De 100 invloedrijkste popnamen

Zangeressen Britney Spears, Celine Dion en Norah Jones hebben de meeste invloed gehad op de Nederlandse naamgeving.

Zeg ‘Whitney’ en je denkt ‘Houston’, roep ‘Erykah’ en je hoort ‘Badu’ en denk aan ‘Avril’ en je ziet ‘Lavigne’. Het zijn allemaal namen die door hun ‘uniekheid’ meteen herkenbaar zijn.

Nederlandse ouders hebben zich de afgelopen decennia regelmatig laten beïnvloeden door de grote namen uit de Britse en Amerikaanse popmuziek.

Ik vond een lijstje met de 100 beste zangeressen ooit (nu heb ik weinig kijk op dat ‘beste’, maar je moet een uitgangspunt hebben hè?) en keek wat er met hun voornaam gebeurde nadat ze in Nederland bekend werden.

Supersterren

Het is geheel aan mij voorbij gegaan, maar blijkbaar zijn er flink veel oprechte liefhebbers van het Canadese zwijmelliedjes. Begin jaren negentig begon Celine Dion aan haar opmars door Europa en Nederlandse moeders werden niet alleen verliefd op haar muziek, maar ook op haar naam.

Populariteit meisjesnaam Celine

Niet veel later werd een heel andere groep moeders (en vaders) aangetrokken door de toen nog zeer frisse Britney Spears, die ervoor zorgde dat volwassen vrouwen ineens met twee staartjes liepen.

Haar naam sloeg in als een bom: het was een prima opvolgster voor alle ouders die Melissa, Kelly en Samantha te oubollig vonden. Helaas was het snel gedaan met de frisse wind door het Nederlands namenlandschap – ongeveer op het moment dat Spears aan het zoenen sloeg met Madonna en optrad met slangen.

Populariteit meisjesnaam Britney

Gelukkig was daar meteen een nieuwe zangeres om het vuur wat aan te wakkeren. In 2002 zat in elke cd-speler (ja, lieve kijkbuiskinderen, toen nog wel) Come Away With Me van Norah Jones vastgeroest. Lome zondagochtenden werden gevuld met waxinelichtjes en meebrommen op Don’t Know Why.

En kijk eens wat daarvan kwam: al bijna duizend Nederlandse meisjes zijn deze eeuw Norah genoemd. Plus ruim tweeduizend Nora’s, voor de h-lozen onder ons.

Populariteit meisjesnaam Norah

Dan nog Gwen Stefani. Het kostte wat tijd voordat iedereen doorhad dat de frontvrouw van No Doubt (1996) zo heette, maar toen gesteeg de populariteit van haar voornaam ook gestaag. Het optreden in GTST van Peggy Jane de Schepper in 2 als Gwen Faber vanaf 2001 hielp overigens ook aardig mee. Wat er in 2004/2005 is gebeurd is me een raadsel, maar toen was het alweer gedaan met deze naam die zo goed past in de kort & stoertrend.

Populariteit meisjesnaam Gwen

Ook Destiny’s Child, Hayley Williams, Kylie Minogue, Miley Cyrus, Whitney Houston hebben grote invloed gehad. Maar die namen zijn voor velen ’te Amerikaans’ of ’te meisjesachtig’ (sommige zullen zeggen: ’te ordi’) om de top 20 te halen.

Wel alvast een eervolle vermelding voor M.I.A. Deze Britse singer-songwriter heet eigenlijk Mathangi Arulpragasam en wordt Maya genoemd, zoals je in Engeland ook Mia uitspreekt. Hoe dan ook: Mia is een meisjesnaam om de gaten te houden, ook gezien de populariteit in Engeland, Amerika, Canada en Australië.

Populariteit meisjesnaam Mia

Zeldzame namen

Sommige namen hebben best invloed op de Nederlandse namenvoorraad, maar zijn te apart en modegevoelig om een grote doelgroep aan te spreken. Zo kregen Aaliyah, Ashanti, Shakira en Shania Twain honderden naamgenootjes in ons land, maar niet voldoende om echt door te breken.

Nog iets minder populair, maar wel aanwezig in de laaglandelijke hitlijsten sinds de doorbraak alhier: Alanis Morissette, Avril Lavigne, Beyoncé, Bjork, Brandy, Carrie Underwood, Cher, Dido, Erykah Badu, Eve, Gloria Estefan, Hillary Scott (Lady Antebellum), Indigo Girls, Jewel, Lauryn Hill, Leann Rimes, Leona Lewis, Madonna, Mariah Carey, Meg White (White Stripes), Queen Latifah, Rihanna, Sade, Sheryl Crow, Taylor Swift, Toni Braxton en Tori Amos.

