Door de jaren heen zijn er honderden ministers geweest in Nederland, die tot nog niet eens zo lang geleden vooral van de mannelijke kunne waren.
Ik vond ergens (ooit opgeslagen, dus bron?) een rommelige lijst met al hun namen en na een avondje puzzelen kwam ik tot de conclusie: ministers dragen oude mannennamen. Of oudemannennamen? De generatie van ministers die Kevin of Finn heten moet er nog aankomen, net als de generatie Ayoub of Keisha.
Hoe heetten onze bestuurders, afgezien van die eenzame Sybilla of Rita?
- Willem
- Jan
- Johannes
- Hendrik
- Jacob
- Pieter
- Johan
- Hans
- Cornelis
- Charles
Ha, Willem, daar hebben we ‘m weer. Maar liefst 34 van de ruim 600 ministers heten Willem. De beroemdste Minister Willem is natuurlijk Willem ‘vadertje’ Drees, als grondlegger van onze sociale wetgeving. En dan hebben we ook nog een keer of tien Wil en Wim (Deetman, Duisenberg, Kok). Die misschien ook wel Willem in hun paspoort hebben staan, maar dat vertelt de lijst niet.
De tweede belangrijke ministersnaam is Johannes, al zullen de meesten in het dagelijks leven Jan, Johan of Hans genoemd zijn – varianten die ook in de top 10 staan.
Bij Hendrik (Henk), Jacob en Pieter (Piet) kunnen we ook nog van alles voorstellen als tweede of derde naam, want al onze vaders en opa’s heten ten slotte zo. Charles is voor mijn gevoel een buitenbeentje: als eerste naam ‘kan’ ‘ie echt niet meer vanwege Charles & Diana/Camilla en als vernoemnaam lijkt ‘ie minder vaak voor te komen.
Verderop in de lijst vond ik nog wat originelere namen, en daar ging het me natuurlijk om. Oudevrouwennamen, of oude vrouwennamen zien we steeds vaker (in de serie: Sophie, Emma, Josephine), maar welke jongensnamen verdienen een rentree? Voor sommige namen is het nog te vroeg, en andere namen zijn zo ‘uit’ dat ze misschien nooit meer in zullen raken.
Klassieke opanamen, nog niet massaal ontdekt door de ouders van Hugo, Julius en Olivier:
- Æneas
- Andreas
- Andries
- Barend
- Camiel
- Clemens
- Eduard
- Felix
- Gerlach
- Henri
- Isaac
- Jules
- Karel
- Levinus
- Lodewijk
- Melchior
- Ocker
- Onno
- Otto
- Philippe
- Relus
- Roelof
- Rutger
- Schelto
- Simon
- Victor
Korte, stoere namen met een ouderwets gevoel – geen Jan/Kees maar ook geen Beau/Sam:
- Arie
- Benk
- Coos
- Derk
- Ivo
- Jo
- Jolle
- Ko
- Koos
- Loek
- Louw
- Maan
- Maup
- Roelf
- Sim
- Steef
- Syb
- Til
- Tjerk
Zit er iets werkbaars voor jullie tussen?
Ik vind Felix en Victor wel leuk. En uit het rijtje korte en stoere namen is Ivo mijn favoriet! Maan vind ik wel heel apart, zeker als jongensnaam.
Willem, Jan (Johannes), Pieter en Jacob kunnen ook nu nog uitstekend, vind ik. Johan en Hans gaan ook nog wel, Hendrik vind ik wel wat ouderwets (wel een mooie naam). Cornelis en Charles zijn echt verouderd. Charles wordt in Nederland volgens mij min of meer op zijn Frans uitgesproken, dus Sjarrel. De associatie met prins Charles vind ik niet zo voor de hand liggen.
Van de “klassieke namen” vind ik Aeneas, Clemens, Felix, Isaac en Lodewijk mooi.
Tjerk! Al jaren ernstig favoriet bij mij, maar manlief wil er niet aan…
Sommige van de namen zijn -bij mijn weten….- zo uniek dat je altijd de ‘bekende’ naam achteraan blijft horen. Lijkt mij.
Relus, Schelto.
Verder vind ik ook Lodewijk wel leuk, net als de vorige reageerster. Lekker pretentieus. En je kan er ook altijd nog tuinman mee worden 😉
Van de top 10 zijn Pieter en Willem voor mij kanshebbers. Van de bijzondere namen uiteraard Felix (al tijden een van mijn favorieten) verder ook Jules, Lodewijk, Simon en Victor. Van de korte namen vind ik Sim nog wel leuk, maar dat zou ik zelf dan weer niet geven.
Ik ga voor Willem, Ivo en Syb, maar die laatste dan wel geschreven als Sieb…
Arie associeer ik meteen met mijn vroegere konijn, haha!
Pieter staat bij mij al jaren bovenaan mijn lijstje. Willem zou ook een grote kanshebber zijn. Ik hou wel van oude mannennamen.
Bij de klassiekers ga ik voor Lodewijk en Simon.
En in de categorie kort en stoer voel ik wel iets voor Derk en Tjerk.
Ivo, Maan, Felix en Jules kunnen nog prima mee wat mij betreft!
Felix, daar is ie weer. We zien ‘m toch wel steeds vaker. Ik blijf het een geweldige naam vinden. Was voor allebei de keren onze enige jongensnaam die we allebei mooi vonden. We kregen 2 dochters.
Willem vind ik ook leuk, maar hoor je hier in het zuiden al een paar jaar heeeeel veeeeel.
Bij de korte namen vind ik Syb en Louw ook leuk, maar dan als Siep en Lau.
En Koos is ook geweldig.
Eigenlijk vind ik Jacob best leuk. Zou ‘m zelf niet kiezen, maar als ik móest kiezen uit het eerste rijtje…
Mijn opa’s staan er trouwens niet bij: Theo en Ad (en George, maar die ‘past’ niet in het rijtje).
Camiel stond op mijn lijstje, met een K eventueel, maar die vond mijn vriend alleen niet leuk.
Jules (uitgesproken als Zjuul) vind ik een érg leuke naam; zo heet het zoontje van vrienden van ons.
Schelto vind ik helemaal niks: klinkt als ‘schel’ en als ‘schelden’.
Victor stond een kleine dertig(!) jaar geleden al op mijn lijstje (toen ik nog niet eens kindertjes kon krijgen, ha ha). Vind het nu niet zo’n leuke naam meer, maar ken wel een kindje dat zo heet.
Tussen de ‘korte, stoere namen met een ouderwets gevoel’ staan wel wat kanshebbers voor de top-zoveels van de komende jaren denk ik. Maar dat iemand zijn kind nu Arie zou noemen? Ik kan het me haast niet voorstellen.
Overigens vind ik Koos, Steef en Tjerk nog niet zo heel ouderwets; ik ken ze in mijn leeftijdscategorie (tegen de veertig).
Koos vind ik ook niet ouderwets, ik ken er twee (een in de spelling Coos) van in de 20. Ook een Arie van die leeftijd trouwens.
Isaac is een stoere naam.
Hele mooie namenlijst! Ik ben een boek aan het schrijven dat zich afspeelt in de tijd van de monniken en ridders en die namen komen goed van pas.
leuk
shoutout naar iedereen
WAT VIND JIJ?
Stop deze namendiarree en ga hockeyen.
Otto vindt ik de leukste naam en zo heet mijn kat ook