Niet alleen in Venezuela wonen veel kinderen van ouders met extreme sympathieën, ook in Uruguay waren decennia geleden veel mensen die hun politieke voorkeur letterlijk aan hun kinderen doorgaven. Dank voor de tip Fieke!
‘Ik ben geboren in de 1939, net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog en mijn vader en oom discussieerden over internationale politiek en wie er ‘beter’ was: Hitler of Mussolini’, vertelt Hitler Aguirre, een kruidenier uit het stadje Tacuarembó.
Men begon er zelfs over wie van de twee de meeste mensen had gedood. Wat een lompe kerels, niet? Uiteindelijk werd ik Hitler en mijn neefje Mussolini.’
Volgens het Uruguayaanse telefoonboek waren de meningen in die tijd verdeeld; er wonen naast zes Hitlers ook mannen die Winston Churchill heten (6 keer), Stalin (8 keer), Roosevelt (21 keer) en Mussolini (2 keer).
Volgens geschiedschrijver José Rilla werd de Tweede Wereldoorlog nauwgezet gevolgd in het Zuidamerikaanse land, doordat er veel Europese migranten woonden.
Sommige ouders waren zodanig betrokken dat ze hun kinderen naar politieke hoofdrolspelers of strijdtonelen noemden: Degaulle, Stalingrado, Rommel, Haile Selassie en Montgomery.
Volwassenen die deze exotische namen dragen hebben daar in het dagelijks leven weinig problemen mee. Ze worden er nauwelijks op aangesproken en wijzigen is te duur voor veel van de arme inwoners van Uruguay.
Daarnaast zijn bijzondere namen al sinds het begin van de twintigste eeuw traditie in het land, sinds het aantreden van een president die het streng-katholieke land op seculiere wijze leidde.
Juan, José, Lucas en Maria waren (en zijn) nog steeds de belangrijkste voornamen in Uruguay, maar er kwam ruimte voor diversiteit.
In het telefoonboek zijn namen te vinden als Subterránea Gadea, Clandestina Da Cunha, Roy Rogers Pereira, Feo Lindo (Lelijk en Mooi) Méndez, No Me Olvides (Vergeet me Niet) Rodríguez, Teléfono Gómez, Oxígeno Maidana en Waldisney Dutra.
De jongste Hitler van Uruguay is nu 36, en vernoemd naar zijn vader, die ook Hitler Aguirre heette. Hij heeft geen nazisympathieën, maar was ondanks de controverse van plan de vernoemingstraditie voort te zetten.
Zijn vrouw baarde echter twee dochters, die Carmen Yanette en María del Carmen werden genoemd, daarmee een voortijdig einde makend aan wat een derde generatie Hitler had kunnen worden.