Koninklijke namen in 2011 (deel 2)

Prinsessen Mabel en Laurentien
Prinsessen Mabel en Laurentien (foto: http://www.oranjewereld-web-log.nl)

Iedereen kent Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters, maar niemand wil hun naam dragen, zo concludeerden we gisteren. Hebben zijn broers meer succes?

Friso

Friso was een unieke naam bij de geboorte van prins Johan Friso Bernhard Christiaan David in 1968, die in de tien jaar daarop prompt enkele honderden naamgenoten mocht begroeten. De belangstelling voor Friso nam na een dipje in de jaren tachtig vanaf circa 1990 weer toe.

In de aanloop van zijn verloving met Mabel Martine Wisse Smit, in 2003, was hij veelvuldig in het nieuws, wat tot een record van 54 Friso’s in 2002 leidde. Zijn echtgenote Mabel zorgde er eigenhandig voor dat 57 meisjes in 2003 deze tot dan toe betrekkelijk obscure naam kregen.

Populariteit voornaam Mabel
Populariteit voornaam Mabel (bron: Meertens Instituut)

Hun eerste dochter, Emma Luana Ninette Sophie (2005), heeft ook wat invloed. Haar roepnaam naam Luana kwam tot haar geboorte nauwelijks voor in Nederland; nadien werden enkele tientallen meisjes per jaar zo genoemd.

Haar zusje Joanna Zaria Nicoline Milou (2006) wordt in het dagelijks leven Zaria genoemd, een naam die in het geheel geen navolging heeft gekregen.

Constantijn

Constantijn Christof Frederik Aschwin werd in 1969 geboren als jongste zoon van Beatrix en Claus. Zijn naam kreeg nadien een lichte opleving, maar meer dan 30 naamgenoten per jaar zijn het nooit geworden.

Zijn vrouw Petra Laurentien Brinkhorst laat zich Laurentien noemen, maar dat maakt voor de populariteit van haar namen niets uit. Petra werd geboren op het hoogtepunt van de Petra-Piek, in 1966, toen ruim 1 procent van de meisjes zo werd genoemd (en nog eens 1,5 procent Petronella). Het ging vanaf die tijd alleen maar bergafwaarts. Laurentien is altijd – zowel als eerste als als tweede naam – zeldzaam gebleven.

Populariteit voornamen Petra en Petronella
Populariteit voornamen Petra en Petronella (bron: Meertens Instituut)

Constantijn en Laurentien hebben drie kinderen: Eloise Sophie Beatrix Laurence (2002), Claus-Casimir Bernhard Marius Max (2004) en Leonore Marie Irene Enrica (2006).

Met name Eloise is een succesnummer(tje) gebleken. Deze slimme combinatie van twee superpopulaire namen (Elise en Lois) werd al snel opgepikt door aanstaande ouders. Tot 2002 kregen één tot zes meisjes per jaar deze naam, maar na Eloise’s geboorte liep dat op tot 33 meisjes in 2007.

Het aantal meisjes dat Leonore (of Leonoor) werd genoemd, verdubbelde van circa 10 tot 15 per jaar naar zo’n 30 in 2009. Bijna niemand anders noemde zijn zoon Claus-Casimir. En dat is misschien maar beter ook.

Koningin Beatrix en haar kleinkinderen in februari 2011 in Lech
Koningin Beatrix en haar kleinkinderen in februari 2011 in Lech (foto: Peter Smulders)

De nichtjes

Als je het voorkomen van de (roep)namen van alle kleindochters van koningin Beatrix bij elkaar optelt, kun je concluderen dat er wel enige invloed is geweest. De zeven meisjes werden tussen 2002 en 2007 geboren en dragen (toevallig?) allemaal een betrekkelijk zeldzame voornaam, waardoor veranderingen in populariteit meteen zichtbaar zijn.

Populariteit roepnamen kleindochters van koningin Beatrix
Populariteit roepnamen kleindochters van koningin Beatrix: Eloise, Amalia, Luana, Alexia, Leonore, Zaria en Ariane (bron: Meertens Instituut)

 

20 antwoorden op “Koninklijke namen in 2011 (deel 2)”

  1. Ik hou wel van die koninklijke namen. Vaak ergens in de historie gevonden.
    Alleen Luana en Zaria vind ik vreselijk en vreselijk ordinair. Ze hadden de meisjes beter bij hun eerste naam kunnen noemen: Emma en Joanna.

    Mijn favorieten: Alexia en Leonore. En stiekem een zwak voor Claus-Casimir. Want zo’n naam kan best als je van de koningin afstamt!

  2. Ik vind Leonore erg mooi en die naam staat ook op het lijstje.

  3. Luana en Zaria klinken mij ook wat goedkoop (en gekunsteld) in de oren..
    Mijn absolute favoriet is Alexia. Prachtige naam vind ik dat.
    Maar juist omdat een van de prinsessen zo heet, zou de naam daarom juist afvallen als mogelijke optie.

    ‘Alexia, vernoemt naar de prinses zeker.’

  4. Ook geen Luana en Zaria voor mij! Ik vind Eloise de leukste naam die hier tussen staat… Maar nog leuker vind ik de namen van de 2 dochters van Floris en Aimee: Magali en Eliane! En bij de jongens ga ik voor de namen Samuel en Benjamin (de 2 zoontjes van Bernhard en Annette; zij hebben ook nog dochter Isabella).