Te gewoontjes

Een aantal namen was onder invloed van bijvoorbeeld een actrice of personage met die naam al aan een flinke opmars bezig. Alicia Keys, Amy Lee en Amy Winehouse, Courtney Love en Jennifer Hudson en Jennifer Lopez en Jill Scott, Robyn, Sara Bareilles en Sarah McLachlan gaven dan hooguit een extra zetje.

Hoewel Adele tot vervelens toe voorbijkomt, doet het de gemiddelde Nederlander toch vooral denken aan de generatie Adèle Bloemendaal (1933). Adele en Regina Spektor zijn net als Helena, Edith en Louise ondergewaardeerde retronamen. Pak ze nu het nog kan, dames!

Andere namen waren al zó over hun hoogtepunt heen, dat zelfs de beste zangeressen ze bij hun entree in Nederland niet meer tot leven konden wekken: Annie Lennox, Christina Aguilera, Demi Lovato, Fiona Apple, Florence + The Machine, Grace Potter, Ingrid Michaelson, Janet Jackson, Jordin Sparks, Kelly Clarkson (Kelly is uitgestorven in Nederland, kun je het geloven?), Kim Deal, Kim Gordon, Lil’ Kim, Macy Gray, Mandy Moore, Mary. J. Blige, Melissa Etheridge, Miranda Lambert, Monica, Natalie Merchant, Natasha Bedingfield, Nelly Furtado, Nicki Minaj, Paula Abdul en Shirley Manson.

Te exotisch

Als uitsmijter de zangeressen die helemaal niks zijn geworden in Nederland – naamtechnisch gezien dan. Arme Colbie Caillat, Fantasia, Feist, Fergie, Katy Perry, KD Lang, Ke$ha, Lady Gaga, Missy Elliott, P!nk, PJ Harvey en Wilson Phillips.

Gelukkig voor de potentiële kinderen in kwestie heet er hier (bijna) niemand En Vogue, Pussycat Dolls, Salt N Peppa, Spice Girls, SWV of TLC.

33 antwoorden op “De 100 invloedrijkste popnamen”

  1. Nora(h), Amy en Mia zijn wel het leukste dat er bij zit, hoewel ik toch ook wel een zwak heb voor Florence en Adele. Van Edith hoop ik trouwens dat hij nog een jaartje of 10 onontdekt blijft, dan zou het zomaar een naam voor een eventuele dochter kunnen zijn.

  2. Wij hadden hier ooit Bebel (Gilberto) voor onze dochter op nummer 1. Maar toen schoonzus beviel van Abel hebben we dat mijn schoonouders niet aan willen doen.

  3. Is Kelly uitgestorven? Je bedoelt daarmee dat de naam niet meer word gegeven? Ik kom nog wel met regelmaat Kelly’s tegen namelijk.

    1. Voor zover ik weet zijn er inderdaad nog heel veel Kelly’s in Nederland (bijna 10.000 zelfs!) maar sinds 2009 komen er eigenlijk nauwelijks nieuwe meer bij.

      Bizar, dat er amper 20 jaar geleden nog ruim 800 per jaar bijkwamen (en Kelly daarmee op de 7e plek stond in 1991!) en de naam nu echt compleet uit de gratie is. Binnen de top 50 van meest gegeven namen van de afgelopen 30 jaar is het veruit de grootste daler.

      http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/kelly

      1. Zou het te maken hebben met Kelly van der Veer also known as Ferry, dat niemand die associatie met haar/hem wil hebben!?

  4. Niet echt een lijst om door geïnspireerd te raken…

    Mia vind ik heel mooi, maar dan met Nederlandse uitspraak. Nora (al dan niet met -h-) is een mooie klassieker.
    En wat is er mis met Katy? Ok, Kate is meer volwassen, maar Katy is best een aardige naam.

  5. Nora(h) of kortweg Noor vind ik erg mooi. De rest is te engels naar mijn zin.

  6. Stiekem hoop ik ontzettend op de terugkeer van Annie. En Elliott, voor een jongetje dan, zou heerlijk die nare trend van kort en hip kunnen doorbreken, dus die mag wat mij betreft snel uit het lijstje ‘niet aangeslagen’.

      1. Mooi! Dan zijn jullie er sowieso over
        uit, wat het ook worden mag 😉

      2. Nee! Niet voor een meisje…er zijn al zoveel jongensnamen die naar de meisjes gaan zodat je uiteindelijk niet meer aan de naam het geslacht kan raden.
        Blijft weinig meer over voor de jongens straks!

        Kelly was trouwens ‘vroeger’ ook een jongensnaam….

