Fien, Wies, Niek, Pien – mijn geboortekaartjesbak staat er de laatste tijd vol mee. In 2012 kreeg een recordaantal kinderen een korte ie-naam.
Ik kwam erop tijdens het doorbladeren van een Margriet van afgelopen kerst, waarin een fotoreportage was gemaakt van een viergeneratiesvrouwenfamilie (als dat een woord is). Iets met veel gouden glitters en haarlak en soft focus, en een berg kinderen dus.
De volwassenen heetten Gerrit, Rens, Victor, Bianca, Joke en Sonja; de kinderen Bram, Britt, Esmee, Isa, Jill, Merijn en Fiep. Fiep! Echt een retronaam van nu.
Hollandse jongensnamen
Het afgelopen jaar werd 1 op de 77 jongetjes Niek, Siep, Ties of iets gelijkluidends genoemd; een verdubbeling ten opzichte van nog maar 10 jaar geleden.
De meest voorkomende ie-namen voor jongens (> 50 keer in de afgelopen eeuw, > 250 keer = vet):
- Biem
- Dies
- Fier
- Giel
- Gies
- Kien
- Kier
- Kiet
- Miel
- Mies
- Niek
- Niel
- Nies
- Pier
- Piet
- Rien
- Ries
- Sieb
- Siem
- Siep
- Sies
- Tiem
- Ties
- Viet
- Wiel
- Zier
Pittige meisjesnamen
Er zijn relatief weinig (officiële) meisjesnamen met een ie in het midden, maar degenen díe er zijn, zijn anno 2013 mateloos populair. Slechts 1 op de 200 meisjes kreeg vorig jaar een ie-naam, maar dankzij met name Fien en Pien zijn dat er al twee keer zoveel als amper tien jaar geleden. Opkomend lijken onder meer Fiep en Mies.
De meest voorkomende ie-namen voor meisjes (> 50 keer in de afgelopen eeuw, > 250 keer = vet):
- Dien
- Diet
- Fien
- Fiep
- Kiek
- Lien
- Lies
- Miek
- Mien
- Miep
- Mies
- Pien
- Riek
- Sien
- Wiep
- Wies
Bier en Wiet
Ik kwam een paar ie-namen waarmee een enkele Nederlander officieel rondloopt, maar die maar beter uit de toplijsten vandaan kunnen blijven: Bieb, Biep, Bier, Liep, Mier, Nies, Pief, Piek, Piel en Wiet.
Andere namen komen iets vaker voor, maar zijn toch nog onontdekt. Misschien aardig voor de ouder die houdt van kort & hollandsch: Fier (naast Ernst, Frank, Koen), Gies (in plaats van Giel of Gijs), Kien (als broertje van Bink), Tiem (voor sporters) of Wieb (vrolijk naast Puck of Lola).
Gaan jullie mee in de ie-trend?
Niek blijf ik mooi vinden, en mijn favoriete meester op de basisschool was Ries.
Verder laat ik de korte namen trend aan me voorbij gaan…
Fien, Niek en ruim 40 andere ie-namen http://t.co/lY0hLC09fI
Ehm…
Wiel? Kier?
Mij iets te vergezocht hoor!
Wiel bestaat in het zuiden al eeuwen.
Hoe meer korte namen ik zie, hoe meer moeite ik er mee heb.
Ze lijken zo op elkaar dat er bijna geen eigen identiteit meer aan zit, zo uitwisselbaar.
Helaas, ik ga niet mee met de korte ie-trend… Vind het gewoon niet mooi en op de een of andere manier niet ‘af’. Ik ken een meisje, geboren in 2012, zij heet Pien. Op mij komt dat over alsof het een afkorting van een langere naam is, bijvoorbeeld van Pauline, Jozefien oid. Ik hou meer van de langere, klassieke namen.. Ook bij de jongens kunnen de namen mij niet bekoren. Als ik dat toch kies, dan ga ik voor Lien (liever Liene) en Ties (liever Thijs)!
Moet Wiet uit de lijst blijven? Ik snap waarom, maar ik vind het wel een mooie naam. Het zal me niet verbazen als deze naam is gestegen sinds er een Wiet in GTST speelt..
Wiet… Vind ik dus echt helemaal niks. Misschien leuk voor broertjes of zusjes: Blow, Coke en Joint. En natuurlijk Bier…
De naam Wiet komt volgens mij van Louwies. Ik kan me herinneren dat mijn (half- ) oom die een jaar ouder was dan mij, soms met ‘Wietje” aangesproken werd. Als verkleinwoord van zijn echte naam zeg maar.
Ik zat vroeger met een Wietje in de kleuterklas, een leuk jongetje met een mooie krullebol.
Ik heb een collega Wiet, ongeveer 60 jaar.
Niet mijn ding, die korte-namen-trend. En zeker niet déze korte namen…
Voor een meisje vind ik Pien en Wies nog wel leuk. Voor een jongen Giel en Ties.
