Populairste babynamen van 2011 blijven Sem en Sophie

Voornamen top 20, derde kwartaal 2010De laatste kinderen van 2011 worden op dit moment geboren! Grote kans dat tientallen van hen Emma, Julia, Sophie, Daan, Sem of Milan heten.

Deze voornamen stonden in 2011 vrijwel elk kwartaal bovenin de top 20, net als in voorgaande jaren overigens. In 2010 waren Sem en Sophie ook al de populairste babynamen.

Bij de meisjes raken voorheen populaire namen als Zoë, Jasmijn en Anne uit de gratie, bij de jongens is dat Sam.

Meisjesnamen top 20 van 2011

  1. Sophie
  2. Julia
  3. Emma
  4. Eva
  5. Lotte
  6. Isa
  7. Lisa
  8. Saar
  9. Lieke
  10. Anna
  11. Sanne
  12. Sara
  13. Fleur
  14. Roos
  15. Noa
  16. Lynn
  17. Tess
  18. Femke
  19. Maud
  20. Sarah

Jongensnamen top 20 van 2011

  1. Sem
  2. Daan
  3. Milan
  4. Lucas
  5. Luuk
  6. Levi
  7. Jayden
  8. Ruben
  9. Thomas
  10. Jesse
  11. Stijn
  12. Thijs
  13. Finn
  14. Tim
  15. Julian
  16. Lars
  17. Bram
  18. Mees
  19. Liam
  20. Sven

.

Wat zijn de trends voor kindernamen in 2012?

Lijstjes van op dit moment populaire voornamen zijn natuurlijk aardig, maar welke namen zullen we in 2012 vooral zien? En van welke namen nemen we afscheid?

  • Minder ultrakorte namen;
  • Nog meer retronamen als Cato, Fiene, Keetje; Gijs (staat al in de top 25), Ties en Willem;
  • Voor jongens is Lucas de it-naam: Lucas en Luuk staan in de top 20, maar niet veel verderop vinden we Cas en Luca;
  • Voor meisjes is alles met Sara hot: Sara, Sarah en Saar staan allemaal in de top 20 en stijgen snel in populariteit;
  • Maar vooral: de machtsovername van de ie-meisjesnamen! Ik noteerde in de BN’er- en BV’er-lijst (waarover op 2 januari 2012 meer!) bijvoorbeeld al Billie, Bobbi, Bobbie, Bonnie, Danie, Evi, Fritzi, Jackie, Jamie, Jolie, Kiki, Lilly, Lily, Mikki, Nikki, Sadie en Suki.

17 antwoorden op “Populairste babynamen van 2011 blijven Sem en Sophie”

  1. Leuk overzichtje! Ik vind alle namen in de top wel leuk, omdat ze zo gewoon geworden zijn, wen ik er heel snel aan. de naam Anna bijvoorbeeld vond ik niet zo mooi maar omdat ik zoveel Anna’s ken, valt dat nu goed mee.

  2. De namen in de top 20 vind ik erg leuk, gewoon normale namen die iedereen goed kan uitspreken, die je niet hoeft te spellen. Alleen Eva en Sarah is niet mijn smaak. Sara vind ik dan stukken beter. Enja, in de klas van mijn nichtje zitten meerdere Julia’s en Emma’s. Daarom zal ik deze naam nooit geven.

  3. Oja, de jongensnamen. Alles leuk, behalve Jayden. Favoriet in de top 20 zijn toch wel Sem en Lotte. Ik ben trouwens echt blij dat de namen iets minder kort worden, lange namen vind ik meestal veel leuker, alhoewel korte namen toch wel stoerder zijn. Retronamen vind ik geweldig, Cato, Fiene, Gijs, Ties, Willem, Geerke, Guusje (favo!). En Billie, Bobbie enzo is nms.

  4. In mijn verzamling geboorte-advertenties zijn de toppers van 2011 :

    Isa (19x in de krant in 2011)
    Bram (13x in de krant in 2011)

  5. Leuk, die retronamen! Wat vinden jullie van de combi Toon en Leentje?

    1. Ja leuk, maar toch klinkt het als ome Toon en tante Leentje 🙂

  6. Toon en Leentje vind ik echt een goede combi! Toon vind ik zelf niet zo’n leuke naam, Leentje wel!

  7. Bij Fritzi moet ik meteen denken aan Fritzl. 🙁

  8. Ongelooflijk dat er nog steeds ouders zijn die maar bijven hangen aan die top 5-namen. De nieuwgeboren Sophie’s en Emma’s zijn zielig!!

    1. Ah en als je nu graag Emma of Sophie of Sem hoort?

    1. Het verschil tussen de nummer 1 (Emma: 726), 2 (Julia: 724) en 3 (Sophie: 694) is minimaal… Tel alle Sophie’s (694) en Sofie’s (270) bij elkaar op en dan zijn het er bijna 1.000 (nog los van 204 Sophia’s en 147 Sofia’s)! Wat ik me trouwens afvroeg: waar zijn alle baby’s die in november/december geboren zijn? Zo snel is die kinderbijslag toch ook weer niet aangevraagd en verwerkt? Zal het de SVB eens vragen 😀

      1. @Emma:

        Mijn eigen dochtertje is op 27 december geboren en haar naam staat erbij. De gemeente geeft alle geboortes ogenblikkelijk door aan de SVB. Vervolgens krijgen de ouders van de SVB bericht dat ze kinderbijslag kunnen aanvragen.

        Ze registreren overigens kennelijk alleen de éérste voornaam. De laatste voornaam van mijn dochter staat er namelijk (bij de meisjes) niet tussen.

        1. Dat had ik natuurlijk zelf ook kunnen bedenken (ouders doen aangifte > gemeente stuurt naar svb > svb benadert ouders). Dank. Het is vrijdagmiddag, zullen we maar zeggen. Over tweede/derde namen wist ik, die haalt het Meertens weer bij de GBA en niet bij de SVB. En dan ga ik je nu even mailen, zoals je begrijpt 😉

    2. Wel superinteressant die lijst! Ik heb ze eens bekeken en grappig dat namen die je in België echt heel vaak hoort, maar 15 a 20 keer in Nederland worden gegeven.

Reacties zijn gesloten.