In Nederland hebben we Vanessa, Tatjana, Romario en Pim snel zien opkomen, maar vooral heel snel hun waarde zien verliezen. Als voornaam.
Political Arithmetik (Where Numbers and Politics Meet) schreef gisteren over de ondergang van Monica.
De affaire Monica Lewinsky kreeg ook in Nederland veel aandacht, maar invloed op de populariteit van de naam heeft het niet of nauwelijks gehad. Monica is in Nederland een typische jaren zestig naam en was in de jaren negentig allang over haar hoogtepunt heen.
In Amerika was dat anders. Monica Lewinsky, de White House stagiaire die toenmalig president eerst fysiek en daarna politiek op de knieën kreeg, werd geboren in 1973. De naam Monica was toen op een hoogtepunt, maar de meisjesnaam zou tot halverwege de jaren in de top 100 blijven staan.
Dat veranderde in 1999, een jaar na de affaire, toen een nieuwe golf moeders hun pasgeboren dochters niet geassocieerd wilden zien met de vrouw in de blauwe jurk. Monica daalde in twee jaar tijd van de 79e naar de 151e plaats, lager dan in 1960.
Bron: Political Arithmetik
Het kwam niet meer goed: in de jaren na de voorpagina’s met een standvastige Monica Lewinsky kregen almaar minder meisjes de naam Monica. In 2006 was de naam gezakt naar de 250e plaats.
Ik vraag me af of het nogal suffe en neurotische personage Monica Geller, in de serie Friends (1994-2004) niet ook iets te maken had met de ondergang van de naam, maar daarvan rept het artikel niet.
En ik vind Monica al jaren zo’n prachtige naam!
Dat was ook mijn eerste gedachte; zou Friends er ook niet iets mee te maken hebben? Want van alle karakters vond ik Monica Geller verreweg de meest onsympathieke, zeker naarmate de serie vorderde.
Hoe zit het dan met de andere Friends-namen? Als die erg gestegen/gedaald zijn, heb je wellicht wat meer ‘bewijs’ voor je hypothese.