Trendy in Amerika: Monroe en Magnus

De Trendy die vorige week geboren werd is weliswaar een Engelse baby, maar zijn naam zou prima in de Amerikaanse modenamenlijst passen.

Namengoeroe Pamela Redmond Satran zette de belangrijkste trends in de Verenigde Staten op een rijtje. Dank voor de tip, Saskia!

Ik was benieuwd in hoeverre de door Redmond Satran gesignaleerded trends van toepassing zijn op Nederland en Vlaanderen.

Niet zo waarschijnlijk

Sommige ontwikkelingen zullen we hier niet zo snel zien, omdat ze niet zijn toegestaan (achternamen), gewoon (nog) té bizar zijn voor de conservatievere Nederlanders (woordnamen) of deel uitmaken van een namentraditie die hier niet bestaat (‘middle names’).

Ondanks de kort-en-krachtigtrend gaat het denk ik nog even duren voordat we de eerste BN’er aantreffen die Privé trots rondleidt door de kinderkamer van zijn zoontjes Swaab en Koch. Hoewel, er zijn al Nederlanders die Kluun of Mak als eerste voornaam hebben!

We hebben wel Bink natuurlijk, maar ik zie nog geen geboortekaartjes van Blij, Mooi, Wijs of Hemels in de bus vallen (als je ze hebt: graag!)

  • Namen van hedendaagse helden (schrijvers, acteurs): Monroe, Gatsby, Atticus, Landry
  • Bijvoeglijke naamwoorden: Sunny, Keen, Brave, Strong, Loyal
  • Andere tweede namen: May, Wren, Bree, Pete, Hank

Knutselnamen en retronamen

Andere trends zie je hier ook, zoals het knutselen met bestaande namen en de hang naar ouderwetse roepnamen als Teuntje en Kees.

Voor betreft die stoere namen die gebaseerd zijn op windrichtingen? Ik vraag me af hoeveel Amerikaanse kinderen daadwerkelijk North of South genoemd worden. Vast net zo weinig als dat er hier Noord of Zuid heten. Geen dus.

  • Varianten op bestaande namen: Alivia in plaats van Olivia, Emmett als broertje van Emma
  • Windrichtingachtigen: Weston, Wesley, North, South, East
  • Ouderwetse roepnamen: Betty, Lottie, Hattie, Addie en Nellie

Populaire letters: de A en de M

Dan nog de populairste klinker (A) en medeklinker (M) van het moment. Dat lijken me deels namen die hier echt over hun top heen zijn (Ada, Annelise, Anouk, Magdalena) en deels veel te krullerig zijn om als eerste naam gebruikt te worden (Acacia, Anais, Aria, Athena, Aurelia, Magdalena, Marguerite).

Ik heb wel goede hoop voor Magnus, Micah en Miller: drie namen die ook in Nederland al een tijdje stijgend in populariteit zijn.

  • Namen die met een A beginnen: Acacia, Ada, Anais, Annelise, Anouk, Aria, Athena, Aurelia
  • Namen die met een M beginnen: Magdalena, Maisie, Marguerite, Magnus, Micah, Miller

Uit in Amerika, in in Nederland: namen die eindigen op -ley

Tot slot noemt Redmond Satran nog wat namen die op hun retour zijn, zoals namen die op -ley eindigen: Brinley, Kinley, Finley, Huxley, Radley.

Bij ons zijn -ley namen voor jongens nog steeds stijgend. Mannen als voetballer Wesley Sneijder en acteur Bradley Cooper zorgen voor een echte opleving van -ley namen. Ook Bentley, Daley, Desley, Finley, Kingsley, Marley en Riley worden steeds vaker gegeven.

De meisjesouders vallen vooral voor Hailey, Hayley en Haley. Ook Jailey en varianten Djailey en Jayley doen het goed. Zelfs oudgedienden Ashley, Kimberley en Shirley boekten het afgelopen jaar winst!

Conclusie

De trends die in Amerika gesignaleerd worden hebben volgens mij vooral betrekking op celebrity babies, aangezien veel van de genoemde namen niet eens in de top 1.000 van Amerikaanse voornamen staan.

