Bente, Jente: teveel te?

Op het Namenprikbord vroeg iemand zich af ze haar dochter Jente zou kunnen noemen, of dat die meisjesnaam nu veel te populair aan het worden is. Het gebruikelijke antwoord is dan Ik ken niemand die zo heet, dus nee hoor, gewoon doen. Maar is Jente inderdaad een klassieke naam in plaats van een modenaam?

Jente is inderdaad een klassieke naam, maar dan wel voor jongens. Het is een weinig gebruikte afleiding van de naam Johannes. Enkele tientallen jongens per jaar worden zo genoemd, de meeste van hen overigens in de afgelopen paar jaar.

De meisjesnaam Jente kwam tot de jaren tachtig niet voor in Nederland en is pas sinds eind jaren negentig echt in opkomst. Het zou dus goed kunnen dat je niemand kent die zo heet: de meeste Jentes hebben nog geen eigen Hyvespagina en zitten pas net op school.

Een klassieke meisjesnaam zoals Anna of Laura is Jente in elk geval niet. Het is eigenlijk niet eens een ‘echte’ voornaam: het betekent ‘meisje’ in het Noors, maar is dat waarom ouders voor die naam kiezen, of komt die betekenis gewoon mooi uit? De afgelopen jaren raakten ouders gek op wel meer korte namen die op -nte eindigen : Bente, Jente, Lente, Jinthe, Ninthe.

Dus helaas voor alle ouders die denken origineel uit de hoek te komen met Jente: daarvoor zijn ze twintig jaar te laat. Maar als je dan toch kiest voor een naam die op -nte eindigt, is Jente of Jenthe (115 meisjes in 2009) een originelere keus dan Bente of Benthe (416 keer).

Voor wie een echt alternatief zoekt: Quinte en Minthe zijn nog redelijk onontdekt. Net als Hente, Nente en Binte. Maar het lijkt me vrij waarschijnlijk dat dat zo blijft.

41 antwoorden op “Bente, Jente: teveel te?”

  1. Bent(h)e vind ik geen mooie naam, Jent(h)e ook niet echt, maar het klinkt op zich wel lief. Ik vind Lente daarentegen (zonder h!) wel een prachtige naam!

  2. Ik vind Jente een erg mooie naam, net als Lente (hoewel ik die laatste naam zelf nooit aan een kind zou geven). De rest van de namen, en dan vooral Bente, vind ik niet echt mooi.
    .-= Romy schreef op eigen site Avi Fauna =-.

  3. Ik vind het lieve namen, vooral Lente en Ninthe.
    Jente vind ik een twijfelgeval. Het ziet er leuk uit, maar doet me toch denken aan jengelende kinderen in de supermarkt.
    “Jèèèèèn-te, komen nu! Luisteren!”
    En in dat opzicht is ie toch een stuk minder leuk, helaas.

  4. Ik kan met Bente de associatie met “Je bent te…” niet van me afschudden. Wat dat betreft geef ik toch de voorkeur aan Jente of -nog beter- Lente. Maar favoriet uit het lijstje is toch wel Ninthe.

    Quinthe vind ik wel grappig, mijn jongste zoon heet Quinten. Misschien is dat over 10 jaar wel een naam voor zowel jongens als meisjes.

  5. Bente en Jente, beiden erg suffe namen. Inderdaad zeker geen klassieke naam, de vraag op het namenprikbord was ook meer of dat dan moest. Moet een naam klassiek zijn?
    Ik vind klassieke namen vaak mooi, maar je kan i.p.v. je kinderen Anna, Sophie en Thomas te noemen ze even goed 1, 2 en 3 noemen.
    Op modenamen heb ik het dan ook weer niet zo begrepen.
    Jammer genoeg kan ik in Vlaanderen niet verder terug dan 1996, maar als je de gegevens bekijkt sinds 1996, dan krijgen we dit resultaat:
    1996: 27, 44
    1997: 33, 59
    1998: 26, 58
    1999: 12, 39
    2000: 20, 28
    2001: 34, 57
    2002: 27, 46
    2003: 30, 60
    2004: 35, 55
    2005: 31, 58
    2006: 36, 44
    2007: 28, 24
    2008: 32, 30
    2009: 30, 22

    De cijfers voor meisjes staan vooraan, vrij constant, altijd rond de 30. 14jaaar is natuurlijk niet zo lang, maar een echte modenaam kun je het toch niet noemen.
    De cijfers voor de jongens staan als tweede, meer jongens dus die de naam krijgen, daar lijkt de “hype” voorbij te zijn.

    Lente vind ik dan wel weer heel mooi, is ongeveer de helft zoveel keer gegeven als Jente (enkel de meisjes).

