Inmiddels hebben zo’n 9 miljoen mensen, clubs, scholen en bedrijven een account bij Hyves en dat is natuurlijk een geweldige bron van voornameninformatie.
Hyver Nine zocht eens uit welke roepnamen in de verschillende geboortedecennia het populairst waren. En zeg zelf, elke lezer heeft een vader/oom/buurman die Jan heet en heeft in de klas gezeten met een Linda of Lisa.
Er zijn wel betrouwbaarder lijsten beschikbaar als het gaat om de eerste officiele voornaam, maar op Hyves gebruiken de meeste mensen liever hun roepnaam. En dat zijn de voornamen die je om je heen hoort, niet de Johannessen en Maria’s uit de officiele lijsten.
Ik vermoed dat geen enkele naam uit de 1950 lijst ook maar in de buurt van de officiele top 10 komt. Jan, Hans en John heten namelijk in hun paspoort Johannes, Peter is Pieter, Henk is Hendrik en Rob is ooit Robert genoemd. Ria is Maria, Joke en Anneke heten stiekem Johanna.
Grappig ook dat dé jongensnaam van de jaren negentig, Thomas, in geen van de lijsten voorkomt. Zou dat komen omdat de gemiddelde Thomas in het dagelijks leven Tom genoemd wordt? Of omdat hij wel betere dingen te doen heeft dan krabbels achter te laten bij ‘Sanne’?
1950
1. Jan
2. Hans
3. Peter
4. Henk
5. Ria
6. Joke
7. Rob
8. John
9. Anneke
10. Wim
1960
1. Peter
2. Monique
3. Jan
4. Jolanda
5. Petra
6. Hans
7. Karin
8. John
9. Anita
10. Rob
1970
1. Sandra
2. Jeroen
3. Monique
4. Peter
5. Esther
6. Patrick
7. Marco
8. Bianca
9. Dennis
10. Marcel
1980
1. Linda
2. Kim
3. Jeroen
4. Mark
5. Dennis
6. Peter
7. Martijn
8. Laura
9. Jan
10. Wendy
1990
1. Lisa
2. Kevin
3. Laura
4. Tim
5. Robin
6. Sanne
7. Kim
8. Nick
9. Tom
10. Jeroen
2000
1. Sanne
2. Max
3. Daan
4. Sam
5. Lisa
6. Robin
7. Fleur
8. Tim
9. Demi
10. Romy
Hoe zit het met jouw naam, in jouw decennium? Er zijn niet zo heel van Emma’s geboren tussen 1970 en 1980, maar dat is meer ‘vermoeden’ dan ‘weten’. Via de onmogelijk slechte zoekfunctie van Hyves kom ik niet aan exacte aantallen in elk geval.
Cisly, Nancy en Judith, bedankt voor de tip!
Ja klopt wel, bij mij. Dat zijn inderdaad wel de namen, die ik bij leeftijdsgenoten tegenkom. Ik neem tenminste aan dat het beginjaar van het decennium is weergegeven.
Wat een leuk lijstje!
Herken veel namen van leeftijdsgenoten, jaren 80. Mijn naam komt meer voor in de jaren ’60, dus leeftijdsgenootjes met mijn naam zie ik dan ook vrijwel nooit. Op Hyves vind ik er een handjevol van mijn leeftijd.
Ik ben te vroeg geboren :),
maar ik ken al jaren tientallen Linda’s. Ouder en jonger.
Mijn man (1972) en ik (1971) staan nummer één en twee van de jaren ’70! Altijd al gevonden dat we geen-originele-maar-ook-niets-mis-mee-namen hebben. Marco en Marcel komen het meest voor in onze omgeving.
Weinig verrassend is mijn naam de nummer een van de jaren 80, hoewel ik gek genoeg mijn naam nooit hoefde te delen met klasgenootjes etc. Hoewel ik er wel meerdere ken die net iets ouder of iets jonger zijn. Verder weinig verrassends eigenlijk, alleen lichtelijk verbaasd dat Demi en Romy zo populair zijn voor de jaren 2000, vind Romy eigenlijk meer jaren 90.
Ik neem aan dat de meeste Hyvers uit de jaren 2000 uit het begin van dat decennium zijn, wat ook wel zo z’n invloed heeft op dit lijstje…
Mijn eigen naam komt, denk ik, meer voor in vooroorlogse lijstjes. En van die leeftijdscategorie zal maar een heel klein deel op Hyves zitten.
Wat betreft het lijstje tussen 1970 – 1980, daar heb ik allemaal bij in de klas gezeten 🙂
Grappig. Uit de lijst van de jaren 70 (waar ik ook uit stam) ken ik ze inderdaad allemaal, van sommigen (Patrick, Peter en Sandra) bijv wel 3 of meer…
Mijn eigen naam hoor ik veel bij leeftijdsgenoten vd jaren ’70, gek genoeg sta ik er niet bij. Mijn zus (ook ’70 met Monique wel). Toch ken ik wel zo’n 6 andere die Joyce heten. En heb ook altijd ben een andere Joyce in de klas gezeten. Moet zeggen dat ik geen Esthers van mijn leeftijd ken, die lijken juist geboren of in de jaren ’60 of juist in de jaren ’90,