Aleid bracht me bij het reageren op mijn post over Monica op een idee: kijk eens hoe de andere namen in de serie Friends het deden in Nederland. Lia hielp nog even mee met een linkje, waarvoor dank!
In mijn boek Over Voornamen gingen mijn medeauteurs en ik al kort in op het effect dat namen van acteurs en de personages die ze spelen hebben op onze namenvoorraad, maar het is aardig om er eens wat dieper in te duiken.
Bij deze deel 1: Friends. Deze serie, die tussen 1996 en 2006 werd uitgezonden in Nederland, heeft niet zoveel invloed gehad op de Nederlandse populariteitslijsten.
Gedurende de jaren tachtig deden “Amerikaanse” namen het geweldig in Nederland, maar tegen de tijd dat Friends op televisie kwam, waren Samantha, Michelle, Jeffrey en Wesley niet langer hip. En Joey en Ross dus ook niet.
Drie namen van de belangrijkste personages in de serie kwamen al redelijk frequent voor in Nederland: Monica, Rachel en Joey.
Joey maakte een dramatische stijging door aan het eind van de jaren tachtig, aangemoedigd door twee televisieseries met een Joey in de hoofdrol (wie kan ze raden?)
Monica was al dalende in populariteit toen de serie Friends op televisie kwam, en daar heeft de nuffige Monica Geller niet veel meer aan kunnen helpen.
Rachel is al decennialang een redelijk frequente naam in Nederland, met name joden hebben een lange traditie. Ook andere Nederlanders ontdekten de naam de afgelopen jaren, met zelfs een piekje rond het hoogtepunt van Friends, waarna het snel over was met de stijgende lijn.
De manier waarop Rachel Hazes zich in de kijker speelde rond de dood van haar man André in 2004, maakte het er niet beter op: de naam Rachel is nog nooit zo impopulair geweest als in 2005 en 2006.
Dan de drie andere namen: Chandler, Phoebe en Ross. Over Chandler en Ross kan ik kort zijn: die kregen er dankzij de serie een enkele naamgenoot bij: hun namen kwamen voor die tijd niet voor in Nederland. Veel jongetjes zijn het echter niet.
Phoebe is het enige echte succesverhaal, maar dat is waarschijnlijk maar ten dele toe te schrijven aan Friends, waarin Phoebe de excentriekeling van de groep is.
Belangrijker is vermoedelijk het personage Phoebe in de televisieserie Charmed, gespeeld door de bevallige Alyssa Milano. Deze actrice heeft overigens ook een andere keer grote (naam)invloed gehad, namelijk als Samantha in haar rol in Who’s the Boss? tussen 1984 en 1992.
De eigen namen van de acteurs in de serie Friends hebben overigens geen weerslag gehad op de Nederlandse namenmarkt. David, Jennifer, Lisa, Matt en Matthew waren al redelijk frequent in Nederland (en zijn dat nog steeds); Courteney heeft slechts vier navolgsters gekregen. Gelukkig maar.
Volgende week een nieuwe televisieserie!
Joey… gokje.. was dat niet het broertje van Blossom in de gelijknamige tv-serie?
Ha! Jij hebt serie 1 te pakken 🙂
Dees heb ik wel eerst even gecheckt, maar ik vermoed dat nummer 2 de comedy Full House is, met *zwijmel, zwijmel* John Stamos (die overigens niet de rol van Joey speelde). Joey was de stand-up comedian in de serie.
*kan nu rustig gaan slapen*
Je kan gaan slapen! Volgend weekend meer over Full House, want die staat bovenaan mijn lijstje. Michelle, Joey, Ashley: de middelbare scholen moeten er vol mee zitten!
Leuke serie 😉
En leuk dat Phoebe zo veel navolging heeft gekregen (in Amerika dan) (ik negeer maar dat die vreselijke serie ‘Charmed’ daar ook invloed op heeft gehad), ben groot fan van het personage en de naam – maar ik hou dan weer niet van Engelse namen voor Nederlandse kinderen.
@Aleid: Als kind was ik bevriend met een Fébe, een wat meer Nederlandse vorm van Phoebe. Misschien is dat wat voor je.