    Moraal van het verhaal:
    Ik vind het geen mooie naam, maar hier in België kan je het volgens mij toch niet echt en modenaam noemen. Verder vraag ik me ook af of de “waarde” van een klassieke naam niet wat overschat wordt. Doe mij maar lekker apart, en dan hopen dat het geen modenaam wordt ;).

    Lila

    P.S.: Ik heb deze gegevens ook in grafiekvorm gezet, maar ik denk niet dat ik die hier kan plaatsen?

    1. Hai, ik vind mijn naam niet suf, verre van! Ben van ’71… vrouw en heet Jente. Vroeger idd een unieke meisjesnaam.

      Groetjes,
      Jente
      Blij met m’n naam

  6. Betekent Lente niet ook ‘langzaam’ en ’traag’? Om de een of andere reden denk ik daar eerst aan bij het zien van die naam, niet aan voorjaarsvreugde en andere blije, frisse dingen.

  7. Een nichtje (2008) van mijn kinderen heet Jente.
    De andere door jouw genoemde namen op -te vind ik niet mooi. Op Lente heb ik hier al eens eerder afgegeven, dat zal ik dus niet nogmaals doen. Quinte en Minthe lijken me fantasienamen. Zag ook de variant Quinthe in je grafiekje! Ik heb zelf ook een in principe zinloze “h” in mijn naam, maar ik snap de tendens niet om die letter aan bestaande namen toe te voegen.

  8. Oh, en vergeet Iante/Ianthe niet! Zo heet een collega van me, best een leuke naam.

  9. Meertens geeft als namen op -te en -the:

    Ante
    Beinte
    Bente
    Binte
    Bonte
    Bronte
    Cente
    Dante
    Durante
    Eente
    Einte
    Ente
    Hante
    Heinte
    Hinte
    Iente
    Inte
    Jente
    Jinte
    Jolante
    Lante
    Mante
    Meente
    Meinte
    Mente
    Miente
    Monte
    Mûnte
    Rente
    Rodante
    Sante
    Senofonte
    Sente
    Vicente
    Ynte
    Yolente
    Anthe
    Benthe
    Euryanthe
    Hyacinthe
    Ianthe
    Jolanthe
    Menthe
    Rodanthe
    Xanthe
    Yolanthe

    Allemaal niets voor mij!

  10. Een meisje bij mijn dochter op school heet Dianthe; zij staat er niet bij. De naam is niet helemaal mijn smaak, maar het past wel bij haar.

    Is Bent(h)e wel een klassieke naam? Ik ken een Bente van rond de 40, vandaar.

  11. Ik heb ooit een koe gehad, en die heette Valente, omdat zij op valentijnsdag was geboren.
    Bij mijn dochter zat ook een meisje in de klas met de naam Dianthe, hetgeen vol bloesem betekent.
    Bent(h)e vind ik wel een stijlvolle naam, er gaat wel een bepaalde kracht vanuit. Het is een Deense vorm van Benedictus met de betekenis; de gezegende.

  12. @ Herculaas: Is het niet Brontë, zoals bij de Brontë sisters? (Emily, Charlotte en Anne.)

  13. Ik ken er 2 Jente’s , allebei rond de 10 jaar nu. Van het hele -nte lijstje vind ik Dante nog wel leuk de rest nms.
    .-= postkantoor schreef op eigen site klusserdeklus =-.

  14. Ik hou wel van de naam Bente, maar vind het toch ook een beetje Goois klinken…

    Mente/Minte lijkt toch wel erg op mentol/mint(je)… Denk dat dat absoluut de bijnaam zal gaan worden op de basisschool

  15. @ Mar: Ik vind Bente echt niet Goois klinken, eerder tikkeltje ordi.

    Jente en Ninte vind ik wel prima. Geef mij de meest eenvoudige spelling maar, dus zonder “h”.

  16. Bent(h)e moet je toch mee oppassen vind ik, helemaal in combinatie met een achternaam die iets grappigs op kan leveren. Bent(h)e Vrolijk, Bent(h)e Vroegop, Bent(h)e Meijer.

    Verder vind ik de klank van -te op het eind wel leuk, maar zal er zelf niet voor kiezen.

  17. Ik vind er niks aan al die namen op -te, sowieso ben ik niet van korte de namen op -e. Die vind ik vaak toch soft en nikszeggend en vaak ook niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk. Minte en Quinte zijn voor mij de leukste, al vind ik Mint (voor een meisje) en Quint of Quinten (voor een jongen) alweer stukken mooier.

  18. Quinte vind ik leuk en ik ken ook een Valente, wel een bijzondere naam. Al zou ik hem niet geven aan mijn eigen dochter.

