De gangbare theorie is dat er steeds meer jongensnamen zijn die ook aan meisjes worden gegeven, maar dat blijkt (in Amerika) niet het geval te zijn.
Baby Names Garden, een zuster-voornamenblog waar ik altijd inspiratie op kan doen, heeft een overzicht gemaakt van de meest gangbare uniseksnamen in de Verenigde Staten.
Volgens de auteurs is het aantal uniseksnamen tussen 1995 en 2005 aanzienlijk afgenomen.
Dat betekent dat er in 1995 meer voornamen waren die in zowel de meisjes- als de jongens top 1.000 voorkwamen.
Er werd niet alleen gekeken naar de absolute aantallen. Een naam als Ryan zou dan door zijn grote populariteit onder jongens ook “de populairste uniseksnaam” zijn, terwijl de naam onder meisjes veel minder vaak voorkomt.
Een populaire uniseksnaam moet onder beide seksen “frequent” voorkomen, is hun gedefinieerde voorwaarde, waarvan ik denk dat dat inderdaad een beter beeld geeft.
Volgens de laatste gegevens waren Jordan, Alexis en Angel in 2005 de populairste uniseksnamen in Amerika.
Alle drie de namen staan voor beide seksen hoog genoteerd, alhoewel Alexis vooral onder meisjes populair is en Angel bij de jongens.
Ook Riley, Peyton, Taylor, Cameron, Jayden, Avery en Jaden doen het goed voor alle soorten pasgeborenen.
Alle genoemde namen stonden ook in 1995 al in de top 1.000, met uitzondering van nieuwkomen Ja(y)den.
Dat betekent dat jongensouders niet worden afgeschrikt als een naam op een gegeven ook aan meisjes wordt gegeven, in tegenstelling tot de gangbare gedachte dat bepaalde jongensnamen daardoor “uitsterven”.
Sterker nog: verscheidene namen die in 1995 nog bij beide seksen te vinden waren, zoals Alex, Adrian, Blake en Carson, waren dat in 2005 niet meer. Ze waren (weer) exclusief voor jongens geworden.
Overigens waren er wel een paar namen die het van de jongens hebben gewonnen: Dana, Erin, Leslie en Madison zijn nu bijna exclusief vrouwelijk.
In Nederland is ook een aardige lijst namen te vinden die aan zowel jongens als meisjes worden gegeven.
Dit zijn de populairste 15:
Geen enkele van deze namen is inderdaad uit de jongenslijsten verdwenen, door de jaren heen.
In mijn beleving is dat wel gebeurd met namen als Kim en Sanne, waarvan ik toch echt wel wat mannelijke leeftijdsgenoten ken. Iemand wat beter onderbouwde gedachten hierover?