Good old Daan en Emma zijn de meest gegeven voornamen in het eerste kwartaal van 2015. Ook de rest van de top 20 ziet er vertrouwd uit.
Bij de jongens kwamen Gijs, Sven en Adam nieuw binnen. Sven is – naar ik vermoed tijdelijk – terug van weggeweest, terwijl Gijs en Adam ietsje interessantere ‘nieuwe’ namen zijn. Daarover later meer.
Bij de meisjes kwamen oudgedienden Roos, Maud en Sanne weer even een kijkje nemen in de top 20. Liv is de enige echt verse binnenkomer.
Populairste namen van 2015 (eerste kwartaal)
[table]
rang,meisjes,inkomen,opleiding, jongens, inkomen, opleiding
1,Emma,+4,+4,Daan,+4,-1
2,Sophie,+4,+7,Liam,0,-7
3,Julia,+4,+7,Noah,0,+5
4,Anna,+3,+8,Milan,+1,-11
5,Lotte,+4,+1,Luuk,+4,-3
6,Zoë,+1,-1,Sem,+2,-10
7,Mila,+2,+4,Lucas,+3,+5
8,Fenna,+3,-3,Jesse,+2,-9
9,Eva,+3,+6,Levi,+1,-11
10,Tess,+4,-7,Bram,+4,+1
11,Evi,+4,+1,Tim,+5,-3
12,Sara,-2,+2,Finn,+4,-2
13,Roos,+4,+9,Gijs,+5,+11
14,Maud,+5,-4,Thijs,+5,0
15,Isa,+4,-1,Thomas,+5,+9
16,Lisa,+3,-3,Jayden,-4,-15
17,Sanne,+4,-7,Max,+4,+21
18,Fleur,+5,-4,Ruben,+3,-3
19,Liv,+4,+5,Sven,+4,-7
20,Lynn,+2,-12,Adam,-10,-2[/table]
Uit de top 20: Lieke, Saar en Sarah bij de meisjes en Lars, Mees en Ruben bij de jongens
Rijke en arme namen
RTL Nieuws vergeleek onlangs de postcode en namen van kinderen die tussen 2009 en 2014 geboren zijn met cijfers over inkomen en opleiding van het CBS. Ik heb de resultaten voor de top 20 van meest gegeven voornamen in het afgelopen kwartaal hierboven erbij gezet.
Opmerkelijk is dat er maar weinig verschil in inkomen bestaat: echt rijke of arme namen zitten er niet tussen. Een uitzondering is Adam: deze naam klinkt multicultureel, maar wordt vrijwel exclusief gegeven aan jongens met een niet-westerse achtergrond. Dat verklaart waarschijnlijk waarom in wijken waar veel Adams wonen huishoudens gemiddeld 10 procent minder inkomen hebben dan in de rest van Nederland. Sara (een naam die wél door zowel allochtonen als autochtonen wordt gebruikt) is de enige meisjesnaam met een (licht) negatief inkomen.
Bij het gemiddeld opleidingsniveau in een wijk horen wel duidelijk verschillende soorten namen. In buurten met een laag niveau zie je moderne namen als Jayden, Levi, Milan en Sem; in die met een hoog opleidingsniveau oudgedienden als Max en Thomas. Bij de meisjes wonen Lynn, Sanne en Tess in wijken met vooral lageropgeleiden, terwijl Roos, Anna, Julia en Sophie juist hoogopgeleide ouders hebben.
Is populair nog wel populair?
Gijs maakt een enorme sprong van plaats 26 in 2014 naar plaats 13 in het eerste kwartaal van 2015. Althans, dat lijkt zo, want er werden de afgelopen drie maanden maar 118 Gijsjes geboren: in verhouding nog altijd minder dan in 2001, toen er in totaal 508 werden geboren. Een derde leven voor deze ouderwetse roepnaam bij Gijsbert?
Ook Adam lijkt populairder dan ooit, maar het tegendeel is waar. In 2007 werden er maar liefst 670 geboren (gemiddeld 167 per kwartaal), terwijl het er dit kwartaal maar 96 waren.
Wat we eigenlijk zien is een enorme invloed van websites als de Sociale Verzekeringsbank (die sinds een kleine 15 jaar de top 20 publiceren), Meertens Instituut (statistieken die teruggaan tot 1880) en het voornoemde RTL Nieuws (die al die gegevens slim bewerken). En Voornamelijk natuurlijk 🙂
Ouders weten nu veel beter dan vroeger welke namen veel gegeven worden en kiezer liever voor een zeldzamer exemplaar. Daardoor kunnen namen als Gijs en Adam, die met veel meer naamgenootjes tien jaar geleden de top 20 niet haalden, deze nu wel bereiken.