Maar hoe dan ook een ‘nice read’ – en wie weet wanneer de eerste top 10 met daarin Wolkers, Mulisch en Truusje, Rietje in Nederland wordt gepubliceerd. Het zou best een verademing zijn!

 

11 antwoorden op “Trendy in Amerika: Monroe en Magnus”

  1. Leuk artikel weer!

    Máár, is de bewering dat “achternaam-namen” in Nederland niet mogen niet een beetje kort door de bocht?

    Dat soort namen mogen alleen niet als ze níet als voornaam gebruikelijk zijn. Aangezien zeer veel Engelse achternaam ook als voornaam in gebruik zijn, mogen dit soort namen gewoon.

    Denk ook aan achternamen als Kelly, Ashley en Shirley die 20 jaar geleden ook in Nederland als voornaam populair waren.

    Nu in Nederland opkomende achternaam-voornamen zijn o.a. Lennon, Morrison en Jagger (dus “modern hero”-namen!), dat wordt dus gewoon geaccepteerd. Ik ken een jongetje (in Nederland geboren) met de tweede voornaam Montgomery, nota bene de achternaam van zijn moeder. Regina Romeijn noemde haar dochter dit jaar Bardot, naar Brigitte.

    Ik denk dat de Amerikaanse trend in Nederland niet echt gaat aanslaan, maar dit soort namen mógen wel.

    1. Mijn bedoeling was een vertaling te maken naar de Nederlandse situatie, waar *Nederlandse* achternamen er maar mondjesmaat tussendoor glippen als voornaam. Misschien had ik het zo moeten zeggen: voornamen die Nederlandse ambtenaren als achternaam herkennen (tenzij al zeer ingeburgerd als voornaam; Thomas etc.) worden nog altijd niet toegestaan. Willekeurige andere (buitenlandse) achternamen zijn meestal geen probleem als voornaam.

      Het heeft iets dubbels dat achternamen als Monroe en Presley in Nederland al tientallen keren zijn ingeschreven als voornaam, terwijl Borsato, Froger of Boeijen, om maar eens wat hedendaagse, lokale, ‘beroemde’ achternamen te noemen, niet worden toegestaan.

      NB Er is wel hoop voor twee andere ‘grote’ achternamen van dit moment: Schilder en Keizer (van Nick & Simon). Er zijn meedere mannen die Keizer als tweede of derde naam hebben gekregen en enkele (inmiddels overleden) dames die Schilder als volgnaam hadden. Een echte fan weet wat haar te doen staat! 🙂

  2. Na het posten van mijn reactie bedacht ik me inderdaad ook dat je waarschijnlijk Nederlandse achternamen bedoelde. Daarmee valt mijn ‘kritiek’ natuurlijk weg. Schilder of Keizer, waarom niet 🙂 Of Mulisch, Schmidt, Reve, Shaffey? Kan eigenlijk best…

    1. Jaaaaa! Zou dat heel fout zijn, je kind Mulisch noemen? #vragennaardebekendeweg

  3. Ik ken – nou ja, in de verte – twee broertjes Magnus en Korbijn. Moest er even aan wennen, maar vind ze nu eigenlijk erg leuk! (De fotograaf heet natuurlijk Corbijn met een C. Dit jongentje is dan ook niet naar hem vernoemd.)

    1. De twee jongentjes Magnus en Korbijn zijn net zo leuk en apart als hun naam. Beide jongens zijn naar niemand vernoemd. Ze hebben deze namen gekregen gewoon omdat hun ouders dit hele leuke namen vinden. Namen die ook nog eens goed bij de jongens passen.

  4. Ik zat even in de lijst van voornamen van het SVB te neuzen: ik kwam een West, Wonder en Winter tegen (allen jongens). Bij de meisjes ook een Zomer. Dus hier in NL lopen er ook al wat woordnamen rond!

  5. Mijn oud collega had 2 dochters: Liefde en Droom.
    Maar naast haar ben ik nooit dergelijke woordnamen tegen gekomen.

  6. Mijn zoontje van 3.5 maanden heet Magnus. Topnaam. Ik had alleen gehoopt en gedacht super-origineel te zijn. Maar zo werken dat soort dingen helaas niet 😉

    1. Magnus vind ik zo’n mooie naam! Helaas is manlief het hier niet mee eens voor een tweede jongen..

Reacties zijn gesloten.