  5. Brr Zaria en Luana, vreselijk.
    Toppers hier zijn Amalia en Leonore, maar ook veel van de andere gebruikte klassiekers vind ik mooi.

  6. Ik vind Luana en Zaria niet lelijk, maar ik zou ze zelf nooit uitkiezen. Ik zou i.p.v. Zaria eerder voor Maria of Daria kiezen; met een ‘z’ vind ik het op de een of andere manier gelijk minder mooi. Ik vind de derde naam van Luana, Ninette, wel heel erg leuk!
    Eloise vind ik op zich wel leuk, maar ook niet echt super, net als de rest van haar namen. Claus-Casimir is eigenlijk alleen leuk voor een kind uit het koningshuis; sowieso hou ik niet van namen met een streepje (ik vraag me btw af hoe ze hem in het dagelijks leven noemen; Claus-Casimir is niet echt een handige roepnaam). Ik vind zijn derde naam, Marius, trouwens heel erg leuk!
    Leonore vind ik niet zo.. Ook niet echt heel erg lelijk, maar het doet me gewoon niet heel erg veel. Ik heb wel een vreselijke zwak voor Marie; dat is echt een grote kanshebber voor als ik ooit een meisje krijg.

    1. Als ’t jonkie later gaat studeren, wordt het vast CC 🙂

  7. Ik begreep dat de oudste dochter van Constantijn haar broertje eerst Clausimir noemde en dat iedereen dat eerst overgenomen heeft. Hij schijnt nu gewoon Claus te zijn.
    Verder vind ik de namen niet mooi, alleen Leonoor vind ik nog wel wat. Luana en Zaria vind ik echt vreselijk ordinaire namen.

  8. Zelf ben ik al jaren fan van de naam Friso. Ons zoontje hebben we dus ook zo genoemd. 😉

    Bij de meisjesnamen zitten er ook juweeltjes tussen zoals Eloise, Leonore en Alexia!

  9. Luana vind ik prachtig, maar dus niet voor Hollandse blond haar en blauwe ogen kindjes, ik ken een Luana met Portugese roots (en dus een tintje en donkere krullen) daar past die naam dan weer wel prima bij. Zaria idem dito, mooi voor een Oosterse dame, maar niet voor een oerhollands kindje. Ik ben liefhebber van Leonore en Casismir, die zouden bij mij de keuring nog wel overleven.

  10. De keuzes van Friso en Mabel begrijp ik werkelijk niet. Vanwege je afkomst (in ieder geval die van Friso) kun je kiezen uit een heel reservoir aan “over the top” adellijke namen. En wat doe je? Je kiest voor het ordinaire Luana/Zaria, het uitgekauwde Emma en Sophie en het gedateerde Joanna/Nicoline/Ninette/Milou…

  11. Ik vind Mabel een heel erg mooie naam. Eloïse vind ik niet mis, maar ik hoor dan liever Elise en Loïs als aparte namen.

  12. Ik kan de smaak van Bernhard en Annette wel waarderen: Samuel, Isabella en Benjamin: 3 juweeltjes van namen! We hebben onze dochter Aimée genoemd, blijf dat ook een prachtige naam vinden en laat er nu ook een prinses zo heten 😉

    1. En dan uitgeproken op zn Frans?
      Of Nederlands.
      Persoonlijk vind ik de Franse variant mooier!

  13. Friso en Eloise vind ik wel mooi, al zou ik mijn kind zelf niet gauw zo noemen. De rest doet me niet zoveel. Niet echt mooi, niet echt lelijk.

    Er zijn overigens nog al wat prinsesjes op het moment die Leonore (of varianten daarop) heten: die van Constantijn, maar ook in Belgie en Spanje! Koninklijke modenaam blijkbaar…

  14. Niemand zegt wat over Ariane valt me op!
    Ik vond het fantastisch dat de derde dochter van Willem Alexander zo bleek te heten, toen het bekend werd, werd ik plat gebeld die dag! En ze is ook maar twee dagen na mij jarig, met precies 30 jaar verschil.
    Alleen spreken zij het veel chiquer uit: ze slikken de E in waardoor het meer Frans klinkt.
    Heel leuk is dat tot haar geboorte in 2007 in de afgelopen 25 jaar ervoor de naam minder dan 1000 keer gegeven was, dus ik was al vrij uniek, haha!
    Je kon toen na haar geboorte op vertoon van je legitimatiebewijs een paar schoenen gratis uitzoeken bij Van Haren, zij hebben een lijn met die naam.
    Er is overigens ook een Ariane-raket, wat ik natuurlijk ook heel stoer vind!

    Trots op mijn naam!

  15. Vind maar een naam hiertussen echt mooi en dan verbaster ik hem ook nog liever: leonore word eleonora! Dan vind ik het super mooi, heb toch iets met zulke namen: ik vind victoria ook heel mooi. En de oud-Engelse variant op mijn eigen naam ook heel mooi: felicity. Vind jongens namen toch echt wat gemakkelijker dan meisjes!!

    1. begrijp je teleurstelling, helaas :).Maar je argumentatie ten aanzien van Locomotive Breath dan weer niet. In de loop der jaren hebben meer "gouwe ouwe" nummers van Tull een ander jasje gekregen. Bij Loco was het deze keer een heel lang outro ipv. het traditionele langere intro. De bewerkte versie van wel eens gehoord? Fantastisch! Maar als je de oude rif verwacht kom je bedrogen uit…Hoe dan ook: bedankt voor je reactie!

Reacties zijn gesloten.