Heel herkenbaar deze trend! In onze vriendenkring 2 x Fiep en 1 x Mies. Zelf wilden wij onze dochter vernoemen naar mijn oma (Wies), maar hebben daar toch niet voor gekozen, omdat Wies in onze regio een andere betekenis heeft.
Nog aanvulling: ook een Miep op het kdv van mijn zoontje.
Tweede aanvulling: ook een Siep (=jongetje) en Siem in zijn groep. Dus duidelijk hier een ie-trend!
Ik vind het van die ouderwetse namen, voor de generatie van mijn oma. Die dan voluit wel Alberdina en Henrieke heetten, en dan Dien en Riek in het dagelijks leven.
Namen: Fien, Niek en ruim 40 andere ie-namen: Fien, Wies, Niek, Pien – mijn geboortekaartjes… http://t.co/vbViP0xR5I bij @voornamelijk
Giel, Miel, Niek, Siem, Siep en Ties vind ik wel leuke jongensnamen.
Van de meisjesnamen vind ik allees Fien, Fiep en Wies wel mooi.
Alleen*
Fiep betekent “speentje” in het Brabants. Die associatie blijf ik houden. En Miep vind ik meer een geluidje. Miepmiep, als er een autootje toetert. Joep ook trouwens, dat doet een kikker die uit je hand springt.
Anyway, ieder zn ding 🙂
‘Fiep’ ken ik vooral als werkwoord; een autistische vriend van me zegt dat hij soms aan het fiepen is. Dat zijn dan momenten dat hij ultragefocust met één ding bezig is. Dus ik heb er ook een associatie bij die niet echt bij een kindernaam past.
Haha, een kikkertje dat uit je hand springt! Wat leuk, ik zie het meteen voor me 🙂
Schijnbaar wel. We kwamen de naam Wiek tegen voor nummer 2. Afkorting van Lodewijk als ik me niet vergis. Er lopen er best een aantal van rond, toch twijfel ik….hij komt zo ‘verzonnen’ over. Siem vind ik ook wel wat trouwens.
Ik vind Siem heel leuk :D! Wiek is wel ok, vooral omdat het idd zo verzonnen klinkt
In 2012 kreeg een record aantal kinderen een korte naam met een ie. http://t.co/dg19iAHSpy
Er waren eens twee meisjes
Die heetten Fien en Pien
Maar hoe kon je nou toch zien
Wie Fien was en wie Pien?
Ik ben dol op namen met een i erin maar deze eenlettergrepige namen zijn me toch net iets te simpel.
Tekst is overigens van Dick Bruna, ik kan zelf niet zo goed rijmen 😉
Fien, Wies, Niek, Pien. In 2012 kreeg een recordaantal kinderen een korte ie-naam http://t.co/gjxUcH87Zf
In 2012 kreeg een recordaantal kinderen een korte ie-naam.
http://t.co/x8kI2QlJU5)
Onze zoon heet Pit. Zelf bedacht (met in gedachten bondige Cissy van Marxveldt-namen als Jip, Jet, Dop e.d.), maar bleek ook al eeuwen te bestaan – als vorm van Petrus. Ruim 10 jaar vóór de ‘ie’-trend gegeven, maar wel een pittige korte naam. Zelf heb ik drie doopnamen van elk 4 lettergrepen, dus op lange namen was ík wel uitgekeken. Ik snap deze trend dus ook wel, al blijf ik het raar vinden als mensen een naam kiezen die op dat moment overal voorkomt, soms zelfs in de familie of vriendenkring – zodat je erop kunt rekenen dat je kind zijn/haar hele leven ‘Puntje-puntje van die-en-die’ of ‘Puntje-puntje Achternaam’ genoemd zal worden. En ouderwets, die ‘ie’-namen? Ach, alles komt en gaat in golven: eens zullen er ook weer Chantals en zelfs Wims geboren worden (de Anouks beleven al een opleving).
RT @meertens_knaw: Fien, Wies, Niek, Pien. In 2012 kreeg een recordaantal kinderen een korte ie-naam http://t.co/gjxUcH87Zf
Ik ben niet zo van de korte voornamen, maar de voornamen van mijn eerste en mijn derde op komst hebben wel een ie erin. De ie klinkt actief en vrolijk in mijn beleving. Dat is anders met i of o namen, zoals Inge of Lonneke, dat soort namen vind ik een beetje sloom klinken.
Van de jongensnamen vind ik Niek en Ties leuk en van de meisjesnamen Lies en Miep. Bij Miep heb ik ook de associatie met Miep Gies, helpster van Anne Frank, en dat helpt de naam :).
Ik ken een Wiet, dacht eerst dat het een bijnaam was, omdat hij ook wel wiet gebruikte.