        1. Kelly een jongensnaam? Grappig zeg. Zou ik echt nooit gedacht hebben.

          1. Yep, net als Shannon…in de US dan, volgens mij geeft het nooit zo gepakt in Nl, maar heb daar geen statistieken van.

          2. Ik moet altijd zo lachen om de Engelse jongensvoornaam Vivian (The Young Ones).

          3. Ja, een Ierse jongensnaam toch? Ook wel geschreven als Kelley. Holly Marie Combs (Piper in Charmed, maar ook Pretty Little Liars) heeft haar zoon zo genoemd.

  7. Het verdwijnen van Kelly is heel interessant, want zo vaak gebeurt het niet dat een naam die kort geleden populair was zodanig uit de gratie raakt dat hij helemaal niet meer wordt gegeven. De enige andere die ik kan bedenken is Joran.

    Ik denk dat we de oorzaak moeten zoeken bij Kelly van der Veer. Hoewel zij een mooie vrouw is, denk ik dat ouders toch erg huiverig zijn hun dochter een naam te geven die vooral wordt geassocieerd met een omgebouwde man.

    1. Zou zij echt de enige reden zijn? Wat de denken van namen als Marcel en Esther die piekte en daarna toch weer vrij snel uit beeld verdwenen?

      1. Kelly is echt een tamelijk uniek geval. Die naam bestond nauwelijks voor 1978 en ook niet na 2008, terwijl het in de tussentijd wel een top 10 naam werd.

        Esther (om even bij de meisjesnamen te blijven) kwam halverwege de jaren ’50 in beeld en bereikte begin jaren ’70 haar top. Anno 2011 worden nog steeds bijna 100 meisjes per jaar Esther genoemd, waarmee het nog altijd een top 200 naam is, dus het eind is nog niet in zicht.

        De enige andere namen die de afgelopen 30 jaar nog een top-50 naam waren, maar nu vrijwel verdwenen zijn: Bianca, Karin, Mariska, Marleen, Miranda, Monique, Patricia, Yvonne. Maar alleen Kelly had zo’n extreem korte levensduur.

        @ Maarten Kelly van der Veer deed in 2001 mee met Big Brother; toen was de naam al een jaar of zeven in vrije val. Maar het zal niet meegeholpen hebben inderdaad.

        1. Esther zal altijd wel blijven, wordt veelal gebruikt bij kerkgangers.

          1. Is Esther van oorsprong niet Hebreeuws/ Joods?
            Ik vraag me daarbij af ofdat veel katholieken en protestanten in NL dan wel deze naam kiezen….

      2. En voor wie het over jongensnamen wil weten (top-50 in laatste 30 jaar, nu zowat uitgestorven): Nicky, Petrus, René, Rob, Ronald. Uit dit rijtje is alleen Nicky een ‘recente’ naam.

  8. Ik vind van de lijst Norah leuk en Liz vind ik ook een leuke naam.

  9. Leuke lijst! Norah is ook mijn favoriet, maar ik vind Grace, Florence en Fiona ook wel leuk.

  10. Er is hier laatst een meisje geboren dat Karin heet, dus die naam is ook nog niet helemaal verdwenen. Vind ik overigens ook best een leuke naam Karin.

  11. Wat een interessant stukje! Dat Kelly opeens zo in de ban is gedaan is best apart.
    Ook is het apart om te zien dat sommige namen echt verdwijnen, zouden die namen weer terug komen?
    Zijn er trouwens de afgelopen 10 jaar namen weer “terug” gekomen die decennia terug (bijna) niet meer gegeven werden?

  12. Verder vind ik Nora een mooie naam, de rest doet me niet zo heel veel.

  13. Mia is leuk! Veel van de namen idd te Amerikaans ordinair als je het mij vraagt.

  14. Missy Elliot zou geen Elliot moeten opleveren, maar Missy, afkorting van Melissa. Bestaan die nog wel dan eigenlijk, Melissa’s?

    1. Slechts 7 Missy’s ooit in Nederland en in 2011 toch nog altijd 81 Melissa’s. Dat blijft toch een redelijke populaire naam, hoewel het er in 1993 nog ruim 800 waren.

      Elliott (net als Eliot, Eliott, Elliot) voor meisjes bestaat hier eigenlijk niet: er zijn er minder dan 5 in heel Nederland.

      Zelfs voor jongens zijn het er amper 125 in 100 jaar tijd (waarvan het hoogste aantal -15- in 2011). Opmerkelijk is dat de schattige Elliott in E.T. (in 1982) in Nederland geen enkele vernoeming heeft opgeleverd.

      1. Bij Elliott denk ik automatisch aan de vriendelijke groene draak uit de Disney film “Peter and the Dragon”!

  15. In 1986 heb ik mijn dochter de naam Kelly gegeven. En vind hem nog steeds herl mooi,

Reacties zijn gesloten.