De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) publiceert in haar maandblad Burgerzaken & Recht zo nu en dan interessante verhalen van ambtenaren die aan hun balie verse vaders treffen die de naam van hun spruit duidelijk proberen te maken. Oud-collega Gerrit Bloothooft schrijft een serie artikelen over ditzelfde onderwerp in het tijdschrift, getiteld Opmerkelijke voornamen in de GBA.
Hij heeft daartoe toegang tot de onuitputtelijke bron die de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) heet. In dit register staat iedereen die de Nederlandse nationaliteit draagt en die leefde na 1994. Kortom: miljoenen voornamen!
In het eerste artikel Grenzen aan de vorm? beschrijft Bloothooft een serie wonderlijke namen waarin leestekens voorkomen en de regels die er voor het gebruik van dat soort tekens bestaan.
Namen als Bo-d Duncan, Lou’Lou’, Ol’ ga, Nikki_J, Tim J. en E;isa zijn bijvoorbeeld toegestaan, aangezien het ‘in het Koninkrijk gebruikelijke lettertekens’ betreffen. Het ziet er in mijn ogen meer uit alsof er bij de inschrijving een foutje is gemaakt.
Voornamen met nummers erin mogen daarentegen officieel niet. Dat is de regel in vrijwel ieder land ter wereld, getuige de aangehaalde commotie rond de naamgeving van het jongetje 4Real, dat uiteindelijk Superman werd genoemd. Toch zijn er twee Nederlanders met cijfers op hun geboortebewijs: Xavier Dominique Jérôme 17 Mai en Celèste Elise Eugenie 26 Avril.
Andere juweeltjes in de serie “Mag dat?”: Camille CéZanne, EziNne April, KKendra, Dylan Le mans, Chaldrik Marlon jr Quidon, Lisanty Teresita del niño Jesús Virgen, Finn de Vere, Gua de Lupe, Leah Helena Adriana Lakshmi Leo’sdochter, Jan Huygen Lamoraal Maria de los Remedios, Amber L’eau, Christ Roi de Gloire, Grace a Dieu.
Mijn absolute favorieten: Charlotte Pomme-d’ Or Marie en D’lasandro Luigino (het lijken wel Knorr Wereldgerechten), Bondjol-S Baydr-al-Fay Muhammed Jhompo-A-Loktoe Kolokoe-Jiji (zoals Bloothooft zegt: Het leest als poëzie) en J’adore Archinella.
Een eervolle vermelding in deze week van de Prins/Prinz gaat naar Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick Dicky. Jammer dat het niet Dicky Dick is 🙂
Overigens… wist je dat de langste voornaam in Nederland uit maar liefst 22 namen bestaat? Een man met een grote familie, lijkt me: Jhesu Immacolato Cuore di Maria Johannes Bernardus Carolus Magnus Augustus Aegidius Jacobus Exuperius Hermes Marcus Nicola Eric Etienne Genevieve Mars Castor Casimir.
“… maar we noemen hem Piet!”