De jongste van de Hanson broers krijgt een tweede kind: de oudere jongeren onder u kunnen zich het blij springende jongetje nog wel herinneren.
De drie muzikale broertjes maakten 15 jaar geleden de rockkapsels van Kurt Cobain en Axl Rose toonbaar en zorgden er als tieners voor dat de Nederlandse schoolklassen anno 2010 nog altijd vol langharige jongetjes zitten. En hun ouders nog steeds onvrijwillig dat irritante Mmmbop kunnen meeneuriën.
Clarke Isaac (1980), Jordan Taylor (1983) en Zachary “Zac” Walker (1985) hebben vier jongere broers en zussen: Jessica Grace, Avery Laurel, Joshua Mackenzie “Mac” en Zoë Genevieve. Net als hun vader Walker worden de zonen – op Zac na, wiens tweede naam Walker is – bij hun tweede naam genoemd.
De Hanson broers zijn inmiddels allemaal vader geworden en Isaac Hanson heeft de traditie voortgezet. Zijn zoons Clarke Everett en James Monroe gaan met hun tweede naam door het dagelijks leven.
Jordan Taylor Hanson liet er geen gras over groeien en heeft als 26-jarige al vier kinderen. Alleen zijn oudste zoon Jordan Ezra heeft zijn tweede naam als roepnaam. Hij is ook nog vader van dochter Penelope “Penny” Anne en zoons River Samuel en Viggo Moriah. Zac Hanson op zijn beurt is vader van John Ira Shepherd, die zijn derde naam als roepnaam heeft.
We hebben het al vaker gehad over een hele andere roepnaam hebben dan wat er in je paspoort staat (“geboren: Johanna Maria, we noemen haar Lynn”), maar ik ken eigenlijk maar weinig mensen die hun tweede voornaam gebruiken.
Het lijkt mij nogal onhandig, maar misschien zijn er goede redenen te bedenken. Kennen jullie Nederlandse voorbeelden? Of heet je zelf voluit Anouk Amber en noemt iedereen je al vanaf je geboorte Amber?
Beatrix deed het met haar middelste zoon Johan Friso Bernhard Christiaan David. Waar de roepnaam ooit nog Johan Friso was, is de officiële aanspreeknaam volgens de website van het koninklijk huis nu Friso.
Prins Friso en Prinses Mabel noemden hun dochters Emma Luana Ninette Sophie en Joanna Zaria Nicoline Milou, roepnamen Luana en Zaria.
En natuurlijk Catherina-Amalia, roepnaam Amalia. Al vormen die twee namen samen haar voornaam, dus dit is weer iets anders.
’t Is een oude Duitse gewoonte. Veel van mijn familieleden kwamen lang geleden uit Duitsland. In de doopregisters heetten ze bijvoorbeeld Franciscus Josephus of Johannes Bernardus, maar in latere officiële stukken, bijvoorbeeld in hun trouwakten, de geboorteakten van hun kinderen, in hun eigen overlijdensakten, werden zij respectievelijk Joseph en Berend genoemd. Zo had mijn vader zelf nog zeven broers, waarvan er drie als eerste naam Johannes kregen: Johannes Bartholomeus (roepnaam Hannes), Johannes Petrus (roepnaam Piet) en Johannes Gerardus (roepnaam Jan). Mijn opa heette ook Johannes Gerardus, en hij werd Gerard genoemd. Zijn vader heette Johannes Petrus (roepnaam Pieter). Deze Pieter hoorde in 1803 tot de eerste van die familie die in Nederland geboren is.
