Enigszins onterecht menen fabrikanten van chocoladeletters dat het niet interessant zou zijn om letters als de “Y” in het chocoladealfabet op te nemen.
Hieronder volgt de verdeling van de eerste voorletter van kinderen die in 1999, 2000 en 2001 geboren zijn in Amsterdam. Hieruit blijkt dat slechts enkele kinderen een voornaam hebben die met een U, X of Q begint. Ook de voorletters V en W komen -in tegenstelling tot vroeger (Willem!)- weinig voor.
De Y heeft echter de toekomst: nu al krijgt ruim 2% van de kinderen een voornaam die met die letter begint. Het is waar dat dit voornamelijk Yasmina’s en Yassine’s zijn, die wellicht minder Sinterklaas vieren, maar vergeet ook de Yara’s, Yannick’s en Yvonne’s niet.
Bijna een derde van de Nederlandse namen begint met de letter J, S of M. De populairste voorletter voor jongetjes is de J (13%) en voor meisjes de S (11%). Daarnaast hebben relatief veel meer meisjes dan jongens een naam die met een Z, F, I, E, C, N, L begint. Jongens hebben relatief vaker dan meisjes een naam die met een W, O, G, B, T, D of J begint.
Nagekomen bericht van Yob (per e-mail op 22 september 2003):
“Ik stond zaterdagavond bij Jamin in de Leidsestraat in Amsterdam, en daar hebben ze het hele alfabet in melk en puur, dus ook de X, Y en Z (ik heb niet op de Q gelet).”
Mijn naam begint met de letter “J” en als je er niet vroeg genoeg bij bent, is deze letter uitverkocht. Ik heb dus heel vaak een andere letter gekregen, meestal de B van mijn achternaam. Sinds ik meer van pure chocolade ben gaan houden, heb ik weer mijn eigen letter J gekregen.
In mijn woonplaats Purmerend is de letter “J” ook de meest voorkomende naam zowel voor jongens als voor meisjes. Daarna komen de D M en R voor jongens.
Meisjesnamen ontlopen elkaar niet zo veel.
De minst voorkomende letters zijn de X O en Y de Q komt redelijk vaak voor vooral in namen zoals Quinty en Quincy. Welke na het verschijnen van dit bericht steeds vaker voorkomen.
Ik heb zelfs eens bij de HEMA in Amsterdam west een Arabische chocoladeletter gezien!