Voor kerst kregen we een boek over het honderdjarig bestaan van Manhattan: New York Nieuw-Amsterdam. Een van de eerste verpachters van het gebied was de Nederlander Kiliaen van Rensselaer (1585-1643).
Het was voor het eerst dat ik deze naam aantrof bij een volwassene. Heineken introduceerde namelijk in 1993 Kylian, een zoet bier dat inspeelde op de Ierlandliefde die toen heerste. Ierse pubs, Ierse bands: allemaal typisch jaren ’90.
De marketingafdeling kon niet weten dat hun biernaam zo’n impact zou hebben: tussen 1994 en 2003 werden bij elkaar ruim 800 jongens geboren die Kylian (50 procent), Kilian (30 procent), Killian (15 procent), Kyllian (4 procent) of Cillian (1 procent) heten. Ter vergelijking: tussen 1984 en 1993 waren dat er maar 200. En de decennia daarvoor zo goed als nul.
Die eerste 200 kinderen zijn van voor het Kylianbier, maar hebben misschien ouders die veel van ballet houden? De Tsjechische choreograaf Jiří Kylián werkt vanaf eind jaren zeventig in Nederland en kan daarmee de inspiratie geweest zijn.
De jongensnaam Kylian is inmiddels over zijn hoogtepunt heen: met zo’n 35 geboortes per jaar zijn we terug op het niveau van 1990.
Die eerste beroemde Kylian in de Nederlandse geschiedenis is van geen enkele betekenis in de namenstatistieken. Kiliaan, Kylion en Kyliaen bestaan allemaal en er zijn zelfs een paar in 1995 geboren meisjes die zichzelf Kylian noemen, maar niemand heet meer Kiliaen.
Het is niet helemaal helder wat de betekenis is van de van oorsprong Keltische naam Cillian, maar wel dat de vormen Kiel en Kilianus in Nederland heel oude namen zijn. En Kilaen dus ook, zelfs al is iedereen die voorouder inmiddels vergeten.
Nu ik weet dat de naam een ‘echte’ historie heeft in Nederland en dus niet alleen een modenaam is, vind ik hem meteen een stuk leuker. Jammer alleen dat ik altijd kill kill kill lees, maar dat zit misschien alleen in mijn hoofd?
Ik ken iemand met een zoontje Ilian, ben je meteen van de kill associatie af…
Ik ken de naam uit de boeken van Floortje Bellefleur; een onderwijzer van haar heette meneer Killian (of Kilian).
Ik heb geen last van de kill associatie want ik spreek alle varianten uit als Kiel -(ie)-jan.
Ik vind het geen mooie naam, ik vind hem behoorlijk ordinair.
Kylian was echt ons favoriete biertje. En ja Kylian heeft hier ook echt serieus op ons lijstje voor een eventuele zoon gestaan. Ik vind het nog steeds een leuke naam!
Ik lees juist Kylie-Ann. En ik weet wel dat het echt een jongensnaam is, maar toch zou ik hem dus niet jongensachtig genoeg vinden om kans te maken…
Mijn favoriete naam is het niet. Ik ken ook een jongetje Kylan. Weet niet of dat nou mooier of minder mooi is 😉
@ noexa: Ik ben wel benieuwd hoe je dat uitspreekt [Kijlan] of [Killan].
Je spreekt het uit als Kielan.
Misschien heeft de opkomst van Kilian wel te maken met de hoofdpersoon uit een boek van Thea Beckman; het boek kwam uit in 1985 – de tijd klopt wel zo ongeveer 🙂
Ja! Wat een goede link leg je Femke! Natuurlijk, de Thule-serie, hoe kon ik die vergeten? Over Het Helse Paradijs (1987): “Hoofdpersoon is de jonge taalgeleerde Kilian Werfel, die zich ondanks trouw aan zijn vaderland steeds meer thuis gaat voelen in zijn nieuwe moederland.”
Gillian op deze manier geschreven ook wel eens gehoord
Gilliam heet onze jongste zoon.
@ Linda: Gillian is, voor zover ik hem ken, een hele andere naam dan Kylian.
Ik ben op zoek naar de herkomst en betekenis van de naam Loethe. Ik geloof dat het een friese naam is. Kan iemand mij helpen?
ja dat kan op een speciale website moet je op google kylian de betekenis in tikken dan heb je de betekenis van kylian maar dan kan je op die site jouw naam oook invullen
mijn zoon heet ook kylian, we hebben ook een bier glas met zijn naam erop alleen helaas de fles niet
Wij deelden de fles uit (met een blauwe strik om de hals) aan de kraamvisite na de geboorte van onze zoon Kylian, in 1996.