Waar Emma (en terecht) al vijf jaar de populairste meisjesnaam van België is, heeft het land een nieuwe jongensnaam op één: Nathan.
Bij de meisjes zijn ook Louise, Sarah, Marie en Laura in de mode; bij de jongens wordt de top 5 aangevuld met Lucas, Noah (de voormalige topnaam), Louis en Thomas.
Er zijn grote geografische verschillen: in het Nederlandstalige Vlaanderen werden Lotte en Milan het vaakst gegeven; in het Franstalige Wallonië werd vooral gekozen voor Léa en Nathan. In het Brussels Gewest, dat formeel tweetalig is, maar vooral ook een grote gemeenschap van Arabischsprekenden kent, streken Sara/Sarah en Mohamed met de eer.
Snelle stijgers in de Vlaamse toplijst zijn Louise en Elise bij de meisjes en Stan, Kobe en Jasper bij de jongens. Nieuwe binnenkomers in Wallonië zijn Sarah en Zoé en (verrassend) Ethan en Arthur. In Brussel zagen meer nieuwe kinderen met de namen Clara en Lucas, Anas het levenslicht.
Meisjes
- Emma
- Louise
- Sarah
- Marie
- Julie
- Clara
- Manon
- Charlotte
- Elise
- Laura
Jongens
- Nathan
- Lucas
- Noah
- Louis
- Thomas
- Arthur
- Mohamed
- Milan
- Mathis
- Hugo
Saai wordt het zeker niet: onder de ruim 121.000 borelingen in 2007 werden weer meer verschillende namen gegeven dan de jaren daarvoor. Daartussen natuurlijk weer enkele juweeltjes, zoals Lancelot, Jerom, Sus, Adonis, Exaucé, Arafat, Moon, Vangelis, Aristote, Aristoteles, Blade, Blij, Bonheur, Diesel, Kyuss, Dike, Elegast, Euro, Goodwill, Grimm, Joyeux, Kennedy, Mozes, Odd, Okay, Ridder, Serafin, Strong, Sufjan, Sunday, Sunny, Synphorien, Doedoe, Wens, Dieumerci, Faithwins, Trésor, Welcome, Precieux en Prodige voor jongens.
Bij de meisjes interessante vondsten als: Pixie, Beste, Charisma, Salvatrice, Babbe, Babel, Babsi, Believe, Bilitis, Alaska, Condoleezza, Cozmo, Creator, Destinée, Echo, Elf, Exaucée, Exocée, Fidelité, Glorieuse, Glory, Godwill, Magnificat, Hallelujah, Honesty, Harmonie, Choupette, Ijoux, Joyful, Luu-Ly, Magnolia, Mammeloe, Marvelous, Missie, Missy, Diva, Muze, Netje, Santana, Venus, Victory en Trinity voor meisjes. Ook apart: het nationalistische Belgiana en het wat onvrouwelijke Man.
Lang & lekker kan ook: Babaloluwa en Mouhamadousaikou (jongens) en Aizeyosabor, Eyituoyo en Kadiatoudiallo (meisjes).
De Algemene Directie Statistiek signaleert bovendien een bijzondere dubbele namen trend: Muhammed-Ali, Beau-Luccio, Christ-Yehochua, Fox-Anthony, Harley-Davidson, Jean-Public, Lowie-Viktoor, Mekongo-Willy, Mel-Gilbson en Spencer-Cash (jongens); Camus-Salomé, India-Summer, Indra-Maya, Ioànna-Pénélope, Jeanne-Blondine, Lucrecia-Shanice, Olympia-Sophia, Sherilyn-Morissette, Ella-Blue en Enola-Jane(meisjes).
Tot slot ontkomt ook België niet aan de zweefnamen: dieren (Wolf, Lion, Vos, Stier, Vlinder, Merel, Beertje, Berin, Bambi en Ezel), kalendertoestanden (April, Mei, December, Summer en Winter) en bloemen (Madelief, Roosje, Bloem, Violet, Bloeme, Anémone, Hyacint en Lelie).
Dat ouders wegkomen met Okay, Odd en Elf… Dat werkt toch nooit op een sollicitatiegesprek als ze volwassen zijn? “Ik ben Elf, mag ik de baan?” “Hi, I’m Odd.” Niet over nagedacht, lijkt mij.
Cozmo vind ik trouwens wel mooi, maar dan wel gespeld als Cosmo en voor een jongen. Komt door de film Face/Off 🙂
Wat een stijl heeft de gemiddelde Belg! 🙂
Veel namen in de top 10 vind ik mooi: Louise, Sarah, Marie, Julie, Lucas, Arthur, Mathis & Hugo staan hier op het lijstje.
Clara zou er dan weer nooit op komen. Die naam associeer ik toch vooral met een koe.
Hallelujah en Okay zouden ook mijn keuze niet zijn. Wat zouden de naamdragers later tegen hun ouders zeggen?
Het arme kind dat Hallelujah is genoemd! Dat doe je je kind toch niet aan, hoe is het toch mogelijk dat smaken zo kunnen verschillen…
Mammeloe is ook dieptriest.
Ik vind de Belgische top tien leuker dan de Nederlandse. Alleen al vanwege het feit dat er geen eenlettergreep namen in staan!
In de belgische lijst zitten vaak wel wat toppers voor mij.
Sarah, Julie en Charlotte vind ik mooi en voor een jongen Noah, Milan en Nathan.
Mozes en Muze vind ik ondanks dat ze bij ‘rare’-namen staan toch mooi.
Van de lange namen springen India-Summer en Enola-Jane er wel uit. Al zou ik daar toch nooit voor gaan. Maar ze klinken erg leuk.
Wolf, Bloeme en Vlinder vind ik ook heel leuk. Maar Ezel vind ik dan weer helemaal niet kunnen.
Ik vind Welcome toch echt het ergste! Bij een sollicitatiegesprek maak je met die naam al überhaupt geen kans. En Euro? Zijn ouders hebben vast een zeer internationale carrière voor hun kind in spé.
Van de vreemde namen vind ik deze wel leuk: Alaska, Magnolia, Muze, Venus, Enola-Jane, India-Summer, Fox-Anthony, Bambi, April, Anémone en Lelie. Bambi vind ik op zich zelfs een heel mooie naam; het overwegen waard voor een wellicht toekomstig eigen kind.