Jamie was ooit een koosnaampje dat Engelstalige ouders gaven aan hun zoon, die naar zijn strenge opa James was vernoemd.
Vanaf de jaren zeventig werd Jamie in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ineens veel vaker gegeven als zelfstandige naam, en niet langer alleen voor jongens: de klank is zacht, en ook de -ie uitgang doet vrouwelijk aan.
Aan het eind van de jaren zeventig stond Jamie een aantal jaren in de top 20 van Amerikaanse meisjesnamen; bij de jongens was plaats 62 de hoogste behaalde rang.
In ons land kregen Nederlandse ouders de smaak pas te pakken toen de naam Jamie in Amerika alweer uit de gratie aan het raken was.
De Nederlandse peuterspeelzalen stroomden rond 1990 vol met kinderen die “exotische” namen als Melissa, Kimberley, Kelly, Kevin, Mitchell en Wesley droegen. En Jamie, dus.
De naam is tussen het begin van de jaren ’80 en het eind van de jaren ’90 gestaag in populariteit gestegen.
De afgelopen jaren noemden nog 400-500 ouderparen hun kind Jamie. Met de opkomst van alle Jayden- en Jayda-achtige namen is het gedaan met de populariteit van Jamie: nog maar 240 kinderen kregen de eens zo populaire voornaam.
Jamie (in al haar varianten) is in Nederland altijd een echte uniseksnaam geweest, zo kun je uit bovenstaande afbeelding aflezen.
Tot aan het eind van de jaren ’90 werden iets meer meisjes dan jongens Jamie genoemd, maar dat veranderde met de stijgende populariteit vande mannelijke Naked Chef Jamie Oliver.
Met de afnemende belangstelling voor de televisiekok is het echter ook gedaan met de populariteit van de naam.
De spelling Jamie is zowel bij de meisjes als de jongens altijd de belangrijkste geweest. Ook de tweede, derde en vierde voorkeursspelling zijn hetzelfde: Jaimy, Jamy en Jaimie.
De jongens (afbeelding hierboven) houden het vervolgens op Jamey, Jaimey, Jaimi, Jaymi, Djamy, Jaimee en Jaymee.
Bij de meisjes (afbeelding hieronder) volgen Jaimey, Jamey, Jaymie, Jaimee, Jaymee, Jaymi, Jaimi en Djamy.
Varianten die tussen 1983 en 2006 maar een enkele keer voorkwamen, zoals Djeemy en Djaimie, zijn niet meegerekend. En dat is misschien maar beter ook. Au.