  19. Leuk al die namen eindigend op -te! Mijn oudste dochter heet Jinte! Totdat we haar zo noemden hadden veel mensen nog niet van deze naam gehoord, moet ook zeggen dat ik er nog niet veel tegen ben gekomen. En idd lekker zonder de -h, is alleen maar lastig, zo is t precies zoals je t zegt! T was wel lastig om voor onze andere dochter een net zo leuke naam te verzinnen, zij heet nu Fenne!

  20. Had vroeger een meisje bij mij op de basisschool met de naam Birthe, erg apart. Vind het persoonlijk ook geen mooie naam, maar er staan lelijkere in het rijtje.

  21. Birthe is de naam van mijn achternichtje in Denemarken. (spreek uit: Bierrte)De naam is afgeleid van Brigitta. Erg mooi!

  22. Ik vind Bente (zonder h!!) wel erg leuk!
    Onze dochter heet Mette en daar krijgen we veel postitieve reacties op!
    Ben zelf ook erg blij met haar niet veel voorkomende naam!
    Jente( zo heet het dochtertje van mijn mans neef) ben er nu wel aan gewend, vind het wel leuk. Vind het absoluut GEEN mooie jongensnaam!

  23. @ Verona… wat grappig om dit te lezen! Mijn oudste dochter heet ook Jinte en mijn tweede dochter heet: Fiene… grappig he! Zelfde smaak!

    1. wat leuk om dit te lezen! Wij hebben ook een Fiene & Jinthe!

  24. Ik heb twee kleindochters met mooie namen, Mahre Junah van 4 jr haar naam hoor je heel weinig en vaak wordt het zonder H er tussen geschreven. En Ninthe Luana van 43 uur oud deze naam komt ook weinig voor.

  25. Mijn dochter van 1.5 heet Ninthe en na het geven van haar naam had nog steeds bijna niemand van deze naam gehoord!

  26. Grappig om te lezen hoe de één een naam niets vindt, terwijl de andere hem prachtig vindt!
    Ik hou bv ook niet van een H in een naam.
    Heb een dochter van 15 die Bente heet, toen hoorde je hem erg weinig, en is volgens mij een Scandinavische naam afgeleid van Benedictus = de gezegende.
    Ik heb ook een dochter Ninte, zij zou nu 6 zijn geweest. Kon er geen betekenis van vinden maar vond hem wel erg mooi.

    1. Ja, ook zonder h! Ik ben al 46 jaar blij met mijn naam Jente!

  27. Mijn dochter van bijna 21 heet Brontë. De naam kwam in die tijd 1 of 2 keer voor in NL. Ik had hem gehoord in de film Greencard. De naam past perfect bij haar.
    Ik wou geen naam die je elke dag wel vijf keer hoort.

  28. Voor de mensen hun kind: Jente willen noemen.
    De betekenis is het Noors is:Meisje,
    Dus geef deze naam niet aan een jongen

  29. Onze dochter van 11 heet Lente.En toen ze geboren werdt waren de opmerkingen niet van de lucht;Devolgende wordt zeker winter!” En”die gaat zeker gepest worden!”.
    Maar…het heeft heel anders uitgepakt! Iedereen vind t een super leuke naam, haar naam wordt nooit vergeten en mensen zeggen dat ze gelukkig van dr naam worden als ze t horen! En Lente zelf…t belangrijkste…. is er bere trots op dat ze zo heet! ??.

  30. Yenthe is wel degelijk een klassieke naam. Het komt uit het joods en betekend Jahweh is genadigd. Daarnaast is de betekenis in het Japans” mooi “. Jenthe is daar net als Yenthl een afgeleide van. Jente is inderdaad in het Scandinavisch “meisje”. Zou de naam zo geschreven dus niet zo snel aan een jongen geven. Maar iedereen moet het doen met de naam gegeven door de ouders. Als ouders moet je dus goed nadenken of het bij het kind past en of het over 50 jaar ook nog bij de persoon past. Dan heet Jeroentje als hij 50 is nog steeds bij officiële gelegenheden( bv opname ziekenhuis) Jeroentje en niet Jeroen.

  31. Mijn dochter heet Jenthe maar wij vonden het voor een meisje wel mooier met een H ertussen en voor een jongen zou ik het zonder die H doen.
    Overigens is ze vernoemd naar Jentien.

  32. Onze dochter heet Minthe en wij hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Niemand had er nog van gehoord en mensen onthouden het makkelijk.

  33. Mijn dochter heet Bente.
    Nog steeds trots op haar naam.
    Het betekent de gezegende.

Reacties zijn gesloten.