit, maar Inès, Jade, Lilou, Lou, Lucie, Léna, Lola, Louane (allemaal L!), Maëlys en Romane stijgen sneller.
Bij de jongens blijft Mathéo de populairste jongensnaam. Hier is het vooral de letter O die het goed doet: naast Mathéo staan Enzo, Hugo, Léo, Noah, Théo, Thomas en Tom in de lijst.
Ook namen die op -an eindigen zijn populair: Ethan, Evan, Killian, Nathan en Ryan, evenals namen op -is: Alexis, Louis, Mathis en Yanis. In de jongens top 20 staan verder Baptiste, Lucas en Raphaël.
Uniseksnamen
Waar in Nederland Robin dé uniseksnaam is, is dat in Frankrijk de naam Anaël. Andere veelgebruikte namen die voor beide seksen ongeveer even populair zijn: Alix, Deniz, Gillian, Gwenn, Jordane, Loïs, Louison, Mahé, Morgann, Noa, Sasha, Sidney en Sydney.
Namen die ik in NL als redelijk uniseks zie, zijn in Frankrijk écht voor de ene, of juist voor de andere sekse. Lou, Jessie, Nour, Kim en Eden zijn echte meisjesnamen, terwijl Charlie, Morgan, Jessy, Sacha en Dominique in Frankrijk echte jongensnamen zijn.
De 5 meisjesnamen en de 5 jongensnamen van het jaar 2007
Angèle – Voor echte pioniers: na een periode van populariteit begin 20e eeuw begint de naam sinds halverwege de jaren negentig heel langzaam op te krabbelen. In NL: Fiene.
Anna – Als je met de stroom mee wil gaan: de naam is nooit helemaal weggeweest, maar wordt de afgelopen jaren weer populairder. In NL: Anna.
Léa – Zo uitgekauwd dat je je er eigenlijk niet meer mee kunt vertonen. In NL: Sanne.
Léna – Voor meelopers: vanuit het niets werd de naam vanaf het begin jaren ’90 populair. Nu heet al 1 op de 100 meisjes zo, maar de naam staat nog net niet in de top 10. In NL: Isa.
Ségolène – Voor mensen die echt durf hebben. Misschien dat er ooit een paar kinderen met deze naam waren, maar dat is na Ségolène Royal definitief voorbij. In NL: Laetitia.
Evan – Voor meelopers die denken dat ze nog origineel zijn: vanuit het niets werd de naam vanaf halverwege de jaren ’90 populair. Evan staat nog net niet in de top 10. In NL: Finn.
Félix – Met de stroom mee: de naam is nooit helemaal weggeweest, maar wordt de afgelopen jaren weer populairder. In NL: Stijn.
Gaston – Zo onhip dat je ‘m weer hip kunt maken: de naam was erg populair in de eerste jaren van de 20e eeuw, en is nu praktisch uitgestorven. In NL: Antonie.
Mathis – Voor fantasielozen die denken: tienduizenden ouders waren mij voor, het is nu veilig om deze naam te geven. In NL: Milan.
Nicolas – Lekkere klassieker die nooit zal verdwijnen, maar ook nooit meer zo populair zal worden als in de jaren ’70/’80. In NL: Matthijs.
Ach ja, Milan *zucht weemoedig* enfin, dat verhaal heb ik al eerder hier verteld.
Desalniettemin vind ik zijn Franse evenknie Mathis wel mooi.
ben wel benieuwd naar je eerdere Milan-verhaal Lia, waar kan ik dat hier vinden? Zie dat je zelf meer van het Yuri-Yari gehalte bent?
Mira
Ik vind Milan ook leuk… maar helaas een beetje te vaak gehoord, dus om die reden zou ik er minder snel voor kiezen. Bij Mathis krijg ik een beetje een Chevrolet-gevoel…
En Yuri… tja
Anaël! Daar heb ik toch wat minder frisse associaties bij… Verder zitten er eigenlijk wel heel veel leuke namen tussen.
Nou, mijn zoontje heet Yuri, maar ik zou het niet in mijn hoofd halen om een tweede zoon Yari te noemen. Hoewel ik overigens Jari wel een leuke naam vind voor een jongen.
En natuurlijk mag je Yuri een minder mooie naam vinden 🙂 (ik geef hier zelf ook vaak genoeg op andermans keuze af en wat voor de een een Love Boat is, is voor de ander een Titanic), maar ik denk in ieder geval wel dat ik er in geslaagd ben om mijn kind een gewone naam te geven en een naam die je niet op iedere hoek van de straat hoort.
Er zijn verschillende spellingswijzes in omloop, maar Yuri kwam op mij het meest authentiek over (ook omdat ik zelf iemand vroeger kende met de naam op die manier geschreven.
Volgens mijn vader, die regelmatig in Rusland en de Oekraine kwam, is het in Rusland overigens wel een hele populaire naam.
Maar… ik had mijn zoon dus eigenlijk altijd Milan willen noemen. Toen ik een jaar of zestien, zeventien was heeft mijn broer me het boek The Unbearable Lightness of Being gegeven van de Tsjechische schrijver Milan Kundera en buiten dat ik het een prachtig verhaal vond, vond ik ook de naam Milan heel erg mooi.
Begin jaren 90 hoorde je die naam ook volgens mij niet vaak, maar daar kwam verandering in toen dat PESTventje 🙂 in Goede Tijden Slechte Tijden op kwam dragen en de naam dus ineens in de Top 10 stond. Neemt niet weg dat ik het nog steeds een mooie naam vind, maar het bijzondere van de naam is er voor mij daarmee wel af. En dat is dus mijn Milan-trauma 🙂
En ach, als ik naar zoontje kijk, dan is het ook wel een echte Yuri 🙂
Matthieu
Raoul
Roméo
Serge
Thierry
Aimée
Gabrielle
Geneviève
Ghislaine
Jeunessa
Joëlle
Lorraine
LouLou
Marilyne
Marylène
Mylène
Noëlla
Noëlle
Rosalie
Sheila
Dit is echt de eerste keer dat ik mijn naam op een website tegen kom:)
Hahahahahh