NB Binnenkort op Voornamelijk: Kun je aan de spellingswijze zien of een naam ‘slim’ is? Een voorproefje: Evy wordt vaker aan laagopgeleiden gegeven (-4%) dan Evi (+1%), maar Evie (+14%) is de hoogste opgeleide spelling. Bij de jongens ook interessante verschillen: Luuk (-3%), Luc (+4%), Luke (+4%), Loek (+17%).
Interessante manier om naar de toplijst te kijken. Ik zou nooit een asonaam kiezen als Jayden. Dan liever iets zoals Thijs of daan,
Ik vind de keuze van asonaam dan weer wat apart…..snap wel wat je bedoelt maar niet iedereen die zo heet is per definitie een aso toch?
wel
Interessant, ik zou Luuk en Sara juist zien als hoog opgeleid/ hoog inkomen namen. Maar verder klopt het wel met hoe ik erover dacht.
Ik zou trouwens kiezen voor Eefie, benieuwd hoe die scoort.
Leuk om te lezen. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt, dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de top-20. En veel mensen willen dan liever een naam die net wat origineler is. Een ontwikkeling die ik heel positief vind.
Er staat een klein foutje in het onderschrift van de tabel. Ruben is niet verdwenen. Julian is verdwenen.
Oh en Noa is eruit bij de meisjes. Dus Roos, Maud, Sanne en Liv kwamen erbij. En Lieke, Saar, Sarah en Noa zijn eruit.
Jammer dat Liam zo populair is geworden de afgelopen tijd. Dat zagen we niet aankomen en ineens hoorde we hem overal opduiken.
Dat Liv nu ook in de top 20 is gekomen vind ik zo jammer! Heel erg mooi vind ik die!!
Blijft moeilijk te voorspellen welke naam wanneer populair wordt. Wat betreft het inkomens en opleidingsniveau verschilt het tussen onze beide namen heel erg.
Grappig, hier op de geboortekaartjes van de laatste tijd (van dit lijstje dan…): Gijs, Maud, Sophie, Sanne en Tess.
Allebei mijn favoriete namen staan er nu in. Liam en Liv.
Mijn top 5 op dit moment van deze top 20:
1. Liv
2. Sophie
3. Isa
4. Lynn
5. Julia
1. Liam
2. Finn
3. Noah
4. Milan
5. Sem
Fabienne Singh van Nifterick liked this on Facebook.
Monique Willemsen-Bourgonje liked this on Facebook.
Wij hebben onze dochter Nova genoemd, een combi van populaire namen geloof ik haha
Onze dochter heet ook Nova bereid je maar voor er zitten er nu opeens 3 bij mij dochter op school!
Leuk artikel! We zijn ideeën aan het opdoen voor onze kleine meid. Een top 20 naam willen we wel een beetje vermijden, al vinden we de naam Sophie erg mooi. Onze absolute favoriet blijft toch Flore, deze naam ook op deze site ontdekt. Gelukkig niet in de top 20 :)!
Apart dat Lynn en Milan ook vaak bij lager opgeleiden gegeven worden, ik vind dat persoonlijk juist namen die ik daar niet bij zou plaatsen.
Mag ik een voorspelling doen? Meisjesnaam Elsa gaa t een vlucht nemen. Past helemaal in de Roza/Vera-trend.
Zelf hoop ik stiekem dat ook Els het weer helemaal gaat worden
Ik dacht dat die naam al aan het stijgen is (vanwege de film Elsa)?
Ik heb in de voornamenbank van Meertens gekeken:
2012: 23 x
2013: 28 x
2014: 55 x
Het ziet er dus inderdaad uit dat de naam een vlucht een vlucht gaat nemen.
Ik ‘voorspelde’ het al in 2013 🙂 http://www.voornamelijk.nl/disneyprinsessen-bestaan-echt/
🙂
vind ik ook een zeer interessant onderzoek
Ik vindt dat deze lijs niet representatief hoor. Dit is gerigt op de tiepische nederlandse namen.
Waar zijn:
– Akim (betekend: geschapen door god)
– Svyatoslav (gezegend)
– Kirill
Wanneer dit erin komt vindt ik het helemaal puik !!
Naast onzin ook triljoen fouten in tekst…
Wanneer stopt dit.
Christus te paard zeg, wat een vertoning van onkunde en gebrekkigheid
*vind (2x)
*lijst
*representatief is
*gericht
*typische
*Nederlandse
nou ik vindt het wel leuk al die nammen wist je ze komen ook op het jeugdjournaal wisten