Wie heeft er ook een betovergrootmoeder?

betsie van den hout betovergrootmoeder
Superoma Betsie van den Hout (screenshot Telegraaf TV)

Betsie van den Hout uit Tilburg werd zeven weken geleden betovergrootmoeder van een achterachterkleinkind: Rosalynne.

Dankzij de gemiddeld hogere leeftijd waarop vrouwen tegenwoordig moeder worden, beginnen zelfs overgrootmoeders een zeldzaamheid te worden, maar deze Brabantse familie bestaat dus uit maar liefst vijf generaties!

Betovergrootmoeder x3

Betsie (87) werd op haar negentiende moeder van Sjan van Herp (68), die op haar eenëntwintigste Rianne van Ierlant kreeg (46), waarbij negentien jaar later Sharona van Ierlant (26) geboren werd die op haar beurt in 2015 moeder werd van baby Rosalynne Molenschot. Allemaal geboren en getogen in Tilburg!

Ook Catharina Bakker-Van der Beemt (88) is sinds dit jaar betovergrootmoeder. In januari werd Roady Sprangers geboren, achterkleinzoon van Tonnie Monincx-Bakker (63), kleinzoon van Paula Zappeij (46) en zoon van Robin Sprangers (24). Het is een echte Dordtse familie:

Alleen mijn dochter Robin Sprangers, de trotse kersverse moeder van Roady, werd op 3 juli 1990 geboren in Zwijndrecht”, vertelt Paula. “Maar dezelfde dag was zij ook gewoon weer in Dordrecht.” Roady tenslotte is ook een echte Schapenkop van drie weken oud. “Wij hebben in de familie eigenlijk al heel lang vier generaties gehad, maar vijf  is toch wel heel bijzonder”, vindt oma Paula.

Grappig genoeg is Catharina niet de enige Dordtse betovergrootmoeder. Bijna tegelijk met Roady kwam Ceyda ter wereld, die Nel den Haan (95) betovergrootmoeder maakte. Overgrootoma Gieni (75), oma Helma (55) en Gina (22) zijn apetrots. Oma Nel heeft overigens nooit de naam van haar achterkleinkind Gina kunnen uitspreken, dus die wordt door haar China genoemd.

In eerste instantie heeft de familie niet door dat het bijzonder is. ,,Ik werd er tijdens de zwangerschap van Gina eigenlijk op gewezen door iemand anders,” vertelt Helma. ,,Toen dacht ik pas: het zou wel heel leuk zijn als het een meisje zou zijn.” Dat er nog vijf generaties van de familie in leven zijn, verbaast haar niet. ,,Iedereen bij ons in de familie wordt stokoud. Mijn opa is ook 95 geworden en zijn moeder was ook bijna 100.”

Namen voor voorouders

In de genealogie (als je een stamboom maakt) zijn er verschillende namen voor de generaties. Als je begint bij jezelf, ben je proband of kwartierdrager. Je ouders zijn – jawel – ouders, enzovoort:

  1. proband
  2. ouder
  3. grootouder
  4. overgrootouder
  5. betovergrootouder
  6. oudouder
  7. oudgrootouder
  8. oudovergrootouder
  9. overbetovergrootouder
  10. stamouder

Die negende generatie is wel de mooiste, vooral als je hem zo leest: over – betover- grootouder. Dat kan alleen maar gaan over zo’n wolf met grootmoeder en Roodkapje in zijn buik 🙂

Tijdsbeeld

Hebben jullie nog (over)grootouders? En geeft jullie rijtje namen voor oma, overgrootmoeder en betovergrootmoeder net zo’n mooi tijdsbeeld als de namen van de families hierboven?

 

20 antwoorden op “Wie heeft er ook een betovergrootmoeder?”

  1. Mijn grootouders (ook Schapenkoppen, zeker mijn opa!) zijn intussen twee keer overgrootouder. De volgende generatie zullen ze wel niet meer halen. Ze heten Aad en Wil. Mijn moeder en tante heten Marion en Erica, dat waren in de jaren ’50 opkomende modenamen. Opa en oma waren dus hip bezig! De namen van de derde en vierde generatie zijn erg degelijk. (Omwille van privacy laat ik ze maar even weg.)

    Opvallend genoeg zijn alle drie de families typisch volks. Niet zo vreemd ook, want hoger opgeleiden krijgen veel later een kind. Dan kom je niet aan vijf generaties. Ik heb trouwens nog eens een meisje gekend dat bij haar geboorte een betovergrootmoeder had. Anders dan deze drie families kwam zij niet uit het arbeidersmilieu, maar van het platteland.

