Eerder deze week berichtte De Telegraaf al dat Belgische Marokkanen niet vrij zijn om een westerse naam voor hun kind te kiezen.
Nu heeft ook het Nederlands-Marokkaanse Moussa Aynan met de kwestie te maken gekregen.
Het Haarlemse gemeenteraadslid werd eerder dit jaar vader van een zoon, en kreeg ongevraagd de “toegestane” namenlijst toegeschoven door de gemeenteambtenaar.
Toen hij over deze ervaring schreef op zijn weblog, kreeg hij zoveel boze reacties van mensen die hem voor “verrader” uitmaakten, dat hij zijn site deze week uiteindelijk heeft gesloten. Triest.
Bedreigd raadslid stopt actie tegen Arabische namen
Het Haarlemse gemeenteraadslid Moussa Aynan (PvdA) is na honderden hatemails gestopt met een actie waarmee hij een einde wilde maken aan de Nederlandse medewerking aan ‘het discriminerende en Arabisch-nationalistische beleid van de Marokkaanse regering’.
De 34-jarige Aynan was in april op zijn website een handtekeningenactie gestart tegen een namenlijst van de Marokkaanse regering, die alle nieuwe Marokkaanse ouders voorgelegd krijgen door de Nederlandse gemeenten.
Op zijn handtekeningenactie kreeg Aynan echter zoveel extreme reacties, van zowel radicale islamieten als van christelijke fundamentalisten, dat hij er nu tijdelijk mee is gestopt. De website laat nu een roos zien en de tekst van artikel 1 van de grondwet.
‘Islamhater’
‘Ik kreeg zoveel extreme reacties die helemaal nergens op sloegen,’ zegt het raadslid tegen elsevier.nl. ‘Deze reacties waren echt op de man en helemaal niet inhoudelijk.’ Aynan kreeg reacties als ‘islamhater’, ‘moslimhater’, ‘nazi’, ‘racist’ en ‘waarom noem je jouw kind niet Pim-Theo Aynan?’
De namenlijst waar de actie om draaide bestaat uit door de Marokkaanse regering goedgekeurde namen. Jonge Marokkaanse ouders moeten voor hun pasgeboren kind een naam te kiezen die op deze lijst staat. ‘Die lijst bevat alleen Arabische namen, geen Berberse of christelijke. Dat is discriminerend. Het ging mij om de keuzevrijheid van ouders,’ aldus Aynan.
Problemen
Het PvdA-raadslid is zelf pasgeleden vader geworden. ‘Bij de aangifte van mijn zoontje werd ik er op gewezen dat ik problemen zou krijgen met “mijn overheid” als ik geen goedgekeurde naam zou kiezen voor kiezen voor mijn kind. Alsof ik de Marokkaanse regering als “mijn overheid” zou beschouwen.’
Aynan vindt dat Nederlandse gemeenten zich niet dienen te gedragen als voorpost van de Marokkaanse regering. Het stoort hem vooral dat de lijst aan iedereen met een Marokkaanse naam wordt voorgelegd, zonder dat bekend is of degene wel van de lijst gebruik wil maken.
‘Poeperds’
Het gemeenteraadslid, dat inmiddels zo’n 300 handtekeningen heeft opgehaald, gaat wel verder met zijn actie. ‘Ik ga sowieso verder.
Ik laat me niet door dit soort anonieme poeperds tegenhouden. Maar nu heb ik even een pauze ingelast.’ Aynan zal zijn verzamelde handtekeningen aanbieden aan de ambassadeur van Marokko.