In 1972 zong Rocco Granata met charmant accent over “kleine Jessie-Jessie-Jessie-Jessie-Jessica”. Ouders noemden hun dochters in dat jaar massaal Jessica.
De Italiaans-Belgische zanger (1938) is vooral bekend van zijn fantastisch fonetisch mee te brabbelen Marina (1959) – een liedje dat ook al zorgde voor een uitschieter in de populariteit van een meisjesnaam.
Jessica is eveneens hopeloos romantisch:
“Met haar bloemen staat zij op het plein
Geen boeketje kan mooier zijn
Alle jongens kennen haar naam
De mooiste roos van het bloemenkraam”
Jessica
Een goede tien jaar later importeerde Nederland de ene Amerikaanse naam na de andere en werd een nog groter aantal meisjes Jessica genoemd.
Vanaf dat moment waren namen met een dubbele ss, eindigend op een -a twintig jaar lang in de mode.
Nederland volgde daarmee de al iets eerder in Amerika begonnen trend. Jessica en Melissa waren daar in de jaren tachtig en negentig dé meisjesnamen, zoals Laura Wattenberg laat zien in haar artikel The Ssound of a Decade?
Vanessa
De eerste naam die na Jessica in de smaak viel, was Vanessa. Het was dankzij de Oscarwinnende actrice Vanessa Redgrave een populaire naam in de jaren zeventig, tot aan het begin jaren tachtig. In 1981 werden 381 meisjes Vanessa genoemd.
Daarna was het snel uit met de pret. Een rondborstige Conny Breukhoven zong zichzelf in 1982 de hitparades in met – inmiddels – klassiekers als Upside Down en Dynamite. Ouders wilden wel meezingen, maar hun verse babydochters niet ‘vernoemen’ naar deze Vanessa.
De jaren negentig en nul
Halverwege de jaren negentig bereikten de lange ss*a namen – met uitzondering van Vanessa dus – hun hoogtepunt. Er zijn in Nederland zo’n 15.000 Jessica‘s, Melissa’s en Tessa‘s, ruim 5.000 Larissa‘s, bijna 3.000 Marissa’s en bijna 1.250 Cassandra‘s.
Deze eeuw zagen we een paar nieuwe namen in deze categorie – Alyssa, Anissa, Charissa en Youssra – maar zo populair als Jessica en Melissa zullen ze nooit meer worden.
Helemaal uit de mode
Er zijn natuurlijk nog een heel stel andere namen in deze reeks. Ouderwetse, zoals Esselina, Geessiena/Geessina, Hesselina, Klaassiena/Klaassina, Wesselina. En juist (voor Nederland althans) moderne, zoals Alessandra, Caressa, Clarissa, Elissa, Hadassa, Maroussia. Of recente Arabische import: Assia, Maissa, Nassira, Ouassima, Raïssa, Romaissa.
Anno 2013 zijn dit soort vrouwelijke, lange namen helemaal uit de mode. Enkel Alyssa, Jessica, Melissa en Tessa krijgen er nog minstens 50 naamgenootjes per jaar bij, de rest is in de vergetelheid geraakt.
Heb ook zo’n ss- a naam 😉
Tessa hoort voor mijn gevoel niet thuis in dit rijtje. De meeste namen hier zijn uitgesproken volks (zoals wel vaker met meisjesnamen op -a), maar Tessa vind ik meer iets voor de middenklasse (net als Lisa en Laura – zou het aan de lengte liggen?).
Verder is ‘Jessica’ een klein guilty pleasure van me – ik kan die naam best goed hebben. Dat komt deels door iemand die ik gekend heb, maar zeker ook doordat Shakespeare zelf die naam heeft verzonnen (in The Merchant of Venice).
Ik ben een Assia haha. Grappig om mijn naam ertussen te zien staan, zo vaak hoor je ´m niet.
Els Beswerda liked this on Facebook.
Rocco zelf had ook wel een interessante naam
Jessica en Tessa vind ik van een iets andere orde dan Vanessa en Melissa. Maar desalniettemin allemaal ernstige vergane glorie…
Tessa vind ik prachtig. De andere namen zijn naar mijn mening net té.
Mijn naam is Tessa en daar ben ik trots op
Hadassa vind ik mooi! Voor de rest zit er voor mij niet veel bij!
Anna Nifterick Post liked this on Facebook.
Hier een Jessica uit geboorte jaar 1973!
Nooit geweten van dit liedje..
Daar ben ik dus niet naar vernoemd in ieder geval.
Waarschijnlijk werden jouw ouders geïnspireerd door andere ouders die hun dochter wél naar de Rocco-Jessica vernoemd hadden 🙂
Ik vind Larissa leuk voor een ander, maar verder zijn ss-a namen niet echt iets voor mij.
Ik vind alleen Jessica mooi. Melissa, Vanessa en Tessa vind ik redelijk ordinair.
Dat heb ik met al deze namen, ordinair. Enige uitzondering is Tessa, alhoewel dat mijn keus ook nooit zal zijn.
Jessica kan ook prima trouwens, die vind ik net alsTessa ook niet in het rijtje passen.
Leuk om mijn naam er eens tussen te zien staan. Al ben ik van ’85, ik hoorde toen ik 14-15 was idd héél veel meisjes van 3-6 jaar met mijn naam. Die piek klopt dus goed.
Overigens zijn mijn ouders creatief geweest: ik ben vernoemd naar 2 oma’s (petronal-la en Rosina). Larissa is daar makkelijk uit te halen vind ik. Beter dan de pas geboren Jan-Willem we-noemen-hem-Alejandro. :(.
Hier dus een echte Jessica, maar dan van 1970. Mijn ouders waren de trend voor! Zij hadden de naam al een paar jaar voordat ik werd geboren in gedachten 🙂 Mijn ouders hadden het singletje van Rocco Granata ook, en ik had er een ontzettende hekel aan. Iedereen zong het voor mij, en dacht dat ze vreselijk grappig waren… Over dat er toen veel Jessica’s waren: ik moest op mijn 4e mijn naam spellen omdat niemand er ooit van had gehoord, en kwam de eerste andere Jessica pas op mijn twaalfde tegen. Misschien stom toeval?
Vrienden van mijn ouders vonden Jessica ook mooi, en toen een half jaar na mij hun dochter werd geboren vonden ze twee Jessica’s in de vriendenkring toch wat veel. Hun dochter heet Jiska, de oer-vorm van Jessica, en zij is nog steeds een van mijn beste vriendinnen.
Jiska/Jessica komt trouwens uit de Bijbel, Genesis 11:29, en zij is een nichtje van Abraham.
Ik heet ook Jessica pas ook wel toevallig haha!!!
Hadassa is echt een heeeeeeel andere soort naam, Hadassa is een Hebreewse naam voor Esther, wat Mirtestruik betekent.
Raissa is Russisch, niet Arabisch bij mijn weten!
Onder andere de vrouw van Gorbatsjow heette Raissa.