Moedig waren ze, de ouders die hun dochter in 1941 onder Duitse bezetting Wilhelmina Emma Juliana Bernarda Beatrix Irene noemden.
De toenmalige koningin Wilhelmina vluchtte in mei 1940 naar Engeland, terwijl prinses Juliana, prins Bernard en hun dochtertjes Beatrix en Irene naar Canada vertrokken. Wilhelmina’s moeder, Emma, was enkele jaren daarvoor overleden.
Als daad van verzet kozen gaven sommige Nederlandse gezinnen hun kinderen voornamen die verwezen naar het koningshuis in ballingschap.
Ik heb veel voorbeelden gezien van koningsgezinde mensen die hun kinderen in of vlak na de Tweede Wereldoorlog vernoemden naar de koningin of de prinsessen, maar dit is toch wel het mooiste rijtje!
Dat is een hele mooie!
Van eind 1942 tot de bevrijding waren dit soort namen verboden. De Duitse bezetter kondigde toen een verbod af op namen waarin “door een opeenhooping van aan het jongste verleden herinnerende persoonsnamen een politieke gezindheid tot uitdrukking wordt gebracht”.
Het is maar goed dat de ambtenaren op hun beurt nog niet hoefden te voldoen aan overheidscommunicatie op taalniveau B1 of lager 🙂
Ik ben benieuwd of men ” gezien de trend van nu” weer gaan vernoemen naar klasieke koninklijke namen. Het is al een tijd zo dat alles van vroeger weer hip is. Oude namen, oude gerechten, oude vergeten groenten, in huis en decoratie moet alles weer retro zijn. Zelfs bij de Ikea vond ik een “oud” sierlijk servies. Kijk bijvoorbeeld in alle tijdschriften. Alles moet weer terug naar de “oude basis”. En hergebruiken, in het kader van het milieu en de economische crisis, is hergebruiken erg hip. Iedereen gaat weer breien, naaien enz. Zelf maken, groententuin aanleggen, onafhankelijkheid. Terug naar de basis.
Ik denk dat in dit kader en in het landelijke (nu weer sterk aanwezige) koningshuis gevoel, er weer meer van dit soort namen gaan komen.
Beatrix, Bea, Trix of Trixie enz.
Willem – Alexander, Willem, Wim, Alex, Lex, Xander enz.
Maar mischien ook wel de dochters van Maxima en onze nieuwe Koning.
Of juist onze vroegere koninginnen, zussen van Beatrix.
Ik ben zelfs persoonlijk erg verbonden met het koningshuis. Ik ben geboren op 27 april 1980. Op 31 april 1980 werd Beatrix gekroond als nieuwe koningin. Het jaar van de gulden met dubbele munt. Ze is bijna net zo lang koningin als ik leef nu. Willem Alexander is geboren op 27 april. Vroeger hing de vlag al uit en hoorde ik het volkslied op de radio op mijn verjaardag. Maar nu is het nog mooier. Het maakt dat ik (vanaf 2015) jarig ben op Koningsdag!
Mijn oma was er ook zo 1! Haar eerste drie kinderen zijn in de oorlog geboren, en heten resp. Juliana Beatrix Irene, Wilhelmina, en Bernard – natuurlijk zonder de duitse h zei ze er altijd bij. De bekleding van de wieg had ze zelf gemaakt, knaloranje!
Wat een geweldig verhaal – vooral die oranje wieg!
Irene is juist een mooie naam voor en in oorlogstijd geboren kind, want de betekenis is VREDE
Een knaloranje wieg.. Geweldig!
Wat een mooie verhalen. Daar kan ik wel uren over lezen!