Hoera, geslaagd! Deze weken hangen bij tienduizenden gezinnen de vlaggen uit om te vieren dat er een middelbare schooldiploma is gehaald. Horen bepaalde namen bij bepaalde schooltypes?
Tubantia publiceerde een overzicht van de bijna 8.300 tieners die het papiertje in ontvangst mochten nemen. Ze wonen grofweg langs de as Hellendoorn – Almelo – Hengelo – Enschede en Oldenzaal.
Diploma
De meeste leerlingen (4.873 stuks) haalden een vmbo-diploma, de rest (3.395) kreeg een havo- of vwo-diploma.
- vmbo-praktijk: 186
- vmbo-basisberoeps: 1.149
- vmbo-kaderberoeps: 1.041
- vmbo-theoretisch/gemengd: 2.497
- havo: 2.140
- vwo: 1.255
(totaal: 8.268 geslaagde leerlingen)
Goed, nu we deze verplichte feiten achter de rug hebben: de voornamen! We constateerden al eerder dat er een verschil is tussen havo/vwo-namen en vmbo-namen, maar het is aardig om dat in een heel andere hoek van het land nog eens te testen.
Meisjesnamen
populairst op vmbo:
- Lisa (36 meisjes)
- Laura
- Sanne
- Anne
- Iris
- Eline
- Lotte
- Danique
- Kimberley
- Melissa
relatief vaak op vmbo:
- Danique
- Demi
- Kayleigh
- Kelly
- Kimberley
- Maaike
- Melissa
- Samantha
- Sanne
populairst op havo/vwo:
- Iris (28 meisjes)
- Anne
- Laura
- Eline
- Kim
- Lisa
- Lotte
- Lisanne
- Aniek
- Marloes
relatief vaak op havo/vwo:
- Aniek
- Ellen
- Heleen
- Karlijn
- Lieke
- Marieke
- Marjolein
- Sophie
- Willemijn
Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen de meisjes met een vmbo- of een havo/vwo-diploma. Ouders in Twente houden nou eenmaal van vrouwelijke maar eenvoudige namen: Anne, Eline, Iris, Laura, Lisa, Lotte, Sanne.
Maar als je de top 10 nét voorbij bent, worden de verschillen snel zichtbaar. Ouders met kinderen op vmbo geven veel vaker buitenlandse namen dan ouders van kinderen op havo en vwo. Ook blijven die eerste ouders langer vasthouden aan klassiekers die blijkbaar niet langer interessant zijn voor de havo- en vwo-ouders: Maaike en Sanne bijvoorbeeld.
Op havo en vwo zie je vooral veel Nederlandse meisjesnamen, zoals Aniek, Karlijn en Lieke, of langere namen die chique blijven klinken: Marieke en Marjolein.
De tieners die Sophie heten gaan nu vooral naar havo en vwo, maar ik verwacht dat de geslaagde vmbo’ers van 2020 ook volop Sophie en Sofie heten. Het is net als Sanne typisch een naam die uiteindelijk onder alle bevolkingsgroepen aanslaat.
Jongensnamen
populairst op vmbo:
- Rick, Rik (51 jongens)
- Jordy
- Robin
- Tom
- Lars
- Kevin
- Thomas
- Mark
- Tim
- Bas
relatief vaker op vmbo:
- Bjorn
- Brian, Bryan
- Danny
- Jan
- Jeffrey
- Jordy
- Justin
- Kevin
- Lars
- Leroy
- Maik, Mike
- Maikel, Michael
- Remco
- Roy
- Sander
populairst op havo/vwo:
- Tim (34 jongens)
- Koen, Coen
- Thomas
- Mark
- Tom
- Rick, Rik
- Daan
- Bas
- Niels
- Martijn
relatief vaker op havo/vwo:
- Daniël
- Gijs
- Thijs
Ook bij de jongens zijn de verschillen in eerste instantie niet zichtbaar. Bas, Tim, Tom en Rick zijn simpelweg de Jan en Kees van vijftig jaar geleden: ze zijn onder de leerlingen van beide soorten opleidingen populair.
Maar ook hier wordt het al snel helder dat een flink aantal vmbo-ouders er een afwijkende namensmaak op nahoudt. Er zijn véél namen die bijna exclusief gereserveerd lijken voor vmbo’ers. Het gaat dan vooral om buitenlandse namen als Danny, Jeffrey en Jordy; Brian, Justin en Kevin, Mike/Michael (regelmatig gespeld als Maik/Maikel) en Roy, Leroy. Van de 27 jongens die Bjorn of Björn heten, deden maar liefst 26 een vmbo-opleiding!
Dergelijke namen komen nauwelijks voor onder vwo’ers. Hun ouders gaan vooral voor de klassiekers; Daniël, Gijs en Thijs komen zelfs bijna nooit voor bij vmbo’ers.
Conclusie
Buiten de top 10 zijn de lijsten per schooltype compleet anders. Grof genomen is Nederlands en klassiek voor vwo’ers terwijl buitenlands en modieus voor vmbo’ers is.
Mijn omgeving is precies het tegenovergestelde hiervan 🙂 Ik ken meerdere Sanne’s, Lisa’s, Thomassen en Jannen die hun vwo diploma hebben gehaald. En ik ken weer een Kim en een Lisanne die hun vmbo diploma hebben gehaald.
In mijn lokale krant wordt al jaar en dag een lijst met geslaagden van alle scholen in de stad en alle schoolsoorten gepubliceerd. Ook dit jaar. Interesse in deze lijst (het betreft een regio in het Westen)?
Altijd! Zolang ik ze niet hoef over te tikken 🙂
In dat geval… 🙂
http://www.barneveldsekrant.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LN_TEXT_VIEW&doc_id=27853434&pageid=20799&naam=Geslaagde-eindexamenkandidaten-2012
Veluwe/GelderseVallei/Amersfoort
Hier de link naar de website: http://www.deweekkrant.nl/pdfarchief/viewer?archive=41043
op p. 36-41 vind je de lijsten met namen van de drie scholengemeenschappen.
Succes!
Het is maar een indruk, maar wat ogen die namen ouderwets! Zouden ze in Twente echt achterlopen op de Randstad (ik woon in Den Haag) of vergis ik me?
Ik ken eigenlijk maar weinig 16-18 jarigen hier in Amsterdam. Maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat ze hier ook gewoon Tom, Sam (en in het Haagse/Amsterdamse geval: Mohammed) heten.
Toevallig heet mijn (stief)broertje Roy en is hij net geslaagd voor zijn VMBO.
Hierbij ook een linkje naar de lijsten van de geslaagden uit mijn woonplaats.
Rijnlands Lyceum: http://www.volnieuws.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=18257:geslaagden-op-het-rijnlands-lyceum&Itemid=4515#.T-RP044UXz8
Adelbert College: http://www.adelbert.nl/geslaagd
Als Intelligentie idd erfelijk is t niet zo’n rare conclusie. Hoger opgeleide ouders geven hun kinderen minder vaak Engelse (ordinaire) namen. Zeker de gekunstelde namen hoor je op ‘niveau’ minder vaak. Ik doel dan op namen met trema’s op onverklaarbare locaties 😉