  2. Wauw, nee, ik heb zelfs mijn opa en oma van vaders kant niet gekend

  3. Ik heb alleen van moeders kant 1 overgrootmoeder en 1 overgrootvader “gekend”. Van mijn overgrootmoeder, die 8 maanden na mijn geboorte overleed, heb ik een vier-generatie-foto (ik, moeder, oma, overgrootmoeder). Mijn overgrootvader (vader van mijn opa) overleed toen ik 6 jaar was, maar ik kan me van hem niks herinneren.

  4. Nope….onze dochters hebben overgrootmoeders,. Maar die zijn al in de negentig…

  5. Ik heb mijn oudergrootoma nog wel gekend. Haar naam was Maria. Moeder van mijn opa Willy. Mijn vader heet Herbert en toen ik dus.

    Mijn oma is nu overgrootmoeder geworden van mijn 2 zoons.

    Maar wauw nee geen betovergrootmoeders.

  6. Ik heb van beide kanten geen overgrootouders gekend. 1 overgrootoma is overleden toen ik 1 maand oud was. De rest was daarvoor al overleden. Mijn opa’s en oma’s heb ik wel allemaal gekend. 1 opa en oma leven nu nog, de andere zijn overleden toen ik resp. 9 en 18 jaar oud was.

  7. Mijn overgrootmoeder is 101 geworden en heeft de meeste van haar achterkleinkinderen gezien. Ze wist op een gegeven moment niet meer welk kind van wie was, maar dat was ook omdat er in een paar maanden tijd 5 achterkleindochters geboren werden.
    Ze werd door de hele familie op handen gedragen en vanaf haar 90ste werd haar verjaardag gevierd in een feestzaal zodat de hele familie kon komen. Ze is altijd helder en gezond geweest, wel oud en versleten natuurlijk. Ik hoop dat ik ook op zo’n manier oud mag worden 🙂

  8. Ik heb zelf alleen mijn opa’s en oma’s gekend, mijn kinderen zullen zelf alleen mijn ouders kennen. Het lijkt me trouwens wel een uitdaging om voor alle opa’s en oma’s aanspreektitels te bedenken.

    1. Ik ken twee families met overgrootoma’s. In de ene familie noemen ze haar superoma en bij de andere familie noemen ze haar kleine oma (omdat ze – je raadt het al – heel erg klein is) 🙂

  9. Mijn enige overgrootouder die ik heb gekend, stierf toen ik een jaar of 20 was. Maar de laatste jaren was ze dement, dus daar viel geen familiereünie meer mee te vieren.
    Ze was de moeder van een van mijn oma’s, dus we noemden haar Oma (meisjesnaam van haar dochter).

  10. Mijn zoons noemen mijn opa en oma “ouwe” opa en oma, net als ik vroeger mijn overgrootouders noemde (overleden toen ik 6 & 8 was).
    Hun eigen opa en oma (mijn ouders en schoonouders) noemen ze opa en oma met hun voornamen erachter. Voor iedereen heel duidelijk!

  11. Ik heb nu nog 1 opa en 1 oma, maar heb tot ik 3 maanden oud was, een overgrootvader gehad. Mijn opa en oma hadden/hebben wel ouderwetse namen

  12. Ik heb zelf een overgrootoma gekend en die noemde wij oude oma.
    De ouders van mijn moeder leven nog (beide 90) en zij hebben van mijn nicht en neef drie achterkleinkinderen.Die noemen hen oma/opa met de achternaam er achter. Hun ‘gewone’ opa en oma noemen ze opa / oma met de voornaam er achter. Heel duidelijk voor iedereen!!.

  13. ik heb nog één overgrootvader over, en heb reeds een dochter, zij heeft dus nog een betovergrootvader:
    1. E. (2014)
    2. C. (1990)
    3. H. (1964)
    4. A. (1942)
    5. J. (1919)

  14. De termen ‘overgrootmoeder’ en ‘overgrootoma’ worden nogal eens door elkaar gehaald. Na een oma komt een overgrootMOEDER, pas daarna de overgrootoma. ‘Over-‘ en ‘groot-‘ zijn prefixen met beiden dezelfde betekenis namelijk.

  15. Mijn vader is 94 jaar en betovergrootvader geworden.zijn oudste dochter is 69 jaar,haar dochter 45 jaar,haar kleindochter 22 jaar en die heeft gisteren een zoontje gekregen.ik vind het heel bijzonder en heel leuk voor onze vader.

  16. ik kom zelf uit een 5 generate familie.
    nu ben ik toch benieuwd.
    hoort een 5e generatie dan alleen uit vrouwen/meisjes te bestaan of kan ook met mannen/jongens?

Reacties zijn gesloten.