Geef je kind een makkelijke voornaam… Dan heeft hij later in ieder geval geen probleem om hem te spellen 😉 http://t.co/ESnvYaASZT
Toen ik in verwachting was van mijn kind stelde ik me voor hoe het zou klinken als andere kinderen aan de deur zouden komen vragen of — Patrick- Elsje – Maartje – Peter- Jolanda… buiten komt spelen. (de namen zijn willekeuren ) Vandaar dat ik maar geen ‘rare’ naam heb gekozen, want in de jaren ’80 was het ook mode om je kinderen een naam van een automerk te geven. Dat kun je een kind toch niet aandoen..
Hoeveel Mercedessen lopen er rond?
Mercedes was de naam van de dochter van de heer Benz, dus toen die zijn auto ontwierp, noemde hij die naar zijn dochter. Dus als je Mercedes heet, ben je niet naar een automerk genoemd. Mercedes is een naam die vooral in spaanstalige landen aan veel meisjes wordt gegeven.
De namen van verschillende auto-types zijn eerder vernoemd naar al bestaande dingen.
Trouwens er zitten best mooie namen tussen al die automerken.
Ik heb vroeger eens een nestje siamezen namen van automerken gegeven en ja daar was Mercedes ook bij samen met; Lotus, Camaro, Toyota en Ashton(Martin).
Een Oostenrijkse diplomaat genaamd Emil Jellinek werkte in Frankrijk ook als autoverkoper. Als racefanaat reed hij DMG auto’s onder het pseudoniem Mercédès, naar zijn dochter, Mercédès Jellinek. Later sloot hij contracten met DMG voor de bouw van een serie sportauto’s met motoren die officieel zijn dochters naam droegen.
Kortom, de auto’s dragen een meisjesnaam, niet andersom. Mercedes is een Spaanse naam die ‘genade’ betekent. “Het was een van de namen die gebruikt werden om de naam Maria te benaderen, toen deze uit schroom nog niet als doopnaam werd gebruikt,” aldus het Meertens Instituut.
RT @TaalSpelling: Geef je kind een makkelijke voornaam… Dan heeft hij later in ieder geval geen probleem om hem te spellen 😉 http:// …
Ik ga niet mee met deze trend!
Korte namen vind ik veelal best leuk, maar deze ie namen zijn totaal niet mijn smaak.
Ik ken een paar kleine “ie” tjes, Sies, Ties en Mies.
Wies als jongensnaam was in Brabant (Vlaanderen- Nederland) in de eerste helft van de vorige eeuw heel gebruikelijk.
RT @TaalSpelling: Geef je kind een makkelijke voornaam… Dan heeft hij later in ieder geval geen probleem om hem te spellen 😉 http:// …
RT @TaalSpelling: Geef je kind een makkelijke voornaam… Dan heeft hij later in ieder geval geen probleem om hem te spellen 😉 http:// …
Mies voor een jongen?
Niet mijn ding, uitzonderingen zijn Siem en Ties. Al zie ik liever Thijs.
Ik ben zelf ook geen fan. Vind het wel grappig om te zien dat deze namen nu ook in Nederland zo populair zijn. Ik woon in Vlaanderen en hier kom ik veel twintigers en dertigers tegen die Fien, Lien, Lies, Sien en Stien heten, en anno 2013 zijn deze namen ook hier onverminderd populair, vooral Fien. Hier beperkt de trend zich wel tot de meisjes.
geen fan, klinkt mij allemaal te p “ie” perig
Ook geen fan, hoewel ik een zwak heb voor Siem. Ik wilde onze 2e graag Simon noemen, wat we dan konden afkorten tot Siem. Maar manlief kon zich er niet in vinden. Man vind Niek dan wel weer leuk, maar dan vind ik weer nieks 🙂
Niek & Siem… Waar doet me dat toch aan denken? 🙂
Ik heet Eliathe (eeliejaatu) Niet te overdreven uitspreken.
Veel mensen zeggen het verkeerd maar ik vindt het echt een hele mooie naam. Ook een naam met de ‘ie’. Al schijf je alleen de ‘i’.
Ik heet zelf Mies en ik ben heel trots op mijn naam.
Het is een leuke naam die niet te lang is.
Iedereen kent mijn naam snel en is voor iedereen makkelijk uit te spreken.
Ik krijg regelmatig ook te horen van anderen dat ze mijn naam heel mooi vinden.
Ik vind zelf ook korte namen het mooiste dat is dan niet altijd met een ‘ie’ in het midden. maar algemeen korte namen zijn het leukste maar dat is eigen keus natuurlijk.
Fien en Pien: geweldg leuke meisjesnamen.
Ties en Wies: top jongens namen
Zooooooveel beter dan de afgezaagde top 20 namen
En heel Hollands. Ook heel leuk,
Zo’n internationale naam vind ik suf
Blijkbaar doen wij onbewust met een trend mee. Wij hebben twee jongens met de krachige ie namen: Tiem (2010) en Sieb (2012). En moeders heet Wies…
en nu komt er nog een kindje bij… Dus de vraag is of we onze eigen trend zullen voortzetten.
Wie weet…
En wat is de derde naam geworden bij Tiem en Sieb?
Mijn zoontje heet ook Tiem en dochter Wiep. Nu ook een derde op komst..