Bij de rest van mijn voornamelijk van oorsprong Duitse familie ging het ongeveer hetzelfde: oma heette Maria Margaretha (roepnaam Greet), en ook haar vader en grootvader noemden zich bij hun tweede voornaam.
ja ik heet maartje annebet en roep naam is annebet.
mij ouders vonden annebet leuker dan maartje en de combi andersom dus annebet maartje vonden ze niet klinken, vandaar
Ik heet Hendrika Geziena Chantal
en mijn roepnaam is gelukkig 😉 de derde, Chantal
Mijn dochter heet Lieve Emma Sofie, roepnaam Sofie. Die volgorde van die namen vonden wij gewoon het allermooist. Vandaar…
Ik ken een G.rethe C.elia R.oselie (R.oselie) en een S.ara E.unice (E.unice). De zus van E.unice had al de E als voorletter. Ik vermoed bij R.oselie dat deze volgorde het lekkerst klonk.
Ook zie ik weleens dat namen worden samengetrokken. Bijvoorbeeld: “Ze heet Maria Annelies (naar beide oma’s) en we noemen haar Marlies.”
@ ff anoniem: dat laatste is mijn broer ook overkomen: martinus + cornelis werd Marco. Mijn ouders beweren dat mijn voornaam ook een combi is van beide namen, maar… maria + anna is volgens mij geen marinka….
Interessante vraag overigens of je bij je tweede naam zou WILLEN worden genoemd?
Mijn kinderen worden alle drie bij hun tweede naam genoemd! Bij de oudste werd de roepnaam de tweede naam omdat dat lekkerder klonk in combinatie met de eerste naam, bij haar broertje en zusje hebben we dat maar doorgezet. We hadden er bij de oudste ook nooit over nagedacht of dat handig zou zijn of niet. Tot nu toe heeft het nog geen problemen gegeven.
Bij de Oranjes was het in de 19e-eeuwse gebruik dat alle zoons van hun eerste voornaam Willem heetten en alle dochters Wilhelmina. De roepnaam was dan doorgaans een van de verdere namen. Bijvoorbeeld de kinderen van koning Willem III:
– WILLEM Nicolaas Alexander Frederik Karel Hendrik
– Willem Frederik MAURITS Alexander Hendrik Karel
– Willem ALEXANDER Karel Hendrik Frederik
– WILHELMINA Helena Pauline Maria
Onze huidige kroonprins is natuurlijk ook een voorbeeld: Willem-ALEXANDER Claus George Ferdinand.
Zoals Mima al opmerkte kwam het in Duitse families heel veel voor dat alle zoons en alle dochters dezelfde eerste voornaam hadden, een heiligennaam, typischerwijs Johann en Maria. Binnen één gezin heb je dan Johann Friedrich, Johann Anton, Johann Karl enz.
In Latijns-Amerika komt het regelmatig voor dat zusjes allemaal als eerste naam Maria krijgen en dat dan de tweede naam of de eerste en tweede naam samen worden gebruikt.
Een tweede naam als voornaam lijkt mij geen probleem. Met doopnamen (bij vorige generaties bijvoorbeeld) is de roepnaam toch ook niet altijd de officiële eerste naam?
Bij mij in de familie komt het ook voor. Opa (inmiddels overleden), mijn vader, mijn broer en mijn neef heten allemaal J.an J.elle. De roepnaam van mijn opa weet ik niet, maar mijn vader gebruikt beide namen, mijn broer wordt J.an genoemd en mijn neef J.elle.
En zelf heb ik, toen ik enige tijd in Midden-Amerika was, mijn tweede naam als roepnaam gebruikt. Mijn eerste naam is voor niet-Nederlanders niet uit te spreken, en mijn tweede naam is K.arolina – prima te doen voor Spaanstaligen!
Allereerst wil ik toch even (off topic) zeggen dat ik toch wel heel erg fan was van Hanson. Ze maken trouwens nog steeds muziek. En de roepnaam van de broer met de meeste (4) kinderen is Taylor en niet Jordan, maar dat terzijde.
Ik heb 2 namen Natasja Nathalie, volgens mijn moeder zodat ik als roepnaam Nathalie zou kunnen nemen als ik Natasja niet mooi vind, maar misschien ligt het aan mij maar Natasja of Nathalie maakt niet zo gek veel verschil!?! Ach maakt ook niet uit want ik vind Natasja lang niet verkeerd.
