Meedenken Over Straatnamen

Dit gaat niet echt over voornamen, maar wel over een ander stokpaardje: straatnamen.

Al eerder uitte ik mijn ergernis over idiote straatnamen in de nieuwe Vinexwijken, zoals “De Hoon”. Geen De Hoonstraat of voor mijn part De Hoonpad, nee, “De Hoon”.

In de gemeente waar ik werk hebben ze er ook een handje van, daar worden alle straatnaamtrends slaafs gevolgd. Voor de oorlog heetten alle straten in Nederland naar het koninklijk huis (Prins Hendriklaan, Emmalaan), naar hun functie (Hoofdweg, Marktplein) of hun verschijningsvorm of geschiedenis (Modderpad, Nieuweweg). Herkenbaar en redelijk praktisch, zo ook in Hoofddorp, Haarlemmermeer.

De eerste nieuwe wijk die na de oorlog werd gebouwd heette toen nog een “uitlegwijk”: Graan voor Visch. Het was toen ontzettend hip om voor de hele wijk slechts één straatnaam te gebruiken en verder alleen nummers. Dat zou handiger zijn met zoeken.

Persoonlijk denk ik dat de term ‘dyscalculie‘ hier moet zijn uitgevonden. Iedere keer dat ik daar kom word ik gek van de bordjes die verwijzen naar ‘Graan voor Visch 14234-15126’ en ‘Graan voor Visch 12325-13895’.

Enkele jaren later kwamen de “groeikernwijken’. Die werden in Hoofddorp ook allemaal gethematiseerd, maar dan op een praktische manier. Alle straatnamen binnen een wijk kregen dezelfde ‘uitgang’.

De wijk Overbos kent bijvoorbeeld de straatnamen Muiderbos, Liesbos en Mastbos. In de wijk Bornholm vind je Stoholm, Musholm en Lovenholm. In de recentere wijk Toolenburg is die gewoonte (deels) doorgezet: Vinkenburg, Lemenburg en Hamelenburg.

Maar nu de jongste wijken in Hoofddorp! De Vinex heet hier ‘Floriande’. De gedachte is geweldig: de hele wijk bestaat uit een aantal eilanden met ieder hun eigen identiteit. In plaats van datgene te doen wat misschien saai is, maar wél handig, vertrouwd en herkenbaar, namelijk de namen van eilanden te geven, is ook hier de laatste straatnaamtrend geland.

Geen straten, pleinen, parken en hofjes meer, maar gewoon, eh… niets. De eerste zes eilanden hebben de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden als rode draad, de laatste zes de Wadden.

Voor de minder topografisch onderlegden op dit log: straten hebben namen als Banjaard, Westerschelde, Vliehors, Het Rif, Kobbeduinen, Brandaris… Er zijn maar twee straten die ook echt een straatnaam hebben, en daar wonen geen mensen. Het zijn de wegen die de eilanden aan elkaar rijgen: de Deltaweg en de, jawel, Waddenweg.

Wat zeg je dan eigenlijk tegen de pizzakoerier andere moeders op het schoolplein? Ik woon in de Oosterschelde? Aan de Oosterschelde? Mmm…


Basisschool Het Braambos in Floriande (zonder moeders), de hijskranen zie je nog op de achtergrond!

Het is trouwens echt niet vervelend hoor, werken voor een gemeente waar zoveel wordt gebouwd! Ten eerste worden er iedere week tientallen kinderen geboren (zie Voornamelijk.nl voor de populairste namen) en daarnaast moeten al die Lisa’s en Jesses ergens wonen.

Zo wordt in een andere Haarlemmermeerse plaats – Nieuw-Vennep – binnenkort een nieuw plein met twee straten gebouwd, midden in het (deels vooroorlogse) dorpshart. En iedereen in de gemeente mag meedenken over de namen in De Nieuwe Kom.

Wedden dat de uitkomst een A-plein, een B-straat en C-straat wordt?

2 antwoorden op “Meedenken Over Straatnamen”

  1. Vraag.
    Hoe heette de Capadosestraat in den haag in de oorlogsjaren?

    1. Omdat Capadose een jood was, moest de straatnaam van 1943-1945 Ary Prinsstraat luiden.

Reacties zijn gesloten.