Wat ik me nu trouwens afvraag mag je je kinderen allemaal eenzelfde (eerste, tweede of derde) naam geven? Als roepnaam lijkt me dat niet zo praktisch (Als je veel kinderen hebt misschien wel :)).
Mijn dochter wordt ook bij haar tweede naam genoemd. Haar initialen zijn nu K.A.T. (T. is van de achternaam), vind ik leuker dan A.K.T. Waar je al niet aan kunt denken als namenfreak!
Mijn moeder heeft zelfs haar vierde voornaam als roepnaam.
Vroeger was het in Limburg de gewoonte om de laatste naam als roepnaam te kiezen.
Volgens mij heeft prinses Laurentien als eerste naam Petra, maar dat vond ze niet mooi. Toen is ze zich Laurentien gaan noemen.
Verder ken ik een Jason (jaa-son), waar de ouders voor zijn tweede naam hebben gekozen (Arthur), omdat iederen Djeeson (op zn engels) bleef zeggen.
Mijn neefje heet Harmen Ruben en wordt Ruben genoemd.
In de familie van mijn zwager is het gebruikelijk dat de oudste zoon om en om Herman en Hein heet – van Herman hebben ze toen Harmen gemaakt om die traditie enigszins in ere te houden, maar ze vonden Ruben mooier als roepnaam.
Oh, en nu ik er over nadenk, mijn zus heeft zelf ook haar tweede naam als roepnaam, en mijn vader en broer allebei een roepnaam gebaseerd op de tweede doopnaam.
Als onze tweede een meisje was geweest had zij Madelief Emma geheten (roepnaam Emma), omdat je anders emMA MAdelief krijgt en dit niet lekker klinkt/niet makkelijk uit te spreken is.
Mijn naam is Joyce Leonie en ik wordt vanaf mijn geboorte Leonie genoemd, ook de 2e naam;)
Ik heet ook Lisette Irina, Irina als roepnaam. Vraag me niet waarom Lisette als eerste geschreven wordt, Irina is wel echt als roepnaam bedacht.
Mijn ouders vonden de volgorde van voornamen mooier zo, waarbij mijn tweede naam mijn roepnaam is. Trouwens hetzelfde bij zowel mijn broer als mijn vader, min of meer onbewust. Leuk op reis: heb ik een andere voornaam en mijn vriend wordt bij zijn katholieke voornaam genoemd. Undercover travelling 🙂
Wat Pleun ook al zegt over de Maria-zusjes; mijn Mexicaanse neefjes heten beide van de eerste naam José (spreek uit als gòsè) en dan Eduardo en Alejandro. Hun roepnaam is afkomstig van de tweede naam, al is dat in o.a. Mexico ook wel grappig omdat zo’n koosnaam wel algemeen gebruik kan zijn voor een bepaalde naam maar er niet op hoeft te lijken.
José Eduardo wordt Lalo genoemd (alle Eduardo’s kunnen Lalo genoemd worden) en José Alejandro wordt Alè, Alexis of Alex genoemd. (Josés kunnen overigens met Pepe aangesproken worden.)
Onze dochter heet Elisabeth Minne Maria, roepnaam Minne. Wij vonden deze volgorde het mooist. Maria wilden wij – klassiek en vernoemd naar mijn schoonmoeder – achteraan. Als je Minne dan vooraan zou zetten (Minne Elisabeth Maria) spreek je twee e’s achter elkaar uit en ga je ze inslikken. Zo komen alle namen het mooist tot zijn recht. Maakt het bij officiële instanties wel eens lastig, dan vraagt men naar Elisabeth, of de ouders van Elisabeth. Als Minne ooit naar het buitenland zou willen, is Elisabeth